JOBBER PÅ: Jan Egeland, her sammen med statsminister Erna Solberg i Zaatari-leiren utenfor Amman i november, sliter med å få humanitær adgang fra partene i Syria.

JOBBER PÅ: Jan Egeland, her sammen med statsminister Erna Solberg i Zaatari-leiren utenfor Amman i november, sliter med å få humanitær adgang fra partene i Syria. Foto: Harald Henden , VG

FN: Nødhjelp har kommet frem til beleiret by i Syria

MÜNCHEN (VG) Nødhjelpen har ifølge FN såvidt begynt å slippe igjennom til beleirede områder i Syria. Verdensmaktene avtalte full humanitær tilgang for to dager siden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lørdag kveld opplyser FNs nødhjelpsorganisasjon (OCHA) at en kolonne med medisinsk nødhjelp har kjørt inn i den beleirede, opprørskontrollerte byen Douma i Syria.

Douma, som ligger i Øst-Ghouta øst for Damaskus, har vært beleiret av opprørere siden 2013.

Inntil lørdag ettermiddag hadde verken Assad-regjeringen i Syria eller opposisjonen gitt tillatelse til å slippe igjennom hjelpesendinger til de beleirede områdene, slik man avtalte i München sent torsdag kveld, ifølge VGs opplysninger.

Rundt 486.700 mennesker i Syria lever nå i områder som er beleiret av enten regjeringsstyrker eller opprørsstyrker, ifølge FN.

Det er nordmannen Jan Egeland som leder arbeidet med humanitær tilgang til Syria på vegne av FN og kontaktgruppen for Syria.

NØDHJELP: En kolonne med nødhjelp kjørte inn i den beleirede byen Douma i Syria lørdag. Foto: Omar Sanadiki , Reuters/NTB Scanpix

Jobber på spreng

Forhandlerne i Geneve har jobbet på spreng med å skaffe tilgang til 500 000 mennesker i knapt 20 beleirede områder inne i Syria, som i dager, uker eller måneder har vært avskåret fra forsyninger utenfra. FN og hjelpeorganisasjonene har tidligere måttet forhandle seg leide fram til disse områdene.

De har oftere blitt hindret enn de har kommet fram til sultende syrere, og det er mange kvinner og barn i disse områdene.

Lørdag ettermiddag var situasjonen at hverken Assads regjeringsapparat eller opprørerne hadde gitt tillatelse til å slippe hjelpesendingene igjennom. Nå kan det se ut til at Syria-gruppens forpliktelse om at forsyninger skulle komme frem i helgen, likevel kan oppfylles.

Avtale torsdag

Det er snart to døgn siden USA, Russland, FN, EU og de øvrige deltagerne i kontaktgruppen for Syria avtalte at de beleirede områdene skulle få forsyninger, allerede denne uken

Da VG snakket med Egeland fredag morgen, håpet han at hjelpesendinger skulle nå frem søndag.

Da hadde gruppen han leder på vegne av FNs fredsmegler Staffan de Mistura, allerede sendt de første kravene om humanitær tilgang til de krigførende partene i Syria.

FN har anslått at opp mot en halv million mennesker er sperret inne av de krigførende partene, uten tilgang til mat, medisiner og andre forsyninger.

De fleste av de beleirede områdene holdes av Assad-regimet.

Forsiktig optimist

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura sier til NTB i München lørdag formiddag at han er om utsiktene forsiktig optimistisk, før han igjen skal samle Syria-partene i Geneve, og forsøke å innfri forpliktelsen om våpenhvile innen en uke fra sist torsdag.

– Men jeg er veldig forsiktig, for vi er allerede blitt skuffet flere ganger, sa Mistura.

– Det er ikke bare en deklarasjon, ikke bare en uttalelse, det er en forpliktelse. En forpliktelse om konkrete skritt, understreket den svenske-italienske diplomaten.

Les også: Erna Solberg avviser ny kald krig

Advarer mot demonisering

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sa på sikkerhetskonferansen i Munchen lørdag at han er «51 prosent» sikker på at avtalen om Syria vil bli oppfylt.

Men utenriksministrene både fra USA og Russland, John Kerry og Sergei Lavrov, understreket at det er humanitære behov inne i Syria som må dekkes umiddelbart.

Lavrov advarte imidlertid mot å «demonisere» president Bashar al-Assad i Syria, og sa at det er opposisjonsgruppene som har ansvaret for et flertall av beleiringene inne i Syria.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder