SKADET: Flere mennesker ble såret i bombeeksplosjonen på T-banen i Brussel. Disse blir behandlet av redningspersonell. Foto: Reuters Tv Reuters

Terrorangrepet i Belgia: Eksplosjon på undergrunnen i Brussel

Flere drept og skadet i to eksplosjoner i Brussel

IS hevder de står bak angrepet

BRUSSEL/OSLO (VG) En time etter første eksplosjon i Brussel, smeller det igjen. Denne gangen på en sentral T-bane-stasjon midt i byen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var tirsdag morgen klokken åtte at den første eksplosjonen rystet Belgias hovedstad Brussel. To bomber gikk av inne ved adgangshallen på byens største flyplass Zaventem. Så langt er 14 mennesker bekreftet omkomne og 81 er såret.

Det er meldt om at minst en av bombene skal ha inneholdt spiker, melder en beligske TV-kanalen.

Litt over en time smeller en ny bombe. Denne gangen på metrostasjonen Maalbeek, i nærheten av EUs hovedkvarter.

Eksplosjonen på metroen skal ha skjedd i det et tog på vei til stasjonen Kunst-Wet kjørte inn til en plattform på stasjonen. Dette skjedde midt i rushtiden, rundt klokken ni tirsdag morgen.

I dette angrepet ble 20 mennesker drept og mer enn 55 skadet.

Gjør seg klare for å rydde opp

VGs reporter i Brussel har snakket med leder for sivilforsvaret, oberst Patrick Broeckx. Han står ved inngangen til Maelbeek T-banestasjon, der de venter på å gå inn og rydde opp. Det er foreløpig minesøkere og politi der nede, men straks skal sivilforsvaret inn.

– Jeg forventer at det blir grusomt. Det er mye levninger etter mennesker der nede, sier Broeckx til VG.

– Det som har skjedd er helt forferdelig, men vi må forholde oss til det som jobb. Det er fire vogner og vi vet at det var i nummer to det eksploderte. Det er der vi forventer det grusomste synet, utdyper han.

Obersten forteller videre at han var på et annet krisesenter i dag tidlig da bombene ble sprengt. Det ble opprettet mange slike krisentre fordi man raskt ville kunne informere publikum om sikkerhetstiltak.

Bli oppdatert – dette vet vi om terrorangrepene

Vitner beskriver dramaet på T-banen

Brian Carroll (31), en kommunikasjonsarbeider fra Washington, var på et T-bane-tog som kjørte inn på Maalbeek stasjon da det smalt.

– Da vi kjørte inn på stasjonen hørte jeg en høy eksplosjon. Det var røyk over alt. Alle la seg ned på bakken i panikk, og folk gråt og skrek, sier Carroll til NY Times.

Også han la seg ned på bakken.

– Jeg skjønte med en gang at vi ble angrepet av terrorister, sier Carroll.

PÅ STEDET: Patrick broeckx, Colonel og leder for sivilforsvaret. Foto: Nora Torp Bjørnstad

Vitner hørte smell

Stasjonen Maalbeek blir beskrevet som et viktige knutepunkt i byen, og er mye brukt av folk som reiser til og fra jobb. Bilder fra stasjonen tatt rett etter eksplosjonen viser flere skadede liggende og sittende på bakken utenfor. Mens røyk velter ut fra inngangen, får de skadede behandling av helsepersonell og andre passasjerer.

Også belgiske Sander ble fanget i dramaet. Han var på T-bane-toget rett bak det som eksploderte.

Sander Verniers forteller til Sky News at toget han satt i plutselig stoppet og lysene ble slukket. Flere barn skrek, og alle ble bedt om å forlate toget.

– Vi så ikke eksplosjonen, men jeg hørte det smalt og kjente et trykk. Vi hastet ut av vognen og eskortert ned på togsporet av militæret. Alt var veldig organisert, men folk var redde, forteller Sander.

Myndighetene i landet beskriver angrepet som et terrorangrep. Både metrolinjer, trikker og busser i Brussel har vært stengt mesteparten av dagen tirsdag som følge av eksplosjonen, melder myndighetene i landet.

Statsminister Charles Michel kaller angrepet feigt.

– Dette er en svart dag i Belgias historie. Vi har fryktet et terrorangrep, og nå skjedde det. Vi må møte denne vanskelige prøvelsen med å stå sammen, sier han til pressen.

Bakgrunn: Selvmordsbombe på flyplass i Brussel

Nordmann: – Helt kaos!

Norske Lillann Weggersen er kvommunikasjonssjef for EØS-midlene i Brussel og befinner seg tirsdag formiddag inne på et kontor ved Arts-Loi T-banestasjon, ett stopp unna Maelbeek.

– Vi holder oss innendørs foreløpig. Det er skummelt, særlig fordi det skjedde bare noen hundre meter unna der jeg sitter, sier hun til VG.

Weggersen forteller at byen ble tømt på kort tid, og at det nå bare er militærkjøretøy inne sentrum av Brussel.

– Det er helt kaos på veien utenfor Maelbeck, mange er såret og folk løper rundt med avrevne klær. Du ser at de løper panisk, alle er redde og alle er skremte, sier hun og legger til:

– Vi har vært gjennom dette før. Det er en spesiell stemning og jeg kjenner det igjen fra november. Folk er redde.

Er du i området? Kontakt VGs journalister her

Hørte kraftige eksplosjoner

Mange passasjerer beskriver dramatiske scener fra t-banen i sosiale medier. Flere forteller at de ble evakuert fra toget og måtte gå langs skinnene til en annen stasjon, før de kunne komme opp fra undergrunnen.

– T-banen holdt på å forlate Maelbeek-stasjonen da det eksploderte kraftig. Det brøt ut panikk. Det var mange inne i T-banen, sier vitne Alexandre Brans (32) til Sky News.

En journalist fra den beligske TV-stasjonen VRT sier til avisen De Redactie at hun var på t-banen på vei til Maalbeekda det smalt.

– Det oppsto umiddelbart tumulter siden alle satte det i sammenheng med angrepet på Zaventeem, sier Charlotte van Driessche.

– Gjennom lufttrykket kjente du at T-banen rykket litt til. T-banen kjørte videre noen sekunder før den stanset helt, sier hun.

Da den hadde stoppet, så passasjerene en stor støvsky komme mot dem samtidig som de kjente «en enorm brannlukt».

Det tok rundt et kvarter før den T-banen ble evakuert.

– Til slutt ble vi evakuert og gikk til fots til metrostasjonen Kunst-Wet. Der kom militæret og politiet oss i møte for å geleide oss til stasjonen, forteller Van Driessche.

Høyeste trusselnivå

Trusselnivået i Brussel er høynet til maksimalt nivå, informerer myndighetene i landet. Det er også iverksatt ekstra sikkerhetstiltak i byer som Paris, New York, London og Frankfurt.

Utenriksdepartementet har løpende kontakt med den norske ambassaden i Belgia for å kartlegge om nordmenn er rammet, opplyser pressevakt Astrid Sehl.

Situasjonen i Brussel følges nøye av Luftfartstilsynet som fortløpende vurderer om tiltak er nødvendig i Norge. Det opplyser Luftfartstilsynet på Twitter.

– Dramatiske nyheter fra Brussel, der situasjonen foreløpig er uavklart, skriver Erna Solberg på Twitter.

Dette bildet er lagt ut av det offisielle pressekontoret til EU på Twitter og viser eksplosjonen på undergrunnsstasjonen Maelbeek.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder