Dødt løp mellom Clinton og Sanders i California

OPPGITT: Grace Barrios er en av mange Hillary Clinton-supportere som mener Bernie Sanders bør trekke seg mens leken er god. – Nå splitter han bare demokratene, sier hun til VG. Foto: Leif-Åge Reme

Clinton-supportere til VG: – Sanders må trekke seg

LOS ANGELES (VG) Hillary Clintons (68) voksne følgerskare rister på hodet av de unge velgerne som vender henne ryggen for Bernie Sanders (74).

 • Camilla Bjørn

Artikkelen er over tre år gammel

Tirsdag avsluttes nominasjonsvalgkampen med valg i seks delstater. Viktigst og med mest prestisje er California hvor 475 delegater står på spill.

Ifølge AP har Hillary allerede samlet støtte fra nok landsmøtedelegater til å bli utnevnt som Det demokratiske partiets presidentkandidat. I frykt for å ødelegge morgendagens stemmelyst vil ikke Sanders eller Clinton kommentere tallene.

– Sanders må trekke seg. Nå splitter han bare demokratenes stemmer! Populæriteten til Bernie er et resultat av flokkmentalitet. Han snakker om revolusjon, men hva har han egentlig fått til så langt, spør Grace Barrios (61) til VG.

Les også: Bernie Sanders-frivillige: – Helt uaktuelt å stemme på Clinton i hovedvalget

Hun er blant de mange voksne på Clintons rally i det fattige afroamerikanske nabolaget Leimar Park natt til tirsdag. Barrios jobbet for Obamas presidentkampanje i to omganger og er oppgitt over Sanders.

– I løpet av 30 år i Senatet har han fått igjennom to lovforslag, det ene er å gi nytt navn til et postkontor, hevder Barrios.

Det er dødt løp mellom de to i California, ifølge en meningsmåling gjort av USC Dornsife og Los Angeles Times. Sanders får 44 prosent mot Clintons 43 prosent. Samme undersøkelse viser også at det er et markant generasjonsskille mellom de to politikernes velgere.

Sanders er suverent størst hos de unge, mens Clinton har høyere oppslutning blant velgere over 50 år.

– De unge har latt seg rive med av alle løftene til Bernie, men han gir dem bare falske håp. Som ung vil man redde verden og starte revolusjoner, men med årene synker virkeligheten inn. Mye av det Bernie frister med er umulig slik maktsystemet vårt henger sammen, sier Paula Gibson (59) til VG.

TVILER: – Mye av det Bernie frister med er umulig slik maktsystemet vårt henger sammen, sier Paula Gibson til VG. Foto: Leif-Åge Reme

Som en predikant

Hillary Clinton er hes og virker preget av siste dagers intenst valgkamp i California når hun står på scenen. Hun snakker om våpenkontroll, likelønn til kvinner og mest av alt om hvor uskikket Donald Trump er som presidentemne. Sanders forbigås i stillhet.

Med seg på scenen har Clinton et knippe mødre som har mistet barna sine i skyteepisoder.

Publikum tar imot Hillarys ord som om de kom fra en lokal predikant med hallelujaer og nikking. Det er litt av et syn.

Les også: Hillary Clintons svoger pågrepet

– Hillary er et sikrere valg. Bare se på hvor lite Sanders har utrettet som senator på nasjonalt plan, fortsetter Paula Gibson.

Rekordmange velgere har registrert seg for å stemme ved Californias nominasjonsvalg. Bare i løpet av de siste 45 dagene har 650 000 nye kommet til. Delstaten har nå 18 millioner registrerte velgere - 45 prosent er demokrater.

Et nederlag i California vil være et solid prestisjetap for Clinton. Det vil også gi Sanders et påskudd til å fortsette nominasjonskampen frem til demokratenes kongress i slutten av juli.

PREACHER WOMAN: Hillary Clinton predikerte sin politikk til det fattige afroamerikanske nabolaget Leimar Park i Los Angeles på nominasjonskampens siste dag. Publikum responderte høylytt. Foto: Leif-Åge Reme

Les også: AP: Clinton blir Demokratenes Presidentkandidat

Valgene tirsdag har trolig lite å si for utfallet av hvem som blir demokratenes presidentkandidat.

Mandag vant Clinton valget i Puerto Rico. Hillary har dessuten nå 2384 delegater. 572 av disse er superdelegater, og de kan forandre mening innen demokratenes landsmøte i slutten av juli.

Sanders på sin side har 1521 delegater hvorav 48 er superdelegater.

– TENK KRITISK: Velvet Victorian (53) (t.h) og Tina Bradford (48) mener de unge velgerne i California ikke er kritiske nok når de vurderer kandidatene. Foto: Leif-Åge Reme

Clinton er den første kvinnen som blir utpekt som presidentkandidat av et amerikansk parti. Nå ligger alt an til at hun skal ut i valgkamp mot Republikanernes antatte presidentkandidat, eiendomsmogulen Donald Trump.

California har vært et sikkert kort for familien siden Bill Clintons tid. Hillary slo dessuten president Obama i California i nominasjonskampen i 2008.

Kvinne for endring

Blogger og aktivist Velvet Victorian (53) er klar for landets første kvinnelige president.

– Vi trenger en kvinne for endring! Det er hennes tur nå, og hennes tid til å skape historie. Jeg kan ikke støtte Bernie, han har rett og slett ikke fått nok gjort i løpet av sin tid i senatet. Det er bare mye talk. De unge ser ikke kritisk nok på variablene som presidentskapet krever, sier Victorian.

Studenten Leah Takele (25) er blant de unge velgerne på Clintons rally. Hun hadde med venninnen, filmskaper Kayla Reefer (25). Begge er Bernie-supportere.

– Vi er her for å lytte til Hillary, og vurdere hva vi skal gjøre. Mødrene våre stemmer Hillary og maser på oss. Vi er for gratis utdannelse, billigere helsevesen og miljøsaken som Bernie kjemper for og håper suksessen hans kan legge press på demokratene i år, sier Takele til VG.

TROR PÅ SANDERS: Leah Takele (25) og Kayla Reefer (24) er blant Bernie Sanders mange unge fans. Natt til tirsdag dro de likevel på en av Hillary Clintons siste rallyer før valgdagen for å lytte. Foto: Leif-Åge Reme

Tirsdag er Clinton i Brooklyn hvor hun holder valgvake. Sanders arrangerer sin valgvake i Santa Monica.

Den demokratiske valg-strategen og skribent for nettstedet Huffington Post, Dave Jacobson mener alt kan skje.

– Spørsmålene alle eksperter stiller seg før valget er hvor stort valgoppmøte det blir og kommer de nyregistrerte velgerne til å stemme? Begge spørsmålene vil avgjøre hvem som til slutt vinner i Solstaten, sier Jacobson til VG.

Les også

 1. Bernie Sanders-frivillige: – Uaktuelt å stemme på Clinton i hovedvalget

  NEW JERSEY (VG) De har reist fra stat til stat for å hjelpe Bernie Sanders med å slå Hillary Clinton.
 2. AP: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

  Amerikanske AP og CBS tar noe av brodden av tirsdagens nominasjonsvalg ved allerede å utpeke Hillary Clinton som Det…
 3. Hillary Clintons svoger pågrepet

  For 15 år siden ble Roger Clinton (59) benådet av daværende president Bill Clinton.
 4. Sanders-leiren vil endre Demokratene

  Selv om det etter alle solemerker ser ut til at Hillary Clinton blir Demokratenes presidentkandidat, gir ikke Bernie…
 5. Trump: Clinton bør fengsles for epostsaken

  Hillary Clinton har enda en grunn til å vinne valget: Hvis hun taper mot Trump vil han jobbe for å få henne i fengsel.
 6. Clinton kaller Trump en svindler

  Presidentkandidat Hillary Clinton hevder rivalen Donald Trump forsøker å svindle amerikanske velgere slik han angivelig…
 7. Her er kartet som skremmer Clinton

  NEW YORK (VG) Se nøye på dette kartet. Statene markert i grønt er vippestater som trolig avgjør presidentvalget - og det…
 8. Bernie Sanders-supportere er forberedt på tap

  VENTURA (VG): Bernie Sanders (74) nekter å gi seg i nominasjonskampen mot Hillary Clinton (68), til tross for at…
 9. Clinton: – Epost-bråk påvirker ikke valgkampen

  Presset mot Hillary Clinton øker etter at en ny rapport ga henne kraftig kritikk for bruken av en privat epost-server.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder