PÅ TRIBUNEN: De er vant til å spille sentralt på den politiske banen, men søndag kveld holdt de seg på tribunen, da Tyskland spilte landskamp mot Norge på Ullevaal stadion. Det var åpenbart god stemning mellom Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, utenriksministerkollega Børge Brende og statsminister Erna Solberg, selv om bortelaget ydmyket Norge med 0-3. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Tysklands utenriksminister: – Dette gjør vi altfor sjelden

ULLEVAAL (VG) Til tross for 0-3-ydmykelsen på fotballbanen søndag kveld, kommer Norge og Tyskland til å forbli gode venner, forsikrer utenriksministrene Børge Brende og Frank-Walter Steinmeier overfor VG.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier kom søndag på offisielt besøk til Norge, for to dager med politiske samtaler med sin kollega Børge Brende.

– Jeg er veldig glad for å ha Steinmeier på besøk hos oss. Tyskland er en av våre nærmeste allierte og venner, sier Brende.

– Jeg syns slike møter finner sted altfor sjelden. Vi jobber mye med kriseregioner i hele verden, og vi er i stadig krisemodus, og jeg har inntrykk av at vi tar oss for lite tid til å møte venner, sier Steinmeier.

På dagsorden står både den politiske og økonomiske utviklingen i Europa, brexit og konsekvenser for europeisk samarbeid, migrasjon og situasjonen i Ukraina, Syria, Libya, Israel og Palestina.

Steinmeier med VG-kronikk: Mer sikkerhet for alle i Europa

Men søndag kveld var det landskampen i fotball som sto i sentrum for ministrenes oppmerksomhet. Tidligere på dagen overrakte ministerkollegene hverandre landslagsdrakter og supportereffekter. Steinmeier fikk blant annet en norsk, rød trøye påtrykket navnet sitt på ryggen.

– Jeg tror dere har undervurdert størrelsen min, spøkte Steinmeier, og poserte med den norske drakten.

LATTERMILDT: Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier fikk overrakt en spesiallaget fotballdrakt av sine norske kollega Børge Brende. Foto: Frode Hansen VG

Gode venner - uansett resultat?

– Så dette er hva man kan kalle mykt diplomati?

– Vi har utført diplomati i ettermiddag. Under planleggingen av besøket til Norge hadde Børge Brende den gode idéen om å kombinere besøket med landskampen, og både ha politikk og fotball. Det spiller ingen rolle hva resultatet blir i kveld, for vi kommer fortsatt til å være gode venner, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier til VG i pausen.

Utenriksminister Børge Brende skyter spøkefullt inn:

– Det er kanskje lettere å si, Frank, når dere leder med 2-0!

– Neida, beroliger Brende etter at latteren har lagt seg: Du har selvfølgelig rett.

– Tar ansvar

– Har du sett fotballkamp med kolleger tidligere?

– Jeg har sett mange fotballkamper, også sammen med utenriksministerkolleger. Den siste var sammen med min polske kollega under fotball-VM i Frankrike, kampen Tyskland mot Polen, sier Steinmeier.

– I fjor (under flyktningkrisen) sa Merkel «wir schaffen das» - vi klarer det - og åpenbart kommer Tyskland til å klare det i denne kampen...

– Nå er det to null, så det er en viss sjanse for at vi klarer det, sier Steinmeier.

– For Tyskland generelt, vil du fremdeles si «wir schaffen das»?

– I fjor tok vi det ansvaret vi måtte ta ved å ta imot en million flyktninger i Tyskland. Det var ikke bare politikere, men også mange frivillige som bidro. De mange som har flyktet fra krig og vold må finne et nytt hjem, og prøve å få en indre ro, og det har vi bidratt til. Men det vi må gjøre nå er å sørge for at konfliktene i de landene avsluttes, og det skal vi bidra til, sier Steinmeier til VG.

MØTTE VG: Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og Børge Brende møtte VG til intervju i pausen under landskampen mellom Tyskland og Norge på Ullevaal stadion søndag kveld. Foto: Frode Hansen VG

Takket norsk fredsinnsats

Tidligere på ettermiddagen takket den tyske utenriksministeren Børge Brende for jobben Norge har gjort i fredsforhandlingene i Colombia.

– Jeg vil også gratulere og takke for den rollen Norge har spilt i fredsprosessen i Colombia, sa Steinmeier.

Han fortalte også at han har snakket sammen med Brende om brexit, og at Norge har interesse av en sterk europeisk union, og at den europeiske union har stor interesse i en partner som Norge.

– Vi håper begge at krisen etter den avgjørelsen vi har sett i Storbritannia snart kan overvinnes, sier Steinmeier.

Skuffet over Ukraina

Steinmeier har den siste tiden tatt til orde, blant annet i en kronikk i VG, for å starte en ny dialog med Russland om rustningskontroll i Europa.

Alle vil tape på et våpenkappløp som kommer ut av kontroll, slår Steinmeier fast. Blant dem som har hilst initiativet velkommen, er NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Det er særlig konflikten i Ukraina som har skapt uro.

– Så langt er vi veldig skuffet over den manglende framgangen, sier Steinmeier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder