«BARE POSITIVT»: Restriksjonen om «bare til positive omtaler» har vært på den aktuelle bilde-samlingen siden den ble tatt i 2010, og har ifølge bildebyrået ikke endret seg etter presidentvalget. Foto: Thomas Nilsson VG

Bilde av Trump «skal bare brukes til positive omtaler»

Fotoledere i norske medier mener det er problematisk at det det er restriksjoner på bildebruken av USAs president.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

En bildeserie hvor Donald Trump poserer sammen med sin kone Melania og deres sønn Barron i toppetasjen i Trump Tower, er merket med restriksjonen «bare til positive omtaler» hos bildebyrået Getty images som selger bildet.

Les også: Når Trump presser pressen

Byrået forteller at det er Trumps agent som har bedt om restriksjonen.

– Det er ikke uvanlig med kjendiser, spesielt hvis de er hjemme eller med barn, at bilder merkes slik, sier Julia Holmes i Getty images.

– Problematisk

Hun forteller at restriksjonen har vært på bildet siden det ble tatt i 2010, og at deres godkjenningsprosess ikke har blitt endret etter presidentvalget.

VG publiserte bilder fra den aktuelle serien 2.juli og 11.november 2016.

Bildesjef i VG Helg Espen Rasmussen presiserer at VG ikke har tatt hensyn til restriksjonen om «positiv omtale».

– Vi kan ikke la oss styre av en president som kun ønsker positiv omtale. Et bildebyrå kan nekte å selge oss bilder, men vi står fritt til å bruke bilder slik vi ønsker det når vi har fått tilgang til dem, sier Rasmussen.

REPORTASJE: Et av bildene fra serien var på trykk i en VG Helg reportasje i sommer som omhandler kontrasten mellom den amerikanske drømmen og den amerikanske virkeligheten. Foto: Eskil Furunes Wie

Tor Richardsen, salgs- og markedssjef i NTB Scanpix forteller at det finnes restriksjoner på «bare til redaksjonell bruk» og restriksjoner på magasinbilder der kjente skuespillere prøver å beskytte merkevaren sin.

Han mener imidlertid at det er problematisk med slike restriksjoner når det gjelder Trump, fordi han som USAs president er en av verdens mektigste personer.

Les også: Så mye makt har Donald Trump

– Vi er i en skjæringstid mellom det redaksjonelle og det kommersielle, og hvor man stadig finner «falske nyheter». Da er det ekstremt viktig for mediene å opprettholde troverdighet. En slik restriksjon ser jeg på som å bryte ned den tilliten og troverdigheten som vi er avhengig av, sier Richardsen.

– Hører ikke hjemme i media

Sveinung Uddu Ystad, leder i Pressefotografenes Klubb mener at slike restriksjoner ikke hører hjemme i media.

– Jeg håper ingen norske redaksjoner følger dette. Slike restriksjoner hører ikke hjemme i media. Hvis en norsk politiker hadde stilt slike krav hadde det kommet kraftige reaksjoner, sier Ystad.

Han forteller at det likner litt på avtaler som magasiner kunne ha inngått. Selv ville han ikke ha brydd seg om å følge restriksjonen hvis han mente at bildet hadde journalistisk verdi.

Les også: Slik er Melania Trumps luksusliv

På spørsmål om hvordan bildebyrået sjekker om hvorvidt omtalen er positiv eller ikke svarer Getty images:

– Vi kan ikke tvinge medier til å skrive positivt, men de blir fortalt restriksjonene for bildebruken. Vi har aldri hatt tilfeller hvor dette har vært et problem hverken på denne bildesamlingen eller andre kjendisbilder, sier Holmes.

Hun viser til babybilder, bryllupsbilder og livsstilsbilder av kjendiser som andre eksempler som kan være underlagt like restriksjoner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder