VINKET ADJØ TIL OBAMA: Vinden fra Obamas helikopter tok tak i slipset til USAs nye president da han vinket farvel til den avtroppende presidenten i Washington D.C. fredag. På trappene til Capitol Hill fikk han selskap av kona Melania, visepresident Mike Pence og hans kone Karen. Foto: Pool Reuters

Det hvite hus fjernet nettside om klimaforandringer

En knapp time etter innsettelsen av Donald Trump, har informasjon om menneskeskapte klimaforandringer forsvunnet fra hjemmesiden til Det hvite hus.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På hjemmesidene har brukere tidligere kunnet lese flere sider med informasjon om klima- og miljøforandringer. Denne informasjonen er nå fjernet, melder flere nettsteder, blant annet Washington-baserte The Hill og britiske The Independent.

Førstnevnte omtaler endringen som det første tegnet på at Trump-administrasjonen vil rette oppmerksomheten og pengebruken bort fra miljøsaken.

Trump er kjent som en motstander av ideen om menneskeskapte klimaendringer og har tidligere omtalt vitenskapen bak ideen som en bløff.

Valgløftet: Trump vil avlyse klimaavtalen og satse på kull

«Konseptet global oppvarming ble laget av og for Kina for å hindre amerikansk industri fra å være konkurransedyktig», tvitret han blant annet i 2012.

I ettertid har hevdet at uttalelsen var ment humoristisk, men samtidig understreket at global oppvarming er lureri. De siste årene har han gjentatte ganger omtalt klimaforandringer som en «bløff» og «svindel»

Les også: Dette er Donald Trumps regjering

Lanserer egen energiplan

hjemmesidene til Det hvite hus har det fredag blitt publisert en plan ved navn «An America First Energy Plan».

Det går det blant annet frem at Trump vil fjerne flere miljøavtaler som hindrer utviklingen av USAs energiindustri, blant annet avtalen Climate Action Plan. Ifølge Trump vil dette bidra til at lønnen til amerikanere går opp med 30 milliarder dollar de neste syv årene.

USA-ekspert: Knyttneven oppsummerer talen

Mot slutten av energiplanen går det imidlertid frem at Trump-administrasjonen er opptatt av at dette arbeidet ikke går imot deres ønske om å forvalte miljøet på en god måte.

«Å sørge for ren luft og rent vann, å konservere våre naturområder og naturressurser vil fortsatt ha en høy prioritet», heter det i planen.

Ingen informasjon om LGBT-bevegelse

The Hill skriver også at informasjonen om LGBT-bevegelsen også er fjernet fra Det hvite hus-hjemmesiden.

Informasjon om flere temaer er ikke lenger søkbare - og det er foreløpig ingen tegn til at Trump-administrasjonen har publisert dokumenter om disse sakene.

Søkeord som «climate change», «LGBT» eller «gay» gir ingen treff på hjemmesidene til Trump.

Søkeordet «gay» får imidlertid ett treff, men da i en biografi om den tidligere presidenten Calvin Coolidges kone Grace, som blir beskrevet som en kvinne med en sprudlende vennlighet (gay friendliness).

USA-ekspert om talen: – Blodig alvor for Norge

Seks dokumenter

Fredag kveld norsk tid, kort etter at Trump ble tatt i ed som USAs 45. president, ble det publisert seks dokumenter om presidentens politiske mål på nettstedet.

I ett av dem, kalt « Making Our Military Strong Again », lover Trump å utvikle et nytt rakettforsvarssystem. Dette skal beskytte landet mot «rakettbaserte angrep fra stater som Iran og Nord-Korea».

Andre dokumenter som ble presentert like etter innsettelsen av Trump, omhandler blant annet energipolitikk, utenrikspolitikk, arbeidsplasser og handelsavtaler.
PS! Informasjonen som lå på hjemmesiden til Det hvite hus er ikke slettet fullstendig. På nettstedet obamawhitehouse.archives.gov er hele hjemmesiden slik den fremsto under Obamas administrasjon lagret for historien.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder