UTSATT JOBB: Cumhüriyets lokaler er gjerdet inn og har bevæpnede sikkerhetsvakter. Redaktør Can Dündar risikerer nye fengslinger for sakene avisen skriver.

UTSATT JOBB: Cumhüriyets lokaler er gjerdet inn og har bevæpnede sikkerhetsvakter. Redaktør Can Dündar risikerer nye fengslinger for sakene avisen skriver. Foto: Nilas Johnsen VG

Slik strammes grepet mot pressen i Tyrkia

2000 søksmål for «fornærmelser mot presidenten»

Fikk dom på to år for å trykke Muhammed-tegning

ISTANBUL (VG) Redaktør Can Dündar har allerede tilbrakt 92 dager i fengsel, og må i retten igjen denne uken. Han er forberedt på at kampen for pressefrihet kan koste ham livet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi er under et konstant angrep. Jeg tilbringer mer tid i rettssalen enn i redaksjonen.

Can Dündar slår oppgitt ut med armene, da VG møter ham i avisen Cumhuriyets redaksjonslokale i Istanbul. Han har selv sonet over tre måneder for å ha publisert en sak som angivelig avslørte at Tyrkia sendte våpen over grensen til Syria.

Journalister ble drept

I februar ble han, og avisens byråsjef i Ankara Erdem Gül, løslatt av en konstitusjonell domstol med henvisning til ytringsfriheten.

Men saken er anket av påtalemyndigheten. Dündars pass er inndratt, og han kan ikke forlate Tyrkia. Fredag 6. mai må han i retten igjen.

I den nye tiltalen, som ble kjent på tirsdag, går aktor Evliya Çalışkan vekk fra tiltalepunktet om spionasje for å ha trykket bilder av den angivelige våpenhandelen.

Men hun krever like fullt 25 års fengsel for Dündar, og ti års fengsel for Gül, for å ha «avslørt statshemmeligheter».

– Jeg kan ende bak murene igjen, men jeg er villig til å betale den prisen. Det er ikke fengsel vi frykter mest: Fire av våre journalister er døde etter angrep mot dem.

– Frykter du for ditt eget liv?

– Man må være forberedt på det verste. Dette er en farlig tid å være journalist i Tyrkia.

Les også: Norsk PEN tar opp saken

Dømt for Muhamed-tegning

Tirsdag 3. mai er verdens pressefrihetsdag, og i den anledning har Ethical Journalism Network sendt ut en ny rapport som konkluderer med at de fleste tyrkiske medier er under regjeringens kontroll, at journalister forfølges og at offentlig debatt kveles.

Konklusjonen samsvarer med en rekke lignende rapporter fra andre presseorganisasjoner (se faktaboks).

I helgen ble redaktøren for IMC TV, Hamza Aktan, arrestert for å ha videresendt twittermeldinger som kunne oppfattes som prokurdiske.

Han er nå løslatt, men må melde seg for politiet hver uke, fram til han må møte i retten, forklarer han i en e-post sendt til utenlandske journalister i Tyrkia.

To av Cumhurieyts kommentatorer, Ceyda Karan og Hikmet Çetinkaya, ble i forrige uke dømt til to års fengsel for å ha «fornærmet befolkningens religiøse verdier».

Årsak: De brukte Charlie Hebdo sin forside med en karikatur av den islamske profeten Muhamed og teksten «alt er tilgitt», etter terrorangrepet mot det franske satirebladet i fjor.

– I vår redaksjonelle dekning droppet vi tegningene som kunne oppfattes som støtende, men i sympati med ofrene for terror, brukte disse to forsiden i sine spalter, sier Dündar.

Femti søksmål

Redaktøren forteller at Cumhuriyet har rundt femti pågående søksmål mot seg fra regjeringen, selv har han syv eller åtte – han husker ikke det nøyaktige antallet.

President Recep Tayyip Erdogan står personlig bak søksmålet knyttet til den påståtte våpenhandelen. Erdogan beskylder saken for å ha skadet landets omdømme, og hevder bildene Cumhuriyet hadde fått tak i kun viste «hjelp til turkmenerne i Syria».

BRUKTE TÅREGASS: Politiets sprayer mot demonstranter under en støttemarkering for Dündar og Cumhuriyet i november i fjor. Foto: Umit Bektas Reuters

– Er dere helt sikre på at deres versjon stemmer? Kan det ikke være riktig at det var faktafeil i den artikkelen?

– Vi skrev aldri at våpnene skulle til IS, slik det er blitt fremstilt. Vi avdekket kun våpenhandelen på tvers av grensen, som i seg selv var ulovlig. For øvrig hevdet turkmenerne at de ikke fikk hjelp fra Tyrkia.

Stengte avis

I begynnelsen av mars tok staten kontroll over Tyrkias største avishus, som sto bak avisene Zaman og Today's Zaman.

Saken fikk stor oppmerksomhet i vesten, men i Tyrkia anses dette som en litt annen politisk prosess enn søksmålene mot Cumhuriyet: Zaman-avisene ble nemlig eid av et mediehus som støtter den islamske geistlige Fethullah Gülen, tidligere én av Erdogans næreste støttespillere, nå en utstøtt rival.

OVERTOK AVISHUS: I februar ble avishuset Zaman overtatt over natten av tyrkisk sikkerhetspoliti. Foto: Ozan Kose Afp

Et annet grep regjeringen bruker, er loven mot «fornærmelser mot presidenten». Erdogan har over to tusen søksmål gående i Tyrkia, mange av dem mot helt vanlige tyrkere som har ytret seg nedsettende om ham i sosiale medier.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel har fått kraftig kritikk for å tillate et søksmål mot en tysk komiker som omtalte Erdogan i svært grove ordelag, og saken ble debattert under innvielsen av EU-Tyrkia avtalen i Gaziantep forrige helg.

GÅR TIL SØKSMÅL: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan står selv som anklager i svært mange av søksmålene regjeringen har gående mot pressen. Foto: Umit Bektas Reuters

Der fikk Tyrkia kritikk fra EU-president Donald Tusk, mens Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu svarte med å stemple satiren som «grov rasisme».

Utenlandske deporteres

– Søksmålene gjør Erdogan immun mot kritikk. Det meste av tyrkisk presse har valgt en veldig skuffende form for selvsensur, sier Dündar.

Utenlandske journalister går heller ikke fri: De siste månedene er både en amerikansk og en tysk journalist nektet innreise til landet, mens i forrige uke ble en finsk journalist og forfatter deportert etter anklage om å ha deltatt i en begravelse for terrorister.


– Men, slapp av: Å intervjue meg er trolig ikke så ille at du blir utvist, sier Dündar da VG forlater kontoret hans.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder