Den verste siden Sandy Hook-massakren

Dette sier presidentkandidatene om skytingen

352 masseskytinger i USA i år

NEW YORK (VG) I snitt er det blitt begått masseskytinger med fire eller flere drepte hver eneste dag i USA så langt i år.

 • Marianne Vikås

Artikkelen er over fire år gammel

Den ytterst dystre statistikken føres av nettstedet shootingtracker.com, som betegner en masseskyting der minst fire mennesker blir drept eller skadet, inkludert gjerningsmannen.

Skytedramaet i San Bernardino i California, som skjedde på årets 336. dag, føyer seg inn som den 352. masseskytingen i rekken så langt i 2015.

Minst 14 personer er bekreftet drept og 17 skadet, men det er ventet at disse tallene kan stige. To av gjerningspersonene – en mann og en kvinne – er skutt av politiet, mens det jaktes på en mulig tredjeperson.

Hold deg oppdatert: Få siste nytt i Nyhetsdøgnet

Skutt på julefest

Onsdagens masseskyting er den verste siden massakren på barneskolen Sandy Hook i Newtown i Connecticut i desember 2012. 27 personer ble drept den gang, mange av dem små barn.

– Vi har et mønster av masseskytinger her i landet som ikke har paralleller til noe annet sted i verden, sa president Barack Obama i en tale etter skytingen i California.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention blir det årlig skutt og drept drøyt 11.000 mennesker, mens over 80.000 blir skutt og såret.

HER SKJEDDE DET: I dette bygget startet skytingen cirka klokken 20 norsk tid onsdag kveld. Foto: ,

Skytingen startet ved 20-tiden onsdag kveld norsk tid da det som skal ha vært tre tungt bevæpnede personer tok seg inn i en konferansesal av en kontorbygning i San Bernadino, som ligger en times kjøring øst for Los Angeles. Denne konferansesalen skal ha vært utleid til en julefest for byens helseetat.

VGTV: Norske Maria: – Man blir jo redd

– Et paradoks

I et intervju med CBS i natt tar presidenten nok en gang til orde for en strengere våpenkontroll.

– Det er et paradoks at man har lister med personer som ikke får lov til å sette seg på et fly, fordi vi er redd for at de skal begå terrorhandlinger, men så kan de samme personene gå inn i hvilken som helst våpenbutikk i USA og kjøpe et skytevåpen uten at vi kan gjøre noe med det, sier Obama.

Det er bare fem dager siden en mann tok seg inn på en abortklinikk i Colorado og begynte å skyte vilt rundt seg. Tre personer ble drept og ni skadet før gjerningsmannen overga seg til politiet.

Clinton: – Vi er nødt til å handle

Våpenkontroll er et sentralt tema i valgkampen før primærvalgene starter i februar. I en tweet skriver Hillary Clinton, som leder soleklart det demokratiske feltet, følgende:

– Jeg nekter å akseptere dette som normalt. Vi er nødt til å handle for å stoppe volden med våpen nå.

Clintons demokratiske motstander Bernie Sanders var også raskt ute på Twitter:

– Masseskytinger er blitt nærmest blitt hverdagslig i dette landet. Denne vemmelige og meningsløse volden med våpen må ende.

I natt norsk tid hadde presidentkandidat Donald Trump ett minutts stillhet under sitt valgmøte i Manassas, Virginia. Skyteepisoden ble naturlig nok også et sentralt tema i hans tale.

– Dette er når vi setter pris på vårt utmerkede politi. Husk det. Husk det.

Den pensjonerte nevrokirurgen og republikanske presidentkandidaten Ben Carson, som har det gjort det bra på meningsmålingene, var raskt ute med å kommentere skytingen, melder ABC News.

– Se på hva som har skjedd igjen. Mer hatkriminalitet i San Bernadino i dag, sa Carson og fortsatte:

– Bare hat og ondskap. Vi er nødt til å bekjempe disse tingene ellers vil vi oppløses i håpløshet, og det ikke sånn vi er.

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Masseskytingene i USA: «Gud fikser ikke dette»

 2. Politimannen Mike var først på åstedet: – Surrealistisk

 3. Masseskyting på spillturnering i Florida: Flere er drept

 4. Pluss content

  Våpenlovens pris del 3: Mer enn en masseskyting hver dag i USA

 5. Minst 14 drept i skytedrama i California

Fra andre aviser

 1. - Tanker og bønner er ikke nok

  Aftenposten
 2. 14 drept i skuddrama i California

  Bergens Tidende
 3. Uklart motiv bak massedrap i California

  Bergens Tidende
 4. Mistenkt ektepar hadde bomber hjemme

  Aftenposten
 5. Aftenposten mener: Et demokratisk problem for USA

  Aftenposten
 6. Mistenkt gjerningsperson død og flere såret i skyting ved sykehus i Chicago

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder