DØMT TIL FENGSEL: Den norske 33-åringen ble tirsdag kveld norsk tid dømt til fengsel i sju og et halvt år. Her fra da VG møtte ham i fengselet i forrige uke. Foto: Thomas Nilsson

Nordmann dømt til 7,5 års fengsel i USA

Larsgard: Jeg forsøkte ikke å skade noen

Gråtende vitne: Sønnen min kunne blitt foreldreløs

Hovedvitne forlot rettssalen i protest - viste fingeren til nordmannen

HOLBROOK/OSLO (VG Nett) Norske John Kristoffer Larsgard (33) er dømt til sju og et halvt års fengsel av en domstol i Arizona.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

33-åringen var allerede funnet skyldig i legemsbeskadigelse med dødelig våpen - mot seks amerikanere, derav indirekte to små barn. Det dødelige våpenet er bilen han kjørte.

Hendelsen fant sted i småbyen Winslow 24. september i fjor. Rettssaken var i slutten av mars.

Tirsdag kveld var det domsavsigelse i saken. Larsgard ble dømt til fengsel i sju og et halvt års fengsel. Han får fratrekk på 230 dager i varetekt.

Dommen ble klar etter et langt rettsmøte i en domstol i småbyen Holbrook, Arizona.

- Jeg skulle virkelig ønske at det var en politimann der som stoppet meg da jeg kjørte mot enveiskjøringen. Da hadde ingen av oss vært i den situasjonen vi er nå, sa Larsgard i retten.

Han var i retten tydelig på at han mener myndighetene har overreagert i saken mot ham.

- Hvis noen hadde ringt politiet og fortalt at jeg kjørte uansvarlig, så ville jeg sikkert stoppet. Men plutselig ble jeg dyttet og slått i ansiktet. Det var mennesker over alt, og det var vanskelig for meg å se hva som skjedde, sier Larsgard.

VGTV: Se video fra den dramatiske pågripelsen

Håndjern og fotlenker

Inne i rettssalen satt 33-åringen i en stripete t-skjorte og en oransje bukse fra fengselet Navajo County Jail, hvor han stort sett har sittet i isolat de siste syv månedene.

Nordmannen hadde på seg håndjern og fotlenke under hele rettsmøtet. Ved én anledning spurte han om å få ta av håndjernene, slik at han kunne ta notater.

- Nei, svarte dommer John Lamb etter å har rådført seg med sikkerhetsvaktene.

Under en pause i rettsmøtet forsøkte 33-åringens mor, Liv Larsgard (68), å gi ham en flaske Coca Cola. Da var en av sikkerhetsvaktene raskt frempå og stoppet forsøket.

I VITNEBOKSEN: Aktor ble tydelig irritert på John Kristoffer Larsgard da han satt i vitneboksen. Han mente at nordmannen bevisst unnvek å svare på spørsmålene han stilte. Foto: VGTV

Gråtende vitne

Moren var til stede i retten og har svart på spørsmål fra aktoratet. I tillegg var flere vitner fra hendelsen i september i fjor i salen.

Flere av vitnene kom med svært følelsesladde uttalelser i retten.

- Jeg håper han blir straffet for hvert enkelt punkt, ikke en samlet straff. Jeg håper at han får lang straff, sa en kvinne.

Hun brast i gråt flere ganger mens hun snakket.

- Hvis han hadde drept meg, ville sønnen mitt ha blitt foreldreløs.

Også andre vitner viste følelser under rettsmøtet.

Mens Larsgard snakket fra vitneboksen, forlot hovedvitnet Michael Mendoza rettsalen i protest. Dette er mannen som slo nordmannen og brakk nesen hans under hendelsen 24. september.

I den åpne døren ut av retten snudde han seg og viste Larsgard fingeren.

Hele rettsreferatet

Under følger referat fra det vel tre timer lange rettsmøtet.

Klokken 22.03:
7,5 års fengsel. Minus 230 dager i varetekt.

Klokken 22.00:
Nytt nøkkelvitne reiste seg opp og gikk i protest fra rettsalen. Det skjedde etter at Larsgard på spørsmål fra aktor sa at han aldri har ropt at han skulle drepe noen etter å ha fått nesen brukket. Et av vitnene reiste seg opp i retten og sa henvendt til Larsgard: - Virkelig? Virkelig?

Klokken 21.53:
Det som later til å ha provosert Mike Mendoza til å vise Larsgard fingeren, er at Larsgard sa at hvis han ikke hadde slått ham med knyttneven i ansiktet, og i stedet snakket normalt til ham, ville han ikke fått panikk og kjørt avgårde i stor fart.

Klokken 21.51:
En meget irritert aktor protester til dommeren. Han mener Larsgard hele tiden unnviker å svare på spørsmålene han stiller.

Klokken 21.47:
Aktor spør om han forsto alle spørsmålene han ble stilt under rettssaken i slutten av mars.

- Ga du usanne opplysninger under rettssaken, spør aktor.

- Nei, det gjorde jeg ikke, svarer Larsgard.

Klokken 21.44:
- Jeg mener at politiet og påtalemyndigheten har overreagert i denne saken, sier Larsgard.

Klokken 21.43:
- Jeg skulle virkelig ønske at det var en politimann der som stoppet meg da jeg kjørte mot enveiskjøringen. Da hadde ingen av oss vært i den situasjonen vi er nå.

Klokken 21.42:
- Jeg skjønner at jeg ved å rygge bakover og treffe fortauskanten kan ha skapt frykt hos barna.

Klokken 21.41:
- Jeg skulle ønske at jeg fikk sjansen til å fortelle barna deres ansikt til ansikt at jeg aldri har prøvd å skade dem.

Klokken 21:39:
Mens John Kristian Larsgard snakket fra vitneboksen, forlot mannen som slo ham og brakk nesen hans - Michael Mendoza - retten i protest. I den åpne døren ut av retten snudde han seg og viste Larsgard fingeren!

Klokken 21.37:
- Jeg fikk panikk. Jeg måtte vekk derfra. Jeg er veldig lei meg for at folk tror jeg dermed prøvde å komme etter dem.

Klokken 21.35:
- Hvis noen hadde ringt politiet og fortalt at jeg kjørte uansvarlig, så ville jeg sikkert stoppet. Men plutselig ble jeg dyttet og slått i ansiktet. Det var mennesker over alt, og det var vanskelig for meg å se hva som skjedde, sier Larsgard.

Klokken 21.33:
- Jeg så ikke at mennesker samlet seg bak bilen. Jeg kjørte inn i fortauskanten. Jeg hadde ingen intensjon om å skade eller skremme noen, sier Larsgard.

Klokken 21.30:
Nå tegner Larsgard på en tavle i retten. Han forklarer hvordan og hvorfor han og moren kjørte mot enveiskjøringen, og gjentar og gjentar, henvendt til vitnene/ofrene at han aldri har forsøkt å skade og langt mindre drepe noen.

- Jeg hadde ingen intensjon om å skade noen. Alt det som skjedde er et resultat av mange misforståelser, sier Larsgard.

FØRES INN: Her kommer norske John Kristoffer Larsgard (33) inn i retten i Arizona. Under rettsmøtet vil han få vite hvor lenge han må sone i fengsel. Foto: VGTV

Klokken 21.20:
Etter at aktor fikk dommerens godkjennelse til å legge frem materiale om tidligere problematiske saker for Larsgard i USA, har rettsmøtet handlet om dette. Dette materialet har aldri ført til domfellelse eller lignende.

Ellers er det kommet frem få elementer som har med den aktuelle saken å gjøre.

Klokken 21.12:
Larsgard snakker om sine medisinstudier i Australia. Der studerte han i to og et halvt år, men måtte ta en pause på grunn av store nakkesmerter, ifølge ham selv.

Klokken 21.03:
Larsgard svarer nå på spørsmål fra sin forsvarer: Handler om problemer han hadde ved University Of Alabama.

Klokken 20.49:
Pause i retten. VG Nett kommer tilbake med mer så snart pausen er over.

Klokken 20.43:
Moren Liv Larsgard ga sønnen en Coca Cola, men den ble fratatt Larsgard av en sikkerhetsvakt. - Det er i strid med reglene, sier sikkerhetsvakten.

Larsgard er påført både fotlenker og håndjern i rettsalen.

Klokken 20.41:
Dommeren ba om pause, etter kun to spørsmål til Larsgard.

Klokken 20.37:
John Kristoffer Larsgard blir bedt om å vitne. Sitter i vitneboksen nå.

Klokken 20.36:
Forsvarer Chris Candelaria prøver å overbevise dommeren om å gi ham miniumsstraff, fem år. Ellers pågår det en viss omkamp mellom forsvaret og aktoratet om hva som var bevisgrunnlaget i selve rettsaken mellom, men i dag er det ikke rettsak, men straffeutmåling.

Klokken 20.26:
Aktor sier det er opp til dommeren, men han mener at minimumsstraffen på fem års fengsel er for lite.

Klokken 20.10:
Dommer John Lamb bestemte nå at VG ikke får ta bilder i retten av flere personer som aktoratet fører som ofre for bilkjøringen i Winslow.

Klokken 20.07:
Forsvarer Candelaria ba om at Larsgard får ta av håndjernene, slik at han blir i stand til å notere fra det som blir sagt. Dommer John Lamb sier nei, etter råd fra sikkerhetspersonellet i rettsalen.

Klokken 20.06:
Nok et kvinnelig vitne kommer med en uttalelse i retten.

Klokken 20.05:
Kvinnen sier at hun tilgir Larsgard, men at han må ta ansvar for handlingene sine.

- Jeg håper du får hjelp.

Klokken 20.03:
Det kvinnelige vitnet fortsetter:

- På grunn av handlingene til Larsgard, er barna som jeg elsker, merket for livet.

- Jeg håper han blir straffet for hvert enkelt punkt, ikke en samlet straff. Jeg håper at han får lang straff.

Kvinnen gråter i retten.

- Hvis han hadde drept meg, ville sønnen mitt ha blitt foreldreløs.

Klokken 19.59:
Et kvinnelig vitne, Theresa Gonzales, kommer med en uttalelse i retten:

- Jeg er opprørt over at Larsgard ikke sier hva som egentlig skjedde. Jeg er opprørt innrømmer at han forsøkte å skade små barn, sier kvinnen.

- Jeg er opprørt over at han har forsøkt å saksøke vitner i denne saken. Da Michael Mendoza slo Larsgard, gjorde han det i et forsøk på avvæpne ham, sier kvinnen.

- Vi prøvde å hjelpe ham da han kjørte feil, mens han forsøkte å drepe meg. Jeg håper han får den hjelpen han trenger, sier kvinnen.

Klokken 19.57:
Aktoratet er nå ferdig med å stille moren spørsmål. Det var mange spørsmål om historikken til sønnen.

Klokken 19.50:
Aktoratet spør ut moren om familieforhold. Hun blir også stilt spørsmål om da sønnen ble kastet ut av University of South Alabama.

Klokken 19.40:
Forsvarer understreker at John Kristoffer Larsgard aldri er blitt straffedømt.

Klokken 19.39:
Aktoratet vil vise frem politidokumenter fra en sak i Alabama for mer enn 10 år siden. Forsvarer prøver å hindre dette. Liv Larsgard la frem dokumenter fra universiteter i både Alabama og Illionois.

Klokken 19.27:
Moren Liv Larsgard (68) skal nå gi en uttalelse i retten. Hun var med i bilen sønnen er dømt for å ha brukt i et forsøk på å skade andre.

Klokken 19.26:
Aktoratet og forsvaret krangler om hvorvidt fordelaktige og ufordelaktige hendelser i Larsgards fortid skal ligge til grunn for straffeutmålingen.

Klokken 19.17:
Vitnet Michael Mendoza, mannen som tok opp forfølgelsen på Larsgard, og som brakk nesen hans, er til stede i rettsalen. Han og Larsgard har hatt øyekontakt under dagens rettsmøte.

Klokken 19.08:
Forsvarer Chris Candelarias begjærte at den norske 33-åringen skulle få en ny rettssak. Dette har dommerene avslått.

VGTV: Se den dramatiske pågripelsen av Larsgard

Kjørte feil

Det var 24. september i fjor at 33-åringen og moren kom kjørende på Interstate 40 gjennom Arizonas ørken. Rett før Winslow begynte en lampe å lyse på bilen. Men for moren, som kjørte, gikk noe galt, og hun kjørte bilen rett i midtrabatten ved avkjøringen til Winslow.

De to skaffet seg en leiebil, men da de kom tilbake til Winslow for å hente bagasjen i den vrakede bilen, startet marerittet. Larsgard kjørte mot enveiskjøringen. Det var fullt av folk i småbyen på grunn av en musikkfestival. Mange reagerte på at Larsgard kjørte i gal retning.

Det ble bråk, og Larsgard fikk et slag midt i ansiktet som brakk nesen hans. Deretter kjørte han vekk i vill fart. Retten fant at han hadde forsøkt å skade folk med vilje da han flyktet. Selv hevder han at han bare forsøkte å komme seg vekk.

Den 29. mars ble han funnet skyldig i såkalt «aggravated assault» - forsøk på grov legemsbeskadigelse med bruk av dødelig våpen - mot seks amerikanere.

- Skam for USA

Norges honorære konsul i Phoenix siden 2005, økonomiprofessor George Olander ved State University Of Arizona, omtaler saken mot Larsgard som «helt vill».

- Hele saken er en skam for USA. Han burde fått en bot eller lignende for uvettig kjøring, sier Olander.

Han er sjokkert over at Larsgard ble funnet skyldig.

- Det finnes ikke bevis, ikke engang sannsynlighet for, at Larsgard har forsøkt å skade eller drepe noen i Winslow. Saken er helt vill. Etter å ha vært til stede under deler av rettssaken er jeg sjokkert over at han ble dømt, sier Olander.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder