Bakgrunn: Erobret Afghanistans femte største by

Fem grunner til Talibans «comeback»

OFFENSIV: Terrororganisasjonen har trappet opp sine offensiver i Afghanistan, og etter at NATO-styrkene trakk seg ut i slutten av 2014 har kampen mot Taliban blitt blodigere. Her etter et bombeangrep i hovedstaden Kabul i august – syv ble drept og over 100 skadet. Foto: Shah Marai , AFP

Slik har Taliban slått tilbake i Afghanistan

Taliban flekser militære muskler og tok en viktig symbolsk seier i erobringen av Kunduz. Forskerne gir flere eksempler på hvorfor organisasjonen igjen er å regne som en terrormakt.

Artikkelen er over fire år gammel

Tre dager er gått siden terrorgruppen stormet og gjenerobret den nordafghanske byen Kunduz, som de mistet til amerikanerne da de ble kjeppjaget fra området i 2001.

De vestlig-støttede sikkerhetsstyrkene klappet fullstendig sammen, og flere eksperter fryktet at Taliban ville gjøre med Kunduz, slik IS gjorde med Mosul for ett år siden – forvandle byen til en terrordrevet bastion.

Torsdag kom kontrameldingen. Afghanske sikkerhetsstyrker hadde tatt tilbake byen, og drevet ut terroristene – Taliban har nektet for at dette stemmer.

Men årsaken til at landets femte største by falt i hendene på Taliban i utgangspunktet tyder på at terrorgruppen igjen er på full fremmarsj.

Les også: Her kjører de rundt i stjålne hjelpearbeider-biler

EROBRET: Her er bevæpnede Taliban-medlemmer kort tid etter erobringen av Kunduz, Afghanistans femte største by, mandag. Foto: , Reuters

Narkobaron er nøkkelmann

Styrkene som kontrollerte Kunduz tilhørte narkosmugler og krigsherre Mir Alam, som var leid inn av regjeringen – men han trakk seg plutselig ut kort tid før Taliban-angrepet.

– Årsaken til at Kunduz falt i hendene på Taliban har like mye å gjøre med regjeringens svakheter som terrorgruppens militære styrke. I tillegg var det en avgjørende faktor at Mir Alam trakk ut sine styrker fra området, som gjorde at Taliban fikk fritt leide, sier forskningsdirektør ved Christian Michelsens Institutt (CMI) Arne Strand.

Forskningsdirektør ved CMI Arne Strand. Foto: , Pressebilde

At narkobaronen trakk seg ut, tror ikke Strand er tilfeldig.

– Han er en av de største narkotikasmuglerne i Nord-Afghanistan, så her er det nok store økonomiske interesser i spill. For eksempel hvem som skal styre smuglerårene inn til Tadsjikistan og videre til Europa.

Fem grunner til «Taliban-comeback»

CMI-direktøren mener indre stridigheter i den afghanske regjeringen og mangel på lov og orden er noen av årsakene til at terrororganisasjonen har komme styrket tilbake etter bunnoteringen i 2001.

1. INGEN BAKKESTYRKER

Det at amerikanerne valgte å trekke ut sine styrker i Afghanistan i desember er utvilsomt en faktor som spiller inn i Talibans erobring av Kunduz.

– Dette gjelder for hele Afghanistan. Amerikanerne har gått over til å bidra med luftskyts, og er ikke lenger på bakken i den forstand. Tidligere hadde tyskerne faktisk sin NATO-styrke i Kunduz.

Oversikt: Klodens dødeligste konflikter

TRAKK SEG UT: NATO-styrkene stoppet sine kamphandlinger ved utgangen av fjoråret, og gikk over til å trene opp afghanske sikkerhetsstyrker. Det har blitt et blodblad uten sidestykke. Foto: Johannes Eisele , AFP

2. NY TALIBAN-TOPP

Etter at den myteomspunne lederen Mulla Omar gikk bort, har makten tilfalt den like lite kjente mullaen Akthar Mansour. Kun et knippe bilder eksisterte av Mulla Omar – enda færre av hans arvtager.

Spørsmålet er om terrorgruppen endelig har kommet over indre stridigheter med deres nye leder?

– Det er fremdeles stridigheter innad i Taliban-ledelsen. Men de har jobbet med å vise sin militære styrke utad og overfor regjeringen, for motvise nettopp dette. Det er viktig for dem å vise at de er godt rustet militært, slik at de kan gå sterkere inn i eventuelle fredsforhandlinger.

DØD: Taliban bekreftet at deres tidligere leder, Mulla Omar, er død. Slik sin forgjenger, finnes det nesten ikke kjente bilder av den nyvalgte lederen Akhtar Mohammed Mansour. Foto: , AP

3. TERRORKAMPEN MOT IS

At grupper som IS har stjålet terrorfokuset fra Taliban i det internasjonal nyhetsbildet hersker det liten tvil om, men at IS-sympatisører nå ser ut til å gå inn i deres område er uakseptabelt.

– De har blitt en glemt gruppe internasjonalt, hvor IS har fått mye oppmerksom. Det er til og med rapportert at flere IS-sympatisører har kommet til Afghanistan, som har ført til krigføringem mellom gruppene – da IS utfordrer deres innflytelse.

Sett? Torleif var en av jentene – nå er han terrorist

4. KORRUPT REGJERING

Det afghanske folket begynner å miste sin tiltro til det sentrale styret som er gjennomsyret av korrupsjon og mangel på lov og orden. Dette var noen av grunnene til at Taliban kom til makten på midten av 90-tallet.

MOTOFFENSIV: Afghanske sikkerhetsstyrker startet tirsdag en offensiv for å gjenerobre den tapte byen Kunduz. Foto: , AP

– Taliban har forandret seg slik jeg møtte de på 90-tallet. Det er blant annet gitt instrukser fra lederen om hvordan de skal oppføre seg overfor og beskytte de sivile i Kunduz. Det er ikke sikkert disse instruksene blir fulgt, og det er viktig å påpeke at det ligger en propagandakrig i bunn i tillegg til den reelle krigen.

5. FINANSIERING

For mens IS fører mye av krigføringen sin ved hjelp av sine oljeinntekter, så har Taliban i mange år satt sin lit til salg av Opium.

Men terrorgruppen tjener også penger gjennom sine allierte i Haqqani-nettverket, som visstnok får en god sum gjennom lovlig salg av honning, ifølge BBC.

Les også: IS skyver ut Taliban

– Sterkere enn tidligere

Forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt Ståle Ulriksen tror IS' inntog i Afghanistan og Talibans militære styrke kan slå ut positiv for terrororganisasjonen i fremtidige fredsforhandlinger.

– Ja, Taliban står mye sterkere enn tidligere. Samtidig begynner IS å bli større i landet, og kanskje Taliban kan overbevise afghanske sikkerhetsstyrker om at de har en felles fiende der. Det er ingen tvil om at Taliban ikke er verstingen lenger, sier Ulriksen.

Han påpeker i likhet med sin forskerkollega i CMI at Kunduz-erobringen var en stor symbolsk seier.

De afghanske styrkenes Kunduz-seier torsdag var i så måte desto viktigere.

NATO avsluttet alle kampoppdrag i Afghanistan i slutten av fjoråret, men er fortsatt til stede for å gi råd og trening til afghanske regjeringsstyrker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder