TATT VEL IMOT: Statsminister Erna Solberg blie møtt av den franske president François Hollande og FN genreralsekretær Ban Ki-moon under åpningen av FNs klimakonferanse i Paris mandag morgen.. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Norge gir mer gull til grønne skoger

PARIS (VG) Norge øker innsatsen mot avskoging og legger penger på bordet slik at også Colombia får norske penger for ikke å hugge regnskog.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mer norsk gull til norske skoger betyr også at statsminister Erna Solberg (H) senere mandag vil forlenge skogsatsingen i Brasil fram til 2020.

– Vi legger mye inn på å få en sterkest mulig klimaavtale, sa Solberg på en pressekonferanse mandag morgen.

– Vi skal utvide skogsamarbeidet. Regnskog kalles av mange verdens beste klimatiltak. la hun til.

Statsministeren deltar hele mandagen under åpningen av klimataoppmøtet i Paris, hvor store og små, rike og fattige land skal forsøke å bremse utslippene av klimagasser til det fjerne målet om klimanøytralitet fram mot 2050.

– Hvis vi det hele tatt skal ha en mulighet til å nå de globale målene vi har satt oss, så må det bli et vendepunkt på dette møtet. Norge kommer hit med store ambisjoner om en avtale, sier Erna Solberg.

I løpet av dagen regner de norske forhandlerne med at også andre land vil kunngjøre økt satsing på skog.

Dobler støtten

Samtidig vil Erna Solberg doble den norske støtten til det grønne fondet, forutsatt at resultatene kan bekreftes uavhengig slik at man vet at man får valuta for pengene.

Finansieringsordningen som skal være med å støtte de fattigste landenes grønne omstilling. Ambisjonen er at dette fondet skal være 100 milliarder kroner innen 2020, og mer enn 60 milliarder er allerede på plass.

Norge vil øke støtten til dette fondet fra 400 til 800 millioner kroner, ifølge Solberg.

Går med Obama og Gates

Senere mandag skal Erna Solberg en topptung gruppe med internasjonale aktører, med USAs president Barack Obama og Microsoft-grunnlegger Bill Gates i spissen.

Initiativet heter Oppdrag Innovasjon» på norsk, og består av støtte til mer effektiv produksjon av klimavennlig energi.

Forhandlerne som skal svette over sluttdokumentet de nærmeste døgnene, har allerede tyvstartet på sin prosess, før topplederne avleverer sine forhåndsskrevne manus på klimatoppmøtets høynivåmøte.

1700 uenigheter

Ifølge Norges forhandlingssjef Aslak Brun er utkastet til sluttdokument nå på 54 sider, og foreløpig deadline for et ferdig dokument er fredag morgen.

– Men det er 1700 punkter i dokumentet hvor landene fortsatt er uenige. Det betyr at vi må løse et uenighetspunkt hvert to og et halvt minutt. Det sier seg selv at det vil være noen punkter som står igjen å løse når klmaministrene kommer tilbake til Paris neste helg, sier Brun.

Kritisk

Miljøbevegelsen er imidlertid ikke spesielt imponert over Erna Solbergs løfter i Paris:

– Det er bra at statsministeren varsler dobling av innsatsen for ren energi, men det står likevel i skarp kontrast til at man nettopp kuttet i bistandsbudsjettet til energi, sier Tale Ellingvåg, fagsjef for klima i Natur og Ungdom, til VG.

Ifølge Ellingvåg har regjeringen kuttet posten til fornybar energi i bistandsbudsjettet med 820 millioner kroner. 200 millioner ble plusset på igjen i budsjettavtalen med Venstre og KrF.

– Også posten til regnskog ble kuttet, med mer enn det norske folk samlet inn i TV-aksjonen for Regnskogfondet tidligere i år, sier Ellingvåg. Av et varslet kutt fra regjeringen på 378 millioner kroner, ble 150 millioner pløyd tilbake i budsjettforliket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder