KONTROLL: Sverige vil innføre midlertidig grensekontroll ved Øresundbroen og ved fergetrafikken i Skåne fra og med torsdag klokken 12. Foto: Knut Knudsen , VG

Sverige innfører grensekontroller

Fra og med torsdag klokken 12 og frem til 21. november innfører Sverige grensekontroller.

  • Astrid Eline Øksnes

Artikkelen er over fire år gammel

Det Svenske Migrationsverket mener at flyktningsituasjonen er så massiv at det nå trengs grensekontroller for å kunne håndtere situasjonen. Det meldte de på en pressekonferanse sammen med Sveriges innenriksminister, Anders Ygeman, onsdag kveld.

Regjeringen skal avgjøre forslaget om å innføre grensekontroll under morgendagens regjeringsmøte. Etter begjæring fra Migrationsverket og vurderinger fra politiet, ønsker de å innføre grensekontroll for å få kontroll over flyktningsituasjonen og roe ned pågangen i svenske asylmottak.

Les også: Vil snu asylsøkere på russergrensen

– Bedre oversikt

Grensekontrollene vil i første omgang foregå på Øresundsbroen og ved fergetrafikken fra Danmark og Tyskland i Skåne.

– Grensekontroll fører til en mer oversiktlig mottakelse. Vi unngår at personer uten grunnlag for asyl kommer inn i landet. Det gir oss mulighet til å raskere prioritere de asylsøkerne som trenger asyl mest, for eksempel de enslige mindreårige, sier Mikael Hvinlund i Migrationsverket under pressekonferansen.

Han forteller videre at de ikke har kontroll over alle de enslige mindreårige flyktningene som befinner seg i landet, men at grensekontrollen kan forhindre det.

– Det er for eksempel mange enslige asylsøkere som forsvinner hver dag. Vi har sett barn komme til Stockholm eller Malmö uten å ha blitt tatt hånd om av oss, og det synes vi er urovekkende, sier Hvinlund ifølge NTB.

I et intervju med Dagens Nyheter forteller Hvinlund at kapasiteten i Sverige nå er sprengt, og at asylsøkere sover under åpen himmel.

Les også: Bare fire av de 75 som kom til Storskog mandag var syrere

Tre valg

Ygeman forteller at de flyktningene som kommer til Sverige får tre valg; bli i landet de befinner seg i, bli i Sverige og søke asyl, eller finne en annen reisevei til et annet land.

ØNSKER OVERSIKT: Sveriges innenriksminister Anders Ygeman (til høyre) og Mikael Hvinlund i Migrationsverket under pressekonferansen onsdag kveld. Foto: Henrik Montgomery , Afp

Etter de ti første dagene med grensekontroll må EU-kommisjonen godkjenne eventuell forlengelse.

– Vi har tatt for oss flere forslag for å minske asylstrømmen til Sverige, og det er for tidlig å si om dette tiltaket kan hjelpe på situasjonen i Sverige. Men kanskje det fører til at andre land tar større ansvar i flyktningsituasjonen, sier Yngeman i et intervju med Aftonbladet etter pressekonferansen.

Les også: Advarer Høyesterett mot å utvide flyktningbarns rettigheter

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, forteller at regjeringen var forberedt på å få begjæring fra Migrationsverket, ifølge Aftonbladet.

– De har tidligere gitt uttrykk for at de er urolige for sikkerheten og ordenen i mottakene. Vi har hele tiden sagt at myndighetenes vurderinger er viktig for regjeringen. Vi må ha kontroll ved våre grenser, og det må være orden i mottakene.

Danskene innfører ikke grensekontroll

– Den danske regjeringen ser ingen grunn til å svare på Sveriges beslutning om å innføre grensekontroll, sier statsminister Lars Løkke Rasmussen til DR ifølge NTB.

Selv om de ikke innfører grensekontroll, gjentar han sitt løfte om at landets asyl- og utlendingsregler skal bli strengere.

Les også: På hjemmebanen til «Europas grensevakt»

Påvirker trafikken

Flere svensker lurer på hvordan trafikken blir påvirket som følge av grensekontrollen. Ifølge Sydsvenskan har mange kontaktet Skånetrafiken onsdag kveld for å høre om hvorvidt det vil påvirke trafikken på broen, toget og fergen i tiden fremover. Selskapet oppfordrer alle reisende om å ha med seg legitimasjon.

– I rushtrafikk går det tog hvert tiende minutt, og på hvert tog sitter det 400-500 passasjerer. Det kommer til å bli en utfordring, men vi får bare vente og se hvordan vi skal løse det, sier Ulrika Mebius, presseansvarlig i Skånetrafiken til avisen.

Sanna Holmquist, presseansvarlig på Øresundsbroen forteller avisen at de forventer at kontrollene påvirker trafikken, men at de ikke vet hvor mye.

– Det er vanskelig å si hvordan dette vil påvirke trafikken, da vi ikke har gjort noe lignende tidligere, sier Holmquist.

Stena Line opplyser at de nå skal utføre identitetskontroll, i tillegg til vanlig billettkontroll på sine fergeleier i Danmark og Tyskland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder