350.000 demonstrerte mot katalansk selvstyre i Barcelona

BARCELONA (VG) Den massive demonstrasjonen mot katalansk løsrivelse fra Spania trakk 350.000 mennesker til Barcelonas gater.

 • Julia Renate Ingebrigtsen
 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Harald Henden (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Folk fra hele Spania har samlet seg i Catalonias hovedstad for å markere mot katalansk selvstyre. Det har vært mange ulike demonstrasjoner etter den konfliktfylte folkeavstemningen om katalansk uavhengighet for en uke siden, men dagens markering var av de aller største. Katalansk politi estimerer at hele 350.000 mennesker deltok, skriver spanske aviser.

Markeringen er i regi av største gruppen mot uavhengighet, Societat Civil Catalana.

VG er til stede i Barcelona, hvor tusener av mennesker har møtt opp. Folk er kledd i det spanske flagget, og både det katalanske og det spanske flagget vaier høyt i vinden, i tillegg til EU-flagget.

STEMNING: Mens VG intervjuer Ruben Vinuales og vennene hans, dekkes vi av et gigantisk spansk flagg, som legges som et lokk over folkemengden. Foto: HARALD HENDEN

Demonstrantene hyller både nasjonalgarden og politiet, som har fått kraftig kritikk etter at de havnet i voldsomme sammenstøt med valgdeltagere 1. oktober. Hundrevis av mennesker ble skadet i sammenstøtene.

«Jeg er spansk! Jeg er spansk! Viva La Guardia National, Viva La Policia!» ropes det i gatene.

Demonstrasjonen finner sted under et døgn etter at statsminister Mariano Rajoy kom med den harde beskjeden om at han ikke utelukker å suspendere Catalonias selvstyre som et middel for å presse det katalanske parlamentet. I et intervju med den spanske storavisen El Pais gjorde statsministeren det klart at hans standpunkt om å holde Spania forent er ufravikelig.

Leder: Farlig kurs

– Ødeleggende for demokratiet

Blant de mange tusenvis av menneskene som er drapert i spanske og katalanske flagg, treffer VG Ruben Vinuales. Han er advokat og politiker for det spanske enhetspartiet Ciudadanos i Tarragona. Som mange andre demonstranter har han reist lang vei for å være med i dagens demonstrasjon mot uavhengighet.

– Situasjonen i dag er helt ødeleggende for demokratiet og folkets rett til selvbestemmelse. På hver sin side av konflikten har vi to menn som ikke evner å snakke sammen, og ingen av dem hører på hva folket vil. Dersom vi hadde fått ha en lovlig folkeavstemning hadde det hele kunne foregå på en demokratisk og korrekt måte, men slik det har foregått nå, er jo bare å be om kaos, sier Vinuales til VG.

DEMONSTRERER: Ruben Vinuales er advokat og politiker for det spanske enhetspartiet Ciudadanos i Tarragona. Han mener dagens situasjon i Spania er ødeleggende for landet. Foto: NORA THORP BJØRNSTAD

Vinuales er, som hans meddemonstranter, mot at Catalonia skal løsrive seg. Han mener lederen for uavhengighetsbevegelsen, Puigdemont, ikke har rett til å si han taler for folket, fordi bare 42 prosent stemte i søndagens valg.

– I min valgkrets, Tarragona, var det enda færre enn det som deltok. Hvordan i all verden skal man kunne si at resultatet viser folkets vilje, når folk flest ikke deltok? Det var jo ikke en gang en lovlig avstemning, sier politikeren frustert.

– Noen må gripe inn

Vennene fra Tarragona sier de er lei seg og skamfull over bildene av kaos som har kommet fra Spania denne uken.

– Ingen vil se sitt land bli vist frem slik: Med bilder av vold og konflikt. Nå må noen gripe inn og hjelpe å megle på rett måte.Vi må se på hvorfor det kom til dette, og hva vi ønsker for fremtiden. Dette kan ikke fortsette, sier politikeren Vinuales alvorlig.

En familie som deltar på demonstrasjonen, sier til VG at de har møtt opp for å markere at det er mange katalanere som ikke ønsker uavhengighet.

– Vi har allerede så mye. Vi har et utdannings- og helsesystem som er vårt eget, og vi har det vi trenger. De som driver uavhengighetskampanjen bruker offentlig penger på noe vi ikke vil være med på, sier de.

De er ikke nådig mot Catalonias parlamentspresident, Carles Puigdemont.

– Puigdemont er Judas. Han opererer på utsiden av loven, og han har splittet hele landet, sier de.

Familien ønsker ikke å oppgi navnene sine, da de mener det vil kunne få konsekvenser for dem å stå frem som motstandere av katalansk selvstyre.

– Jeg mister jobben min, sier moren, mens datteren på 16 år sier hun ikke kan snakke om disse tingene sammen med klassekameratene sine.

– Det er ingen reell ytringsfrihet her, presset for å være med på katalansk uavhengighet er så stort, sier de.

Les også: Full forvirring etter folkeavstemming

Setter hardt mot hardt

Demonstrasjonstoget skal gå til hovedkvarteret til det spanske politiet for å markere støtte til dem.

Uavhengighetsbevegelsen sier at 90 prosent av dem som deltok i forrige ukes folkeavstemning stemte for uavhengighet, men valgdeltagelsen var lav, kun 43 prosent.

Leder: Spansk tragedie

Spanias stabilitet står på spill når de to tilsynelatende urokkelige meningsmotstanderne truer med hvert sitt dramatiske middel: Spania sier de kan suspendere Catalonias autonome status og pålegge direkte regjering fra Madrid ved å anvende artikkel 155 i grunnloven.

Puigdemont truer på sin side med med å igangsette en løsrivelse som vil dele Spania, og som kan gi en snøballeffekt ut til andre separatistregioner i landet.

Les også: Tusenvis krever slutt på konflikten i Catalonia

Les også

 1. Den spanske kongen med krass kritikk av myndighetene i Catalonia

  I en uvanlig tale tar den spanske kongen Felipe VI til orde mot dem som vil ha et uavhengig Catalonia.
 2. Tusenvis krever slutt på konflikten i Catalonia

  BARCELONA (VG) Over hele Spania kom hvitkledde sammen i en bønn om å stoppe den eskalerende konflikten om katalansk…
 3. Full forvirring etter katalansk folkeavstemning

  BARCELONA (VG) 90 prosent stemte for uavhengighet for Catalonia, men det er fortsatt høyst uklart hvordan en eventuell…
 4. Spansk tragedie

  Bildene av politifolk som denger løs på demonstranter og velgere i Barcelona, sjokkerer og opprører verden.
 5. Guardiola refser Spanias statsminister og politiet

  Manchester Citys katalanske manager, Pep Guardiola, er lei seg etter at over 800 mennesker ble skadet under…

Flere artikler

 1. Catalonias president utsetter uavhengighetserklæringen

 2. Tusenvis krever slutt på konflikten i Catalonia

 3. EU-topp mener Europa bør frykte spredning av smånasjoner

 4. Madrid avsetter Catalonias president

 5. En hyllest til Catalonia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder