FRYKTET TSUNAMI: Her gikk jordskjelvet av, men det viste seg senere at det ikke utløste kjempebølger slik man først fryktet. Foto: Pacific Tsunami Warning Centre

Tsunamialarmen avblåst i natt

(VG Nett) Tsunamivarselssenteret i Stillehavet trekker tilbake meldingen om tsunami etter jordskjelvet i Indiahavet.

  • Hanne Kristine Fjellheim

Artikkelen er over ti år gammel

Skjelvet i Indiahavet, målt til 7,6 på Richters skala, hadde episenter 262 kilometer nord for Andaman-øyene - omkring 33 kilometer under havet. Jordskjelvet førte til at amerikanske myndigheter umiddelbart utstedte tsunamivarsel for Bangladesh, India, Indonesia, Burma og Thailand.

Nå skriver Pacific Tsunami Warning Centre at deres tidligere målinger av havnivået, som tilsa en tsunami, var feil. Ifølge deres målinger ville bølgene i så fall ha truffet Phuket i Thailand klokken 00.45 norsk tid.

Fryktet kjempebølger

Senteret meldte at bølgen kunne være en trussel mot kystlinjer innen 1000 kilometer fra jordskjelvets episenter. Det vil si at Banda Aceh i Indonesia, som var et av stedene som ble rammet hardest under tsunamien i 2004, også denne gang var i faresonen.

Ifølge jordskjelvsenteret ville bølgen i så fall truffet den indonesiske kysten bare noen minutter etter midnatt.

En tsunami er en serie av bølger, og det kan gå mellom fem minutter til en time mellom hver bølge.

Varsel i Japan

I 2004 tok en tsunami i Asia livet av 230.000 mennesker. Nesten halvparten av personene som omkom befant seg i Banda Aceh på Sumatra, mens 45.000 mennesker døde i India og på Sri Lanka. I Thailand mistet 5.000 mennesker livet, hvorav halvparten var utenlandske turister.

Det har også blitt sendt ut et tsunamivarsel etter et jordskjelv i Japan målt til 6,6 på Richters skala.

Det er ikke meldt om alvorlige personskader etter jordskjelvet, men en gutt skal ha skadet benet sitt da en TV falt ned og traff ham. Også tre eldre personer skal ha blitt lettere skadet av fallende gjenstander.

- Kan bli truffet av kraftig skjelv

Skjelvet i Japan førte til forsinket togtrafikk, og deler av atomanlegget Hamaoaka stengte produksjonen. Japan ble senest rammet av et jordskjelv lørdag.

Landet er et av verdens mest jordskjelvutsatte land, og eksperter tror at Tokya har en 90 prosent sjanse for å bli truffet av et kraftig skjelv i løpet av de neste 50 årene, skriver nyhetsbyrået AP.

I 1995 døde 6.400 mennesker da et jordskjelv på 7.2 på Richers skala traff den japanske byen Kobe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder