FERDIGBEHANDLET: En domstol i Rangoon har behandlet den burmesiske fredsprisvinneren Aung San Suu Kyis ankesak. Foto: AFP

Rettssaken mot Suu Kyi trekker ut

Avslutningen på rettssaken mot den burmesiske opposisjonspolitikeren Aung San Suu Kyi er utsatt til mandag. Det er til aktoratets fordel, mener forsvarsadvokaten hennes.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Suu Kyi er fryktelig misfornøyd fordi vi ikke fikk avslutte sluttprosedyren vår, mens påtalemyndigheten får to nye dager til å styrke saken sin, sier advokat Nyan Win etter fredagens rettsmøte.

Før rettssakens siste dag trodde ikke menneskerettighetsorganisasjoner at Suu Kyi ville få en rettferdig behandling. Hun er anklaget for å ha brutt betingelsene for husarresten hun er idømt. Bakgrunnen for siktelsen er det bisarre besøket amerikaneren John Yettaw avla 64-åringen 3. mai i år.

Yettaw svømte over en innsjø og tagg seg til et opphold i Suu Kyis hus. Nå står han tiltalt sammen med opposisjonspolitikeren og hennes to hushjelper.

Norsk tilstedeværelse

Blant flere utenlandske diplomater som fikk overvære fredagens rettsmøte i det beryktede Insein-fengselet i Rangoon, var ambassaderåd Anne Lilleøren fra den norske ambassaden i Bangkok.

Selv om hun ikke snakket med Suu Kyi personlig, fikk diplomaten likevel inntrykk av at den vestlige tilstedeværelsen betydde mye.

- Vi satt litt for langt unna henne, men hun snudde seg og takket oss for støtten da hun ble ledet ut av rommet, forteller Lilleøren.

Hun fikk imidlertid ikke noe inntrykk av hvor saken bærer hen, siden Nyan Win brukte hele rettsmøtet på å lese opp sin 30 sider lange forsvarstale.

Derfor håper Lilleøren hun kan være til stede når saken fortsetter mandag. - Men det avhenger at jeg får tillatelse, avslutter hun.

Gavepakke

Mange ser Yettaws svømmetur som en ren gavepakke til den burmesiske militærjuntaen. Suu Kyi skulle ha sluppet ut av husarrest 27. mai, men nå er det stor sannsynlighet for at hun ikke får stille til valget i 2010. I verste fall må hun tilbringe de neste fem årene i fengsel.

Det vil gjøre valget lite troverdig, sier advokaten Nyan Win, som også er talsmann for Suu Kyis parti, Den demokratiligaen (NLD).

- Suu Kyi mener FN bør kreve en nasjonal forsoning for at valget skal være legitimt og rettferdig, sier han til AFP.

FN har imidlertid vært en ivrig forkjemper for Suu Kyis løslatelse. Tidligere i juli prøvde generalsekretær Ban Ki-moon å overtale regimet til å slippe Suu Kyi fri da han besøkte Burma, men han fikk ikke engang treffe henne.

Selv USAs utenriksminister Hillary Clinton har lokket burmeserne med tettere diplomatiske bånd dersom de frigir sin hovedrival, men uten å lykkes så langt.

Husarrest

Aung San Suu Kyis politiske karriere startet da hun ledet partiet Den nasjonale demokratiligaen (NLD) til en klar valgseier i 1990-tallet, men da nektet juntaen å godkjenne resultatet. De har deretter tviholdt på makten.

Siden er hun blitt tildelt en rekke høythengende priser for sin ikkevoldelige linje.

Selv om militærjuntaen lenge har nektet henne i å møte andre opposisjonelle ledere og vestlig presse, har hun trosset forbudet en rekke ganger. Det har kostet henne friheten en rekke ganger på 1990- og 2000-tallet. Aung San Suu Kyi har til sammen tilbrakt 13 av de siste 19 årene i husarrest.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder