FERDIGBEHANDLET: En domstol i Rangoon har behandlet den burmesiske fredsprisvinneren Aung San Suu Kyis ankesak. Foto: AFP

Rettssaken mot Suu Kyi trekker ut

Avslutningen på rettssaken mot den burmesiske opposisjonspolitikeren Aung San Suu Kyi er utsatt til mandag. Det er til aktoratets fordel, mener forsvarsadvokaten hennes.

Artikkelen er over 11 år gammel

- Suu Kyi er fryktelig misfornøyd fordi vi ikke fikk avslutte sluttprosedyren vår, mens påtalemyndigheten får to nye dager til å styrke saken sin, sier advokat Nyan Win etter fredagens rettsmøte.

Før rettssakens siste dag trodde ikke menneskerettighetsorganisasjoner at Suu Kyi ville få en rettferdig behandling. Hun er anklaget for å ha brutt betingelsene for husarresten hun er idømt. Bakgrunnen for siktelsen er det bisarre besøket amerikaneren John Yettaw avla 64-åringen 3. mai i år.

Yettaw svømte over en innsjø og tagg seg til et opphold i Suu Kyis hus. Nå står han tiltalt sammen med opposisjonspolitikeren og hennes to hushjelper.

Norsk tilstedeværelse

Blant flere utenlandske diplomater som fikk overvære fredagens rettsmøte i det beryktede Insein-fengselet i Rangoon, var ambassaderåd Anne Lilleøren fra den norske ambassaden i Bangkok.

Selv om hun ikke snakket med Suu Kyi personlig, fikk diplomaten likevel inntrykk av at den vestlige tilstedeværelsen betydde mye.

- Vi satt litt for langt unna henne, men hun snudde seg og takket oss for støtten da hun ble ledet ut av rommet, forteller Lilleøren.

Hun fikk imidlertid ikke noe inntrykk av hvor saken bærer hen, siden Nyan Win brukte hele rettsmøtet på å lese opp sin 30 sider lange forsvarstale.

Derfor håper Lilleøren hun kan være til stede når saken fortsetter mandag. - Men det avhenger at jeg får tillatelse, avslutter hun.

Gavepakke

Mange ser Yettaws svømmetur som en ren gavepakke til den burmesiske militærjuntaen. Suu Kyi skulle ha sluppet ut av husarrest 27. mai, men nå er det stor sannsynlighet for at hun ikke får stille til valget i 2010. I verste fall må hun tilbringe de neste fem årene i fengsel.

Det vil gjøre valget lite troverdig, sier advokaten Nyan Win, som også er talsmann for Suu Kyis parti, Den demokratiligaen (NLD).

- Suu Kyi mener FN bør kreve en nasjonal forsoning for at valget skal være legitimt og rettferdig, sier han til AFP.

FN har imidlertid vært en ivrig forkjemper for Suu Kyis løslatelse. Tidligere i juli prøvde generalsekretær Ban Ki-moon å overtale regimet til å slippe Suu Kyi fri da han besøkte Burma, men han fikk ikke engang treffe henne.

Selv USAs utenriksminister Hillary Clinton har lokket burmeserne med tettere diplomatiske bånd dersom de frigir sin hovedrival, men uten å lykkes så langt.

Husarrest

Aung San Suu Kyis politiske karriere startet da hun ledet partiet Den nasjonale demokratiligaen (NLD) til en klar valgseier i 1990-tallet, men da nektet juntaen å godkjenne resultatet. De har deretter tviholdt på makten.

Siden er hun blitt tildelt en rekke høythengende priser for sin ikkevoldelige linje.

Selv om militærjuntaen lenge har nektet henne i å møte andre opposisjonelle ledere og vestlig presse, har hun trosset forbudet en rekke ganger. Det har kostet henne friheten en rekke ganger på 1990- og 2000-tallet. Aung San Suu Kyi har til sammen tilbrakt 13 av de siste 19 årene i husarrest.

Les også

 1. Rettssaken mot Suu Kyi inne i siste fase

  (VG Nett) Den avsluttende delen av rettsaken mot den burmesiske demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi ble gjenopptatt…
 2. Norsk tilstedeværelse under rettssaken mot Suu Kyi

  (VG Nett) Norge har gjentatte ganger krevd umiddelbar løslatelse av Suu Kyi og alle andre politiske fanger.
 3. Burma lover løslatelse av politiske fanger

  Burmas militærjunta vil gi amnesti til politiske fanger slik at de kan delta i valget neste år, sa landets FN-ambassadør…
 4. Suu Kyi-vitne forklarer seg i retten

  Rettssaken mot fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi fortsatte fredag da hennes siste vitne forklarte seg.
 5. Ban Ki-moon nektes å møte Aung San Suu Kyi

  FNs generalsekretær Ban Ki-moon ble lørdag igjen nektet å treffe den fengslede opposisjonslederen i Burma, Aung San Suu…
 6. FN-utsending i Burma for å drøfte Suu Kyi

  FNs spesialutsending Ibrahim Gambari er kommet til Burma for å forberede generalsekretær Ban Ki-moons besøk i landet.
 7. Suu Kyi-rettssak utsatt

  Rettssaken mot den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi er utsatt til 26. juni.
 8. Ber India og Kina hjelpe Suu Kyi

  Frankrikes og Tysklands øverste politiske ledere ber Kina og India gripe inn mot forfølgelsen av Aung San Suu Kyi i…

Mer om

 1. Myanmar

Flere artikler

 1. Suu Kyi-rettssak utsatt

 2. - Aung San Suu Kyi ikke lenger i husarrest

 3. Rettssaken mot Aung San Suu Kyi går mot slutten

 4. Burma avviser Aung San Suu Kyis anke

 5. Suu Kyi hardt ut mot juntaen i Burma

Fra andre aviser

 1. Rykteflom rundt Suu Kyi

  Bergens Tidende
 2. Suu Kyi-rettssak utsatt

  Fædrelandsvennen
 3. Rettssaken mot Suu Kyi forlenget

  Bergens Tidende
 4. Rettssaken mot Suu Kyi er ferdig

  Aftenposten
 5. Jussekspert vitnet for Suu Kyi

  Bergens Tidende
 6. Suu Kyis dom ventet mandag

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no