BARNA: På senteret Streets Ahead i Harare kan gatebarn i Zimbabwe få hjelp. Hit kommer (fra venstre) Pemberai Musonza, Maxwell Mabankwe, Tinotendo Hufa og Munyaradzi Nyamukapa hver dag for å få litt mat og omsorg. Foto: Scanpix

Barna betaler prisen i Zimbabwe

Zimbabwes mange kriser har en høy pris: Rekordmange barn må leve på gata.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det er grytidlig morgen på jernbanestasjonen i Harare. Sola har ennå ikke klatret over horisonten og begynt å varme opp den kalde nattelufta.

Tinotenda (12) og Pemberai (14) kryper fram fra under betongbenkene i venterommet, der de hver natt sniker seg inn for å sove. Blant søppel og urinstank er det noenlunde trygt her. Men ved sekstida kommer vaktene, utstyrt med batonger. Da er det bare å komme seg vekk.

Hutrende står de rundt et bål på fortauet, sammen med en gjeng voksne som også bor på gata. Men der blir de ikke lenge.

- De store er ikke snille. De tar maten vår, hvis vi har noe, sier Pemberai.

Blir flere og flere

På gatebarnsenteret Streets Ahead like utenfor sentrum av Harare holder Shaibu Chitsiku oversikt. Siden tidlig på 90-tallet har han jobbet med gatebarn. Men aldri har han hatt så mye å gjøre som nå. De siste årene har antallet økt betraktelig, mener Shaibu.

- Men det er vanskelig å si, for ingen har telt siden 2004, påpeker han.

I flere år har Zimbabwe hatt verdens høyeste andel foreldreløse barn, i hovedsak på grunn av aidsepidemien. Sykdommen har senket den gjennomsnittlige levealderen i landet til 34 år for kvinner og 37 år for menn. I praksis betyr det at store deler av generasjonen av unge voksne er borte.

Det siste året har i tillegg kombinasjonen av koleraepidemi, økonomisk krise og skyhøy arbeidsløshet gjort mange barn foreldreløse. Når folk ikke har råd til mat, bukker de lettere under for sykdommer.

Ifølge de siste tallene fra UNICEF er 1,6 millioner barn, mer enn hvert fjerde, i Zimbabwe foreldreløse. Det er 13 prosent av befolkningen.

Mest utsatt

- Mange av barna lever på gata fordi krisene har gjort det umulig for storfamiliene å ta seg av dem. I tillegg har vi mange barn som har rømt hjemmefra på grunn av vold eller misbruk, eller fordi det ikke finnes mat hjemme, sier Chitsiku.

- Barna er blitt mer utsatte fordi tradisjonelle beskyttelsesmekanismer har brutt sammen, sier Ellen Lühr, som jobber for Redd Barna i Harare.

Antallet akutt underernærte barn i Zimbabwe har økt med nesten to tredeler på ett år, viser en undersøkelse Redd Barna har gjennomført.Nesten halvparten av befolkningen i Zimbabwe er avhengige av matvarehjelp, men nødlagrene er i ferd med å tømmes fordi verdenssamfunnet ikke donerer nok mat.

Inoen av områdene der Redd Barna arbeider, ser de barna svinne hen på grunn av matmangel, rapporterer organisasjonen.

Tusenvis av barn flykter også illegalt over grensen til naboland som Sør-Afrika. Mange av dem forteller om utnyttelse og overgrep, ifølge Redd Barna.

Må være tøff

I bakgården til Streets Ahead har Tinotenda og Pemberai slått seg ned sammen med Munyaradzi (14) og Maxwell (8). De fire pleier å holde sammen.

- Vi beskytter hverandre, sier Pemberai og kjekker seg. Han kan engelsk og er gruppas leder. Hos Streets Ahead får de ett måltid om dagen og kan sove ut i bakgården. Dessuten kan de vaske klær her og få litt undervisning hver torsdag.

Pemberai har bodd tre måneder på gata nå. Moren døde i 2001, faren har psykiske problemer.

- Jeg bodde hos tanta mi. Men hun slo meg, så jeg stakk, forteller han.

Han og de andre overlever så vidt ved å plukke papir fra gata til papirinnsamlingen. Dessuten er betjeningen på noen av byens restauranter greie og ser en annen vei når ungene sniker seg inn etter matrester.

Åtteåringen Maxwell vil ikke fortelle hvorfor han er gatebarn. Men når vi spør hvor mammaen hans er, forsvinner nesten hodet hans ned i en fillete genser.

- Ikke spør, advarer Pemberai. For Maxwell begynner bare å gråte, og det er ikke bra på gata. Der må man være tøff for å overleve.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder