UKLAR FREMTID: Regjeringskrisen i Sverige er ikke over. Nå har opposisjonspartiene valgt å vrake Löfvens løsning og gå videre med mistillitsforslaget mot forsvarsministeren. Foto: STINA STJERNKVIST/TT NTB SCANPIX

Regjeringskrisen i Sverige: Opposisjonen stiller mistillitsforslag

STOCKHOLM/OSLO (VG): Opposisjonen godtar ikke statsminister Stefan Löfvens løsning, og stiller mistillitsforslag mot forsvarsminister Peter Hultqvist.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den borgerlige opposisjonen i Sverige ville stille mistillitsforslag mot tre ministre etter IT-skandalen som gjorde at sensitive personopplysninger kom på avveie. Det var usikkert om statsminister Löfvens regjering ville gå av, eller fortsette uten de tre ministrene.

Torsdag ble det klart at to av de tre ministrene går av, og at Löfvens regjering vil fortsette. De som går av er innenriksminister Anders Yngeman og infrastrukturminister Anna Johansson, som anses å ha et særlig ansvar for skandalen, vil gå av så fort som mulig.

Forsvarsminister Peter Hultqvist blir derimot sittende på tross av det varslede mistillitsforslaget.

Nå har en samlet borgerlig opposisjon bestående av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet og Kristendemokraterna bestemt seg for å gå videre med mistillitsforslaget, melder Ekot i Sveriges Radio.

– Saken har ikke forandret seg, sier partilederne i en felles kommentar.

– Vi har hatt en av de alvorligste sikkerhetskrisene i svensk historie. Hulqvist har hatt informasjon om trusler mot forsvaret av Sverige, noe han har ansvar for. På tross av det har han ikke gått videre med informasjonen, utdyper Kristendemokraternas leder Ebba Bush til VG.

– Ikke godt nok

Bush karakteriserer det som galt og merkelig at Löfven ønsket å beholde forsvarsministeren på tross av at det finnes en majoritet mot ham i riksdagen.

Anna Kinberg Battra, leder av Moderaterna, sier til VG at det ikke var godt at to ministere gikk av.

– Vi har krevd at tre ministere stilles til ansvar. Vi ønsker beslutningen om at to av ministrene skal gå i dag velkommen, men bakgrunnen for vår mistillit mot den tredje har ikke forsvunnet.

Liberalernas leder Bertil Olhin understreker også at alle de tre statsrådene er skyldige i grove forsømmelser.

Så det har ikke vært en vanskelig beslutning?

– Virkelig ikke. Det virker som om statsministeren har resonnert sånn at hvis to som har gjort feil avgår, så kan man frikjenne den siste, men sånn fungerer jo ingen rettsprosess.

Når opposisjonen nå tar dette til riksdagen kan ikke Löfven beslutte at han vil beholde forsvarsministeren. Da er det avstemningen som avgjør.

Les alt om IT-skandalen her: IT-skandale kan felle regjeringen.

Regjeringen blir sittende

Stefan Löfven har sagt til Dagens Nyheter at han vil bli sittende uansett om opposisjonen stiller mistillitsforslag.

– Da håndterer jeg den situasjonen. Jeg er landets statsminister, sier han til avisen.

Nu kommenterar Stefan Löfven Alliansens besked om Peter Hultqvist för Aftonbladet. I en skriftlig kommentar skriver statsministern:

– Jeg har klargjort min holdning, Peter Hultqvist gjør en utmerket jobb som forsvarsminister. Hvis man synes at det finnes anledning til å avsette landets forsvarsminister i det sikkerhetspolitiske klimaet vi har i dag skal man ha veldig klart for seg hva man gjør. Det virker det ikke som de borgerlige partiene har.

Det vil kalles inn til riksdag i Sverige der mistillitsforslaget skal stemmes over i september. I tillegg til de fire borgerlige opposisjonspartiene har Sverigedemokraterna sagt at de støtter mistillitsforslaget.

– Mistillitsforslaget vil stemmes over i riksdagen og må få flertall. Om han gjør det vil regjeringen måtte få en ny forsvarsminister, Li Bennich-Björkman, professor i Statsvitenskap ved Uppsala Universitet

Hun mener Löfven uansett utfall har vist at han ikke vil bøye seg helt for opposisjonens krav.

– Denne beslutningen ligger ikke lenger hos ham, men hos opposisjonen.

Bakgrunn: En politisk skjebnedag i Sverige.

Mener mistillitsforslaget et dypt useriøst

Opposisjonen mener forsvarsministeren står ansvarlig i skandalen, mens Löfven har tillit til forsvarsministeren og understreker at forsvarsministeren ikke har ansvar for det som skjedde. Hultqvist har selv holdt fast ved at han ikke har ansvar for skandalen. Da VG snakket med ham tidligere i dag ville han ikke si noe hva utfallet av et mulig mistillitsforslag kom til å bli.

– Jeg bare konstaterer at slik er det. For min del vil jeg bare fortsette arbeidet som forsvarsminister. Vi får se hvordan dette utvikler seg, så får vi komme tilbake til det spørsmålet, sa han.

– Det er deres beslutning. De får ta ansvar for sitt, og det må de gjøre i en situasjon med et mistillitsforslag, sa Löfven på torsdagens pressekonferanse.

Da opposisjonens avgjørelse om å gå videre med mistillitsforslaget enda ikke var kjent, uttalte den nye helseministeren Annika Strandhäll til VG at hun vurderte forslaget som dypt useriøst.

– Det er trist at man vanner ut det konstitusjonelle verktøyet som et mistillitsforslag faktisk er ved å bruke det som et våpen for å kvitte seg med politiske motstandere, sier hun.

For tre år siden: Se hvordan Löfvens forrige regjeringskrise utspilte seg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder