UNDERERNÆRT: Ti måneder gamle Arwa lider av alvorlig underernæring. Her mottar hun sin ukentlige helsesjekk på Al Salakana-sykehuset i Al Hali-distriktet i Hodeida i Jemen. Foto: Mohammed Awadh Redd Barna

Slår alarm om akutt sultkrise i Jemen

Over én million barn er rammet i en dyp sultkrise i det krigsherjede landet, ifølge Redd Barna. Dødstallene stiger som følge av et alvorlig kolera-utbrudd.

 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over tre år gammel

En nylig analyse Redd Barna har gjort av situasjonen i Jemen viser at mer enn én million akutt underernærte barn på under fem år befinner seg i de områdene som er hardest rammet av et dødelig kolera-utbrudd.

Underernærte barn har redusert immunforsvar og har tre ganger større sjanse for å dø av kolera. Sykdommer som gir diaré, som kolera, er også en av hovedgrunnene til at så mange lider av underernæring, opplyser Redd Barna.

– Vi og andre redder liv der vi kan og med det vi har. Men vi har et akutt behov for mer hjelp. Barn kan ikke bøte for denne konflikten med livene sine, sier Tamer Kirolos, landedirektør for Redd Barna i Jemen.

Han forteller at både underernæring og kolera er enkelt å behandle om man har tilgang på grunnleggende helsetjenester. Dette har man ikke i Jemen, som er herjet av flere år med konflikt og borgerkrig.

Konflikten i Jemen: Her får saudiarabisk generalmajor seg bilder av skadede barn i Jemen.

Mistet to søsken

Lamia fra Al Hali-distriktet hadde seks barn, men har mistet to av dem til sykdom. Hennes ti måneder gamle datter er alvorlig underernært.

– Arwa har det bedre enn før. Hun pleide ikke å kunne flytte armene sine, og bena hennes var tynnere enn dette, fortalte Lamia til Redd Barna på et av organisasjonens underernæringssentre i området.

Hun sier likevel at Arwa er heldig. To av hennes barn måtte bøte med livet. Sønnen døde da han bare var to og en halv måned gammel, etter å ha hatt kraftig diaré.

– Våre team må håndtere et grufullt scenario der babyer og små barn ikke bare er underernærte, men også smittet med kolera, forteller Redd Barnas Tamer Kirolos.

Fikk du med deg dette? Norge eksporterte militært materiell for 733 millioner til Saudi-Arabia,

I FARESONEN: Arwa er underernært. Om hun skulle bli smittet med Kolera kan det få alvorlige konsekvenser. Her er hun sammen med moren Lamia og søsteren Najat. Foto: REDD BARNA

– Simpelthen uakseptabelt

Redd Barna i Norge opplyser at de har oppskalert nødhjelpen og har sendt flere helseeksperter til områdene som er verst rammet, blant annet til Al Hali-distriktet i Hodeidah, som har landets høyeste antall antatte kolerasmittede.

I dette området befinner også 31.000 av de akutt underernærte barna under fem år som trenger behandling seg.

FN: Står overfor vår største humanitære krise siden 1945.

– Etter to år med væpnet konflikt er barn fanget i en brutal sirkel av sult og sykdom. Dette er simpelthen uakseptabelt, mener Tamer Kirolog.

Jemen har lenge vært det fattigste landet i Midtøsten, også før borgerkrigen i landet eskalerte i 2014.

– Sykehus og klinikker er ødelagte, statlig helsepersonell har ikke blitt betalt på over et år og tilgangen på viktige hjelpemidler er begrenset, forteller han.

Dødstallene øker nå som følge av Kolera-utbruddet, men underernæring blant barn har vært et stort problem i Jemen i lengre tid. Slik var situasjonen i januar:

Mer om

 1. Jemen
 2. Krig
 3. Saudi-Arabia
 4. Nødhjelp
 5. Redd Barna

Flere artikler

 1. Slår alarm om akutt sultkrise i Jemen

 2. FN: 11 millioner barn i Jemen trenger akutt hjelp

 3. Over én million barn i Jemen risikerer å bli rammet av kolera

 4. Ny FN-rapport: Flere mennesker i verden sulter nå enn før

 5. Skip med nødhjelp nektes fortsatt å legge til kai i Jemen

Fra andre aviser

 1. Over én million barn i Jemen risikerer å bli rammet av kolera

  Aftenposten
 2. Redd Barna: Verden har sviktet barna i Syria

  Bergens Tidende
 3. 7000 nye tilfeller av kolera i Jemen hver dag – Røde Kors tror 300.000 er rammet

  Aftenposten
 4. Britene vil be Sikkerhetsrådet ta grep om krisen i Jemen

  Aftenposten
 5. Han er et offer i den verste krisen i FNs historie. Grepene som må tas for å redde liv, er både enkle og svært kompliserte.

  Aftenposten
 6. Flomkrise i Sør-Sudan

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder