Foto: ,

Slik reiser flyktningene til Europa

…og så mange omkommer i forsøket

På det smaleste er det bare et par sjømil som skiller Tyrkia
og Hellas. Men for flyktningene er de få kilometerne skillet mellom to verdener.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Så langt i år har 160.000 mennesker – de fleste i skrøpelige og knapt sjødyktige gummibåter – reist fra Tyrkia og naboland til de greske øyene, viser tall fra FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR).

Det er en økning på over 750 prosent.

Samtidig har den voldsomme økningen av flyktninger som velger ruten lenger øst i Middelhavet, fra Nord-Afrika til Italia eller Malta, flatet ut.

– Det er grunn til å tro at trenden vi har sett vil fortsette utover høsten, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen til VG.

Noen mener til og med at tallet flyktninger som legger ut på den lengre og mer farefulle ferden fra Libyas strender har gått ned sammenlignet med fjoråret.

Årsakene er flere:

DEN NYE VEIEN: Antall flyktninger som krysser Middehavet fra Nordafrika flater ut. Samtidig opplever landene øst i Middelhavet en mangedobling i antall flyktninger - og sliter med å håndtere strømmen. Foto:Darko Vojinovic,Ap

**Å ta seg gjennom Libya til strendene ut mot Middelhavet har blitt langt farligere de siste månedene. IS er på fremmarsj, ulike grupperinger slåss mot hverandre i områder flyktninger må gjennom.

**Både Egypt og Algerie har strammet inn visumreglene for syrere som tidligere kunne passere ganske lett gjennom landene. Dermed er det mange som må velge andre veier.

**Mange syriske flyktninger som har tilbragt måneder eller år i flyktningeleirer i Syrias naboland begynner å miste troen på en snarlig retur eller muligheten for et bedre liv der de er.

Dermed setter de kursen for Europa – den korteste veien via Tyrkia, Hellas og inn gjennom Øst-Europa.

Foto: Grafikk:TOM BYERMOEN,VG

SKULLE TIL NORGE?: Elyud Dawit (6) var trolig på vei til Norge da han druknet utenfor den greske ferieøya Rhodos i mai. Foto:Argiris Mantikos,Ap

– Det er langt over et halvt år siden EUs grenseoperasjon Frontex varslet at det var ventet en kraftig økning. Dette visste man ville skje. Likevel har politikere over hele Europa stukket hodet i sanden fordi de syntes det som skjedde var ubehagelig, sier Nesse.

Resultatet: Land etter land langs flyktningenes rute på vei nordover – Hellas – Makedonia – Serbia – Ungarn – opplever sprengt kapasitet på allerede overfylte flyktningemottak og hjelpeapparat som fullstendig kollapser.

Som VG skrev i går er det nå store teltleirer som huser flyktninger i flere europeiske land.

SE BILDENE:Flyktningleirer og nødhjelp - dette er Europa i 2015

– Ja, det er store tall. Men det de greske øyene har opplevd i sommer er ikke mer enn det Syrias naboland har opplevd hver eneste dag de siste fire årene, sier Nesse.

I går fortsatte strømmen av flyktninger fra Hellas, inn i Makedonia og videre nordover mot Serbia og drømmen om en fremtid lenger nord i Europa.

Reddet 1000 flyktninger

Samtidig la det norske skipet «Siem Pilot» til kai på Sardinia med nærmere 1000 flyktninger om bord.

De har overlevd den farligste delen av reisen. Men er langt fra målet.

For selv om Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande i går tok til orde for felleseuropeiske asylregler, vil det trolig være svært vanskelig.

For å få til det, må de nemlig klare den nærmest umulige kunsten å samle 28 regjeringer fra ulike partier i 28 land med ulike utfordringer om ett felles regelverk.

– Det må en langt bedre og langt mer koordinert innsats til fra europeiske statsledere for å håndtere det Europa nå står overfor, sier Nesse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder