SPERRET AV: En politibetjent setter opp fakkel for å sperre av veien inn til Bishop International Airport. Flyplassen ble sperret av etter angrepet.
SPERRET AV: En politibetjent setter opp fakkel for å sperre av veien inn til Bishop International Airport. Flyplassen ble sperret av etter angrepet. Foto: Shannon Millard AP

Canadier siktet for knivstikking i USA – etterforskes som terror

UTENRIKS

En canadisk mann er fremstilt for retten, siktet for å ha knivstukket en politimann på en flyplass i Michigan. FBI bekrefter at de etterforsker saken som en terrorhandling.

  • Nora Evensmo Hvistendahl
Publisert: Oppdatert: 22.06.17 07:01

Politimannen ble angrepet på den internasjonale flyplassen i byen Flint litt før klokken 10 onsdag formiddag. Ifølge den føderale påtalemyndigheten skal canadieren stukket politibetjent Jeff Neville i halsen med en større kniv. Neville har jobbet i politiet i 16 år, skriver AFP.

Bishop International Airport ble evakuert etter knivstikkingen, men flyplassen forsikret raskt at alle passasjerer var i trygghet.

Den antatte gjerningspersonen ble pågrepet etter kort tid, og ingen andre enn politimannen ble skadet. Flyplassen ble gjenåpnet onsdag ettermiddag.

Tilstanden til politimannen ble først beskrevet som kritisk, og han ble brakt til sykehus og operert. Etter operasjonen ble det opplyst at tilstanden er stabil. Ingen andre ble skadet i angrepet, skriver CNN.

Har du lest denne? 16-åring drept av bjørn i Alaska

Omtales som samarbeidsvillig

Den føderale påtalemyndigheten opplyser at 49 år gamle Amor Ftouhi fra Quebec er siktet for å ha utført en voldshandling på en flyplass.

Han ble onsdag fremstilt for en føderal domstol, og siktelsen mot ham ble lest opp. Det ble også klart at han vil få oppnevnt en offentlig forsvarer. Han forblir i politiets varetekt fram til det holdes nytt fengslingsmøte neste onsdag.

Ifølge siktelsen stakk Ftouhi politimannen i halsen med en stor kniv mens han ropte «Allahu Akbar», som er arabisk for «Gud er størst».

Påtalemyndigheten beskriver også handlingen som «målrettet».

Onsdagens angrep betegnes som en isolert hendelse, og tjenestemenn sier det ikke foreligger noen konkret trussel mot lokalsamfunnet i Flint.

– En ensom ulv

Samtidig bekrefter FBI at de etterforsker saken som en terrorhandling. De sier Ftouhi skal ha ropt «dere dreper folk i Syria, Irak og Afghanistan, og vi kommer alle til å dø» eller et lignende utsagn.

Han skal ha spurt en politimann som fikk kontroll over ham, hvorfor han ikke drepte ham, skriver nyhetsbyrået AP.

Selv om FBI sier de etterforsker knivstikkingen som en terrorhandling, sier de at det ikke er noe som tyder på at 49-åringen var en del av et større plan.

– Foreløpig anser vi ham for å være en ensom ulv. Vi har ingen opplysninger som antyder at han har fått noen opplæring, sier FBI-agent David Gelios, som leder etterforskningen.

Les også: Født på fly – får gratis billetter resten av livet

En talsperson for den canadiske ambassaden i Washington opplyser at myndighetene og politiet i Canada samarbeider tett med amerikanske myndigheter, skriver CNN.

– Jeg er stolt av den raske responsen til FBI og våre føderale påtalemyndigheter og samarbeidet med det lokale politiet og canadiske myndigheter. Våre bønner er med politioffiseren og hans familie, sier justisminister Jeff Sessions i en uttalelse, ifølge Fox News.

VG/NTB

Her kan du lese mer om