Slår sultalarm: 30 millioner truet av matkrise etter ekstremtørke

I 2011 mistet oppimot 100.000 mennesker livet. Nå kan det samme skje igjen.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Alle varsellampene blinker. Det er ingen grunn til å vente til man ser barn dø av sult, sier Patrik Ekløf i Flyktninghjelpen.

Regnet har uteblitt, og avlingene har sviktet. Bare i Somalia mangler 6,2 millioner mennesker mat, dette er over halvparten av landets befolkning. Av disse er 363.000 barn akutt underernært. I Øst-Afrika og Jemen er over 30 millioner mennesker rammet av matkrisen, ifølge Verdens Matvareprogram (WFP) og syv andre organisasjoner som arbeider i regionen.

– Vi har ikke sett liknende på et par tiår med tanke på antall land og omfanget av sultproblemer, sier Kathrine Raadim, leder for utenlandsavdelingen i Norsk Folkehjelp. Fare for hungersnød i regionen

En rekke organisasjoner advarer om fare for sultkatastrofe i Somalia, Sør-Sudan og Jemen.

– Det er nå nødhjelpen må ut hvis man skal klare å unngå en sultkatastrofe. Verdenssamfunnet reagerer ofte alt for sent, om noen måneder er situasjonen så forverret at det er for sent, sier Raadim.

En somalisk kvinne (37) og hennes fire år gammel datter har nylig reist fra Puntland i søken for fruktbar jord. Familiens 400 husdyr har blitt redusert til 50, hvor alle er for svake til å produsere melk. Hennes ett år gamle datter er syk og har diaré. Foto: Tom Arup Redd Barna

Enkelte områder i Sør-Sudan har allerede blitt merket kategori fem, som er den høyeste sultkategorien, og Raadim mener det bare er et tidsspørsmål før resten av landet havner i samme kategori.

Frykter gjentakelse av 2011

Flyktninghjelpen er også en av organisasjonene som nå går ut og advarer verdenssamfunnet om å reagere før det er for sent.

I 2011 hadde man en likende situasjon i Somalia. FN erklærte da hungersnød i Sør-Somalia og kalte situasjonen verdens verste humanitære katastrofe. Det ble kjent at 140 barn døde hver dag av sult i hungersnødområdet.

TRENGER HJELP: Ettåringen Abdirahman får hjelp ved en mobil helseklinikk i nærheten av Bandabalya, Puntland, Somalia. Mer nn seks millioner, halvparten av dem barn, trenger nå akutt nødhjelp på tvers av Somalia. Foto: Tom Arup / Redd Barna

Britiske myndigheter anslo da at mellom 50-100.000 mistet livet i hungersnøden i Somalia i 2011 og at global oppvarming bidro til ekstremtørken.

Etiopia og Kenya trekkes også fram som å være i risikosonen, advarer Røde Kors.

– Slik vi vurderer det er Somalia verst. Mens Kenya er et velfungerende land som klarer å reagere på slike kriser, gjør krigen mellom islamistgruppa al-Shabaab og regimet i Mogadishu i Somalia det ekstra krevende for nødhjelpen å komme til, sier Øystein Mjærum i Røde Kors.

40 prosent av Somalia er nå avhengig av nødhjelp

Han opplyser at i Somalia er 4 av 10 er helt avhengig av nødhjelp. Ifølge hjelpearbeiderne i Somalia var det i går 320.000 barn som måtte gå til sengs uten å ha fått mat.

– Vi er farlig nær en sultkatastrofe hvis ikke verdenssamfunnet mobiliserer. Det er så ille at kamelene, som tåler mer tørke enn mennesker dør, sier Mjærum.

I Etiopia forverres krisen av at mange somaliere strømmer over grensen etter å ha flyktet fra tørken i hjemlandet.

TØRKE: Døde geiter som har sultet av tørken i nærheten av Bandabalya i Puntland, Somalia. Regionen lider fra den verste tørken siden 1950. Foto: Tom Arup / Redd Barna

Kenya har erklært nasjonal krise

Kenyas president Uhuru Kenyatta erklærte fredag at tørken er en nasjonal krise. Han oppfordret verdenssamfunnet til å bidra med hjelp, og advarte folk mot å prøve å bruke krisen til å berike seg selv.

– I Sør-Sudan er kriminaliteten på vei til å øke på grunn av at folk ikke har noe. I tillegg er de rammet av en borgerkrig som har gjort at tryggheten til vanlige folk har forsvunnet helt, sier Raadim i Norsk Folkehjelp.

BISTAND: Hjelpeorganisasjonene får maten de deler ut fra Verdens matvareprogram (WFP). Foto: Michael Tewelde WFP

Trump har truet med å kutte støtte til FN, og i et dokument som New York Times har fått tilgang til står det at kostnadene til finansiering av internasjonale organisasjoner samlet skal ned med 40 prosent.

– USA finansierer i dag 40 prosent av Verdens matvareprogram (WFP) og hvis denne finansieringen faller bort kommer problemene til å bli enda større, sier Raadim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder