PÅ FRIFOT - IGJEN: Lederen for det mexicanske Sinaloa-kartellet, Joaquin «El Chapo» Guzman, her avbildet i 2014, er på rømmen fra fengsel for tredje gang på 14 år. Foto:Eduardo Verdugo,Ap

Narkokongen «El Chapo» jaktes verden over

Politistyrker fra Amerika via Europa til Australia samarbeider i jakten på den mexicanske narkokongen Joaquin «El Chapo» Guzman, som rømte fra fengsel tidligere i juli.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nesten tre uker etter Guzmans freidige flukt, sier visedirektøren for det amerikanske narkopolitiet (DEA), Jack Riley, at han er optimistisk med tanke på å fange lederen for Sinaloa-kartellet. Men det vil bli tøft, spår Riley.

– Jakten på ham er et maraton, ikke en spurt. Vi lærte da vi tok ham den første gangen at det ikke var enkelt. Så dette er åpenbart en slags katt og mus-lek akkurat nå, sier han.

Les alt om den utrolige flukten: Går bak veggen - så er han plutselig borte

USA bisto mexicanske myndigheter også i 2014, da Guzman ble tatt etter å ha vært på rømmen i 13 år.

11. juli kom narkobaronen seg fri gjennom en lang tunnel under et høysikkerhetsfengsel utenfor Mexico by. I 2001 flyktet han fra et tilsvarende fengsel ved å skjule seg blant skittentøy som ble sendt bort til vask.

For to år siden plasserte finansnettstedet Forbes narkosjefen på 67. plass på listen over verdens mektigste mennesker.

Sett denne? Fant 129 lik i jakten på savnede studenter i Mexico

Stort samarbeid

Det er mulig at Guzman har gått i dekning på hjemmebane i den nordvestlige delstaten Sinaloa, men politiet har bedt om hjelp fra flere verdenshjørner i søket.

– Vi jobber sammen med våre mexicanske kolleger med all informasjonen de har sør for grensen, samt andre steder i Sentral- og Sør-Amerika og til og med i Europa og Australia. All informasjonen vi får inn samles for å se det store bildet, sier Riley.

Klappjakten fortsetter: Frykter han er borte for alltid

Mexicanske myndigheter har også utlovet en dusør på 60 millioner pesos, noe som tilsvarer over 30 millioner kroner, for informasjon som kan lede til en pågripelse av Guzman.

– I flere år hadde «Chapo» fordelen av at politifolk ikke snakket sammen. Men jeg kan forsikre om at vi nå gjør ting bedre enn vi noen gang. Om jeg var Chapo, ville jeg sett meg over skulderen, fortsetter han.

Husker du? Ny narkotunnel mellom USA og Mexico oppdaget

Saken fortsetter under videoen.

«Robin Hood»

Etterforskningen av rømlingen er blitt global fordi Sinaloa-kartellet «har følere overalt», mener DEA. De tror det kan komme informasjon langveisfra som kan spore opp enten Guzman eller noen som står ham svært nær.

Samtidig mistenker politiet at Guzman har gjemt seg i fjellene i Sinaloa, der han er blitt en slags Robin Hood blant lokalbefolkningen og er svært populær.

Les mer: Narkosjefen med kallenavnet «Den galeste» drept - igjen

– Om jeg var ham og returnerte til Sinaloa der jeg kan kontrollere omgivelsene, ville jeg sannsynligvis hatt en sikkerhetsstyrke som er rivaler av flere politiavdelinger. Da ville jeg vært oppmerksom dersom de «gode gutta» planla et trekk mot meg, sier Riley, som er helt klar på at det ikke vil ta mange år å fange Guzman igjen.

– Nei, og jeg kan fortelle dere hvorfor: Fordi jeg ikke har mange år igjen i denne jobben. Jeg gir meg ikke føre denne fyren er tatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder