AP: Trump truet med soldater
mot «bad hombres»

President Donald Trump skal ha truet med å sende amerikanske
soldater til Mexico for å stoppe det han kaller «bad hombres», med mindre myndighetene gjør mer for å kontrollere dem.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

De oppsiktsvekkende truslene skal ha blitt fremført i en telefonsamtale med Mexicos president Enrique Pena Nieto. Det går frem av en transkripsjon av samtalen som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

Les også: VG på grensen mellom USA og Mexico: – En mur vil ikke stoppe meksikanere

Det går ikke frem av utskriften eksakt hvem Trump sikter til med den spesielle betegnelsen, eller hvordan den mexicanske presidenten responderte. Mexicos regjering avviser at en slik trussel har funnet sted.

Det hvite hus sier i en erklæring at presidentens kommentar var en del av en diskusjon om hvordan USA og Mexico kan samarbeide for å bekjempe narkotikakartell og andre kriminelle elementer, og sikre grensene, melder AP.

Roe gemyttene

Likevel gir transkripsjonen et sjeldent innblikk i hvordan den ferske presidenten utøver diplomati bak lukkede dører, skriver Time Magazine.

Trumps bemerkning tyder på at han vil fortsette med den samme direkte talen overfor verdens ledere som han gjorde overfor sine tilhengere i valgkampen.

Telefonsamtalen skulle bidra til å roe gemyttene mellom de to nabolandene etter Trumps krav om at Mexico må betale for muren han planlegger å bygge langs grensen.

Valgløfte

Å bygge en mur langs grensen mot Mexico var et av Trumps mest omtalte løfter under valgkampen. Flere spekulerte i om dette ikke var noe annet enn et tomt valgløfte, men det tok ham ikke mer enn fem dager i det ovale kontor før han hadde signert presidentordren for å få igangsatt byggingen.

Lest denne? Så stor makt får Donald Trump

Mexicos president var klokkeklar på hva han mente om avgjørelsen til sin amerikanske kollega:

– Jeg beklager og fordømmer avgjørelsen USA har tatt om å fortsette byggingen av en mur som i årevis har splittet oss i stedet for å bringe oss sammen, sa Nieto.

Og videre:

– Mexico tror ikke på murer. Jeg har sagt det før: Vi vil ikke betale for noen mur, fortsetter han.

Trump-leiren har foreløpig ikke kommentert påstandene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder