MER KONTROLL: I dokumentet som ble lagt frem i dag tas det til orde for innvandringskontroll og britisk kontroll over egne lover. FOTO: AFP

Mange steg nærmere «brexit»

BERLIN (VG) Storbritannias statsminister Theresa May ga i dag for første gang innsyn i sin plan for hvordan britenes utmelding av EU skal foregå.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Torsdag klokken 14 la Storbritannias statsminister Theresa May frem den såkalte hvitboken, nemlig strategien for utmeldingsprosessen av EU.

Nå er det klart, svart på hvitt, at britene går for en såkalt «hard brexit». Det vil si at det blir slutt på fri bevegelighet fra EU og inn i Storbritannia. I praksis betyr dette at landet ikke lengre vil være en del av EUs indre marked og den europeiske tollunionen. Det tar også til orde for innvandringskontroll og britisk kontroll over egne lover, ifølge BBC.


LES «HVITBOKEN» HER (ekstern lenke)

– Med dette får vi se de første argumentene for hvorfor regjeringen gjør som de gjør, og dette blir det først innsynet i den demokratiske prosessen rundt brexit. Vanligvis får man ikke innsyn i såkalte «whitepapers», det er lovforslag kun for parlamentet fra regjeringens side, men dette skjer etter press fra både det Konservative partiet og Labour, fordi de ønsker å diskutere de tolv forhandlingspunktene Theresa May omtalte i sin tale forrige uke, sier Jan Erik Mustad, førstelektor i britiske studier ved universitet i Agder til VG.

LES OGSÅ: Derfor ble det Brexit

Kritikerne mener denne såkalte «harde» varianten av utmelding er en stor risiko å ta for Storbritannias økonomi.

OMSTRIDT «HVITBOK»: Theresa May offentliggjorde i dag dokumentet med sin strategi for utmeldingen av EU. Allerede kritiseres hun av Labour for at dokumentet er «innholdsløst». FOTO: AFP

Misfornøyde skotter

Selv om et flertall av britene stemte for utmeldingen av EU, er det langt fra full enighet om at dette resultatet var til de beste for landet. Flertallet av skottene ønsket at Storbritannia skulle bli i EU.

Parlamentsmedlem Alex Salmond fra det skotske partiet SNP mener at Mays dokument «ikke engang er stort nok til å brukes som dørstopper, og i hvert fall ikke å starte forhandlinger med EU», ifølge BBC.

LES MER: Slik splitter brexit Storbritannia

Partiet SNP prøvde seg med et endringsforslag som skulle spore av hele prosessen – uten å lykkes. I dag gjorde dessuten Storbritannias forsvarsminister Michael Fallon det klart at regjeringen ikke vil hjelpe Skottland med en ny folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia. Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon har sagt at fortsatt EU-medlemskap var en forutsetning for at skottene i 2014 sa ja til å forbli en del av Storbritannia.

HAR DU FÅTT MED DEG VG-SPESIALEN? : Brexit 2016

Bedre enn forventet

Torsdag ettermiddag kom også nyheten om at Storbritannias sentralbank holder styringsrenten uendret på rekordlave 0,25 prosent, fordi veksten i britenes økonomi etter Brexit-avstemningen har overgått det sentralbanken, og mange analytikere, forventet.

EKSPERTEN: Førstelektor i britisk politikk ved høyskolen i Agder, Jan Erik Mustad, sier vi i dag er mange skritt nærmere en «Brexit». Foto: HARALD HENDEN/VG


Fortsatt gjenstår det flere debatter i Parlamentet før den endelige godkjenningen er på plass. Neste uke ventes en debatt på komiténivå i underhuset å pågå fra mandag til onsdag. Forhandlingene med EU forventes å ta opptil to år, noe som kan bety at britenes « exit» fra EU ikke vil skje før i 2019.

– Mye gjenstår, men i dag er vi mange steg nærmere en «brexit». Det neste spennende vi venter på nå, er selve aktiveringen av artikkel 50. Det har May antydet at skal skje før 31. mars, sier Storbritannia-ekspert Mustad til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder