TRUMPS FAVORITT: Eks-president Donald Trump har deltatt på flere av Kari Lakes valgkamp møter. Her fra juli.

Trump-tilhengere fosser frem

I Arizona ønsket det republikanske partiet en mer moderat kandidat. Men Trump-støttede Kari Lake vant likevel frem. – Hun er en trussel mot det amerikanske demokratiet, sier USA-ekspert Eirik Løkke.

 • Nilas Johnsen
 • NTB
Publisert:

Den republikanske ledelsen i Arizona ønsket å se mer mot fremtiden enn fortiden og hadde satset på den mer moderate Karrin Taylor Robson.

– At Kari Lake vant viser at Trump har stor innflytelse Arizona. Lake er jo en kandidat som har et problematisk forhold til virkeligheten, og som støtter Trumps løgner om 2020-valget, sier USA-ekspert Eirik Løkke til VG.

Lake sier hun ikke ville ha godkjent valget av Joe Biden i 2020 om hun hadde vært guvernør da, og hun gjorde de falske påstandene om valgfusk til et sentralt element i valgkampen sin.

Lake proklamerte seier allerede onsdag kveld, men det var først torsdag kveld, lokal tid, at det ble fastslått at hun hadde vunnet et svært jevnt valg.

– Før valget slo Lake fast at hun ville så tvil om resultatet dersom hun tapte. Hun legger seg altså på samme linje som Trump, og viser at hun er en trussel mot det amerikanske demokratiet: Hun vil bare støtte et valgresultat der hun vinner, slår Løkke fast.

SÅR TVIL: Kari Lake mener Trump var den egentlige vinneren av presidentvalget i 2020.

Demokratisk retning

Arizona er tradisjonelt en republikansk-dominert stat, men har de siste årene svingt stadig mer i retning av demokratene, og Biden vant staten for demokratene for første gang på mange år.

Republikanerne går nå til valg i november med en rekke Trump-støttede kandidater til forskjellige verv.

Samtlige er republikanske kandidater som benekter at Biden ble lovlig valgt til president, blant dem kandidater til senator, administrasjonssekretær, riksadvokat og kongressrepresentanter.

Hvis de vinner fram, vil Trumps støttespillere ha kontrollen over valget i 2024, i en vippestat som er sentral i Trumps kampanje for å omgjøre det forrige valget og skape tvil om Bidens legitimitet.

Lakes motkandidat i guvernørvalget til høsten blir demokraten Katie Hobbs, statens administrasjonssekretær, som var ansvarlig for organiseringen av valget i 2020.

– Lake har jo møtt motstand fra en god del republikanere i egen stat, så det er usikkert hvor sterkt hun vil stille da det faktisk skal avgjøres. Det kan tenkes at demokraten Hobbs får støtte fra en del republikanske velgere som er skeptiske til Trump, sier Løkke.

Les også: VG traff Kari Lake: – Trump bestemmer

FILMET VG-INTERVJU: Da VGs USA-korrespondent Erlend Ofte Arntsen intervjuet Kari Lake i fjor høst, filmet hennes egne medarbeidere intervjuet. «Jeg tar opp alle intervjuer», forklarte Lake, som drev valgkamp ved å stemple mediene som «korrupte».

Vant frem i annen vippestat

Tidligere denne uken vant Tudor Dixon republikanernes primærvalg i Michigan, og utfordrer dermed den demokratiske guvernøren Gretchen Whitmer til høsten.

Dixon, som fikk støtte fra tidligere president Donald Trump, slo fire mannlige rivaler i kampen om å bli republikansk kandidat.

– Dixon har også støttet Trumps påstander om 2020-valget, som er det avgjørende for å få hans støtte. Men hun er ikke veldig komfortabel med å snakke om det, sier Løkke.

Michigan er også en viktig vippestat: Trump vant i 2016, Biden tok den tilbake i 2020.

Guvernør Whitmer har vært betraktet som en av demokratenes mer sårbare på grunn av mange upopulære covid-nedstengninger og hennes nære bånd til president Joe Biden.

Men mange republikanere frykter at Dixons svært konservative meninger skal splitte partiet og gjøre det vanskelig å beseire Whitmer ved valget i november.

– Jeg vil tro det blir et jevnt valg mellom Dixon og Gretchen. Michigan kan gå begge veier, sier Løkke.

FIKK TRUMPS VELSIGNELSE: Tudor Dixon fikk også «endorsement», en politisk støtteerklæring, fra Donald Trump.

Blandet resultat

Selv om Trump-støttede kandidater lyktes i Arizona og Michigan, var resultatet av primærvalget i fem andre delstater tirsdag blandet.

Mer moderate Eric Schmitt slo ut den skandalebefengte Eric Greitens i kampen om å bli senatorkandidat i Missouri.

Greitens, som la seg tett opp til Trump, håpet på comeback etter at han for fire år siden måtte gå av som guvernør som følge av en sexskandale.

Delstatens republikanske partiledelse pustet lettet ut da han tapte. De fryktet at demokratene ville vinne dersom Greitens var kandidat.

For tre republikanske kongressmedlemmer som stemte for å kalle Trump inn for riksrett, var resultatet blandet.

Moderate Peter Meijer tapte nominasjonen til en Trump-tilhenger i Michigan, mens to kongressmedlemmer i delstaten Washington, Jaime Herrera Beutler og Dan Newhouse, trolig berget sine mandater etter hard motstand fra Trump-tilhengere.

Den mest kjente av de republikanske Trump-kritikerne, Liz Cheney, må trolig regne med å bli slått ut i sitt valg i Wyoming der 16. august. Trump har Cheney som en hovedfiende og satser sterkt på en motkandidat.

ABORTKAMP: Resultatet i Kansas har overrasket det republikanske partiet.

Abortvalget i Kansas viktig signal

Men det som gir Demokratene mest håp foran mellomvalget i november, er at et klart flertall av velgerne i den sterkt republikanske delstaten Kansas stemte for å beholde retten til abort.

De var de første velgerne i USA som fikk anledning til å si sin mening om høyesterettskjennelsen som fratar amerikanske kvinner retten til abort, og overlater til delstatene å bestemme om abort skal være tillatt eller forbudt.

59 prosent av dem stemte mot å fjerne retten til abort fra delstatens grunnlov, mens 41 stemte for. Og det i en stat som stemte for Trump i 2020 med 15 prosentpoeng mer enn Joe Biden.

– Det var et politisk jordskjelv for republikanerne. Det kan bety at republikanske kandidater styrer unna abort som valgkamptema, tror Eirik Løkke.

Publisert:

Mer om

 1. Trump

Flere artikler

 1. Abortvalget i Kansas gjør demokratene optimistiske

 2. Trump tilbake i Washington D.C.: – Veldig symboltungt

 3. Abort forblir grunnlovsfestet i Kansas

 4. Blir republikanere for å stemme på Liz Cheney

 5. Guvernørkandidat pågrepet av FBI i Michigan

Fra andre aviser

 1. Trump preger primærvalg i seks delstater i USA. Men Kansas' velgere vil beholde retten til abort.

  Aftenposten
 2. Trump påvirker fortsatt republikanerne. Det kan ha stor betydning fremover, mener forsker.

  Aftenposten
 3. Trump beholder kvelertaket på Det republikanske parti. Demokratene håper på abortsaken

  Aftenposten
 4. Nominasjonsvalg gir steilere fronter i USA

  Aftenposten
 5. Trump-kandidater preget primærvalg. Folket i Kansas ga klar abortbeskjed.

  Aftenposten
 6. Kansas starter omtelling etter anklager om juks

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no