TILBAKE I RETTEN: Tjostolv Moland og Joshua French hadde ikke sett hverandre på 12 dager da de møttes i retten i dag. Foto: Helge Mikalsen

- Bekymret for at French kan knekke

OSLO/KISANGANI (VG Nett) Etter at forsvarer Morten Furuholmen har sett hvilket press Tjostolv Moland er utsatt for, er han bekymret for at også Joshua French kan bryte sammen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Furuholmen sier til VG Nett at han er rystet over at Tjostolv Moland måtte møte i retten da ankesaken startet tirsdag. Moland har de siste to ukene vært til en form for behandling etter at han skal ha blitt psykisk syk under ankesaken i Kongo. Nå er Furuholmen bekymret også for hans andre klient, Joshua French.

- På bildene synes jeg French ser sliten ut. Han ser ut som han er sykere enn tidligere. Jeg er redd for at de klarer å knekke ham også, sier Furuholmen til VG Nett.

Moren til Joshua French, Kari Hilde Hodne French, er opprørt over behandlingen av Tjostolv Moland og sier at gårsdagen «var nok en skammens dag i det kongolesiske rettsvesenet». Hun er også bekymret over sønnen.

- Joshua har heller ikke vært frisk, og er blitt nektet tilgang til lege den siste tiden. Han er psykisk sterk, men det var også Tjostolv før han ble alvorlig syk med malaria. Jeg håper min sønn slipper å gå gjennom dette, og at begge får skikkelig legehjelp, sier moren til VG.

LES OGSÅ:- Et regissert overgrep- Får ikke legehjelp

Furuholmen er for tiden i Norge, men hans advokatkollega Marius Dietrichson ankom Kongo mandag for å bistå de to nordmennene. Han er også bekymret for French.

- Han har en rekke fysiske symptomer, alt fra smerter i øyne, ledd og armer til ekstrem tretthet. Jeg er ikke medisiner, men det er åpenbart at French er syk, sier Dietrichson til VG Nett.

Det er ingen lege ved fengselet i Kisangani, og dermed får heller ikke nordmannen hjelp.

- Vi måtte skaffe en lege tidligere, men han ble jo anklaget av retten for ødelegge etterforskningen. Det ble utstedt arrestordre, og han er nå på rømmen. Da er det ikke lett å skaffe ny hjelp, sier advokaten.

LES OGSÅ:Norsk lege nektes adgang

Molands far sjokkert

Knut Moland, faren til Tjostolv Moland, reagerer meget sterkt på at sønnen måtte møte i retten tirsdag.

- Det er en forbrytelse fra rettens side å dra en åpenbart sinnssyk mann for retten. Det er et sjokk, sier Knut Moland til VG Nett.

Tjostolv Moland bekreftet i retten at han har skrevet det såkalte «tilståelsesbrevet».

- Det han sier i rettssalen, og de påståtte tilståelsene han skal ha kommet med, står ikke til troende. Det kan umulig tas på alvor, fortsetter faren.

Moland ble fraktet direkte til retten fra sykehuset hvor han har vært innlagt med mistanke om hjernemalaria og psykose i to uker.

- At han er psykotisk kommer jo klart frem når han sier at «kuler kan ikke drepe meg». Det er fantastisk at UD kan sitte og se på uten å legge inn en protest, avslutter faren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FAR TIL KONGO-FANGE: Knut Moland jr. (57) reagerer på at UD ikke protesterer mot retten i Kisangani. Foto: Petter Emil Wikøren

Norsk forsvarer raser:- Retten misbruker psykotisk og neddopet Moland

Gitt til familien

Det mye omtalte «tilståelsesbrevet» ble gitt til den drepte sjåførens familie under et møte på sykehuset der Moland er innlagt.

Ifølge politilegen, som også var tilstede på møtet med offerets familie, tok Moland da frem et brev som de leste sammen. En kopi av dette brevet ble lest opp i retten.

- Jeg forårsaket at Abedi Kasongo døde, leste sekretæren til militærtribunalet.

Moland og Frenchs kongolesiske forsvarer hevder han ikke har fått se brevet.

- Vi så det bare på avstand og har ikke fått tilgang til det, sier Molands forvarer, Guillaume Likwela, til Aftenposten.no.

- Ber om tilgivelse

- Jeg ber om tilgivelse. Det er jeg som drepte Abedi Kasongo, leste tolken opp fra brevet under dagens rettsmøte i Kisangani.

På spørsmål fra dommeren om Moland har skrevet dette, svarte 28-åringen bekreftende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder