TOPPLEDERNE: Ayman Al-Zawahiri og Osama bin Laden ble regnet som lederne av al-Qaida. På dette bildet var de to fortsatt i Afghanistan. Foto: AP/Al-Jazeera

Saudi-arabisk avis: Bin Laden lurt av sin nærmeste

(VG Nett) Interne stridigheter skal ha ført til at Osama bin Laden ble lurt inn i en dødsfelle.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det var interne stridigheter i al-Qaida som førte til at USA kom på sporet av bin Laden. Det skriver den saudi-arabiske avisen al-Watan i dag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge avisen skal al-Qaidas nestkommanderende Ayman al-Zawahiri ha vært i strid med bin Laden. Dette skal ha ført til at Zawahiri skal ha fått et av sine sendebud til å la seg skygge til bin Ladens skjulested.

LES OGSÅ: Neste al-Qaida-leder blir «mest ettersøkt»

Kranglet om sendebud

Dette skal de ha gjort for å bane vei for doktor al-Zawahiri, som opprinnelig er fra Egypt.

Egypterne i al-Qaida skal ha overtalt bin Laden til å reise fra fjellområdene der han skal ha skjult seg nær grensen til Afghanistan, for i stedet å slå seg ned i Abbottabad, nær den pakistanske hovedstaden Islamabad.

Ifølge den anonyme kilden skal de to ha kranglet om den betrodde kureren, Abu Ahmed al-Kuwaiti. De to terrorlederne skal ha vært uenige om hvem av dem al-Kuwaiti jobbet for, ifølge avisen.

Kureren var en av en liten håndfull betrodde menn, som sørget for å bringe beskjeder til og fra bin Laden. Det store herskapshuset i Abbottabad var uten internettlinje eller telefon, slik at det ikke skulle være mulig å oppspore ham.

LES OGSÅ: Her er bin Ladens nærmeste terrorvenner

Kranglevoren og vanskelig

Egyptiske Ayman al-Zawahiri (59) har lenge vært regnet som Osama bin Ladens nestkommanderende. Flere regner nå egypteren som organisasjonens leder.

Han blir beskrevet som kranglevoren og vanskelig, og skal flere ganger ha havnet i tottene på sine nærmeste medarbeidere.

- Al Qaida skal får problemer med å finne bin Ladens etterfølger. Han (al-Zawahiri) har få av de egenskapene som kreves for å bli en suksessfull leder. Han er anti-karismatisk, og hans egen egyptiske terrororganisasjon gikk dunken, skriver forfatteren Lawrence Wright i sin blogg på nettsiden til det amerikanske magasinet the New Yorker.

Han har skrevet boken «Al-Qaida og veien til 11. september», som han fikk Pulitzerprisen for. Boken forklarer hvordan terrorangrepet var mulig, hvem som sto bak og hva slags bakgrunn de hadde.

LES OGSÅ: - Bin Laden-jakten kostet 10.600 milliarder kroner

Dømt for president-drap

Farmasiprofessor-sønnen al-Zawahiri ble tidlig med i Det muslimske brorskap, den eldste islamist-gruppen i den arabiske verden.

I 1981 var Zawahri en av 301 arresterte etter drapet på president Anwar Sadat. Han ble senere frikjent for anklagene om medvirkning til drapet, men ble dømt til tre års fengsel for å ha hatt en pistol uten lisens.

Tidligere i år møtte VG Nett Abboud al-Zumar, som planla angrepet på Sadat.

- Det var vold og så var det selvforsvar. Vi ble angrepet og forsvarte oss, hevder han.

Da kirurgen al-Zawahiri ble løslatt, jobbet han som lege for Røde Halvmåne i Afghanistan og hjalp mujahedin-soldater som ble skadet i kamp mot Den røde hær. Det var her han møtte Osama bin Laden.

Ayman al-Zawahiri ble med i egyptisk Islamsk jihad i 1973. I 1993 ble han leder av gruppen. Målet var å etablere en islamsk stat i landet. Han er dømt til døden blant annet for massakren på 62 turister i den egyptiske byen Luxor i 1997. Al-Zawahiri var ikke til stede under den militære rettssaken. Massakren gjorde ham svært upopulær i hjemlandet, og det gikk flere år før det igjen ble utført terroraksjoner på egyptisk jord.

1998 gikk han sammen med Osama bin Laden og utstedte en felles fatwa: World Islamic Front Against Jews and Crusaders.

LES OGSÅ: Forsker: - Al Qaida vil bli svekket

- Bin Ladens læremester

Enkelte har hevdet at al-Zawahiri er hjernen bak al-Qaida.

- Det er Ayman som er bin Ladens læremester. Det er han som har kunnskapen. Al-Zawahiri styrer al-Qaida. Han er ikke nummer to, han er nummer én, sa den egyptiske advokaten Montasser El Zayat til VG på kontoret sitt i Kairo i 2003.

Den pakistanske journalisten Hamid Mir har også uttalt at det er al-Zawahiri som kan få utført det som skjedde 11.september.
Advokaten hadde delt celle med al-Zawahiri på 1980-tallet. Al-Zawahiri har sendt ut en rekke videoer siden 11. september, der han oppfordrer til kamp mot USA og NATO. Han har også flere ganger tatt «Norge» i sin munn.

Det har flere ganger vært spekulert på om al-Zawahiri befant seg i fjellområdene mellom Afghanistan og Pakistan.

Amerikanerne hevdet at de var svært nær med å ta ham i 2008, men da kom han seg unna, eller hadde aldri vært der de trodde han var.

En annen al-Qauida-leder det kan være verdt å merke seg er Abu Yahya al-Libi. Han regnes som organisasjonens ledende teolog og den som figurerer oftest på videoer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder