KOMPROMISSLØS: Utenriksminister Avigdor Lieberman talte til israelske diplomater i Jerusalem 1. juledag. Foto: REUTERS

Israels utenriksminister kaster brannfakler: Lieberman: - Blir ikke fred de neste ti årene

(VG Nett) Israels utenriksminister Avigdor Lieberman sier han ikke har noen tro på en fredsavtale mellom Israel og palestinerne innen de neste ti årene.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Fredsprosessen i Midtøsten har sporet av, og lite tyder på at fredsforhandlingene mellom palestinerne og israelerne blir gjenopptatt i overskuelig framtid.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman mener palestinerne ikke arbeider for en fredsavtale, men derimot at de forsøker å vinne med og mer land, i tillegg til at de forsøker å trekke det internasjonale samfunnet med i konflikten i et forsøk på å presse Israel. Dette kom fram da han talte under en konferanse for israelske ambassadører 1. juledag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TÅREGASS: Israelske sikkerhetsstyrrker sender tåregassgranater mot palestinske demonstranter som kaster stein mot en jødisk bosetting på Vestbredden. Foto: REUTERS

Konflikthåndtering, ikke løsning

Den israelske utenriksministeren foreslår at landet må jobbe for å håndtere konflikten, ikke løse den.

- I det neste tiåret vil dette være situasjonen og vi trenger å vite hvordan vi skal håndtere den på best mulig måte for begge sider, sier Lieberman ifølge den israelske avisen Haaretz.

- Ingen territorielle innrømmelser vil løse de virkelige problemene: flyktninger, sikkerhetspørsmålet og Jerusalem, fortsetter han.

Partene i konflikten har i over 60 år vært uenige om disse grunnleggende spørsmålene. Palestinerne krever at alle flyktninger får vende tilbake til en ny, palestinsk stat, med Øst-Jerusalem som hovedstad. Israel er imidlertid ikke villig til å oppgi kontrollen. Samtidig krever Israel sikkerhet for at det ikke avfyres raketter fra for eksempel Gaza.

- Den eneste forandringen som ville skje om vi gikk tilbake til grensene fra 1967 ville være at Qassam- og Grad-rakettene ikke bare ville komme fra Gazastripen inn i det sørlige Israel, men også fra Qalqilya inn i det sentrale Israel, hevder Lieberman ifølge Haaretz.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RAKETT: En rakett blir avfyrt fra nord på Gazastripen mot Israel, 9. april i år. Foto: AP

Langer ut mot Europa

Videre langer han ut mot de fire europeiske medlemmene av sikkerhetsrådet, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Portugal, som nylig har kritisert volden fra israelske høyreekstreme, i tillegg til nye israelske bosettinger. Disse har Lieberman tidligere karakterisert som «irrelevante».

- Israel har ingenting å unnskylde. Tvert imot: Israelsk demokrati har ingenting å skamme seg over, i motsetning til de europeiske demokratiene, og vi trenger ingen råd fra dem, sier Lieberman ifølge den israelske avisen.

- Landene som kritiserer oss trenger å forstå at byggingen på Vestbredden ikke er et hinder for fred og at de som utgjør en hindring for forhandlingene, og muligheten for fred, er palestinerne som nekter å forhandle med oss, hevder utenriksminister Lieberman ifølge Haaretz.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder