SPENNINGER: Et panstret NATO-kjøretøy passerer en minibuss hvor liket etter en av de drepte sivile ligger. Foto: AP/Allauddin Khan

- Kan få konsekvenser for norske styrker

ISAF: Amerikansk soldat skjøt 16 sivile i Afghanistan

(VG Nett) At en amerikansk soldat skal ha skutt og drept minst 16 sivile afghanere, gjør at norske eksperter frykter represalier mot norske soldater i landet.

  • Audun Beyer-Olsen
  • Thomas Borgos Hjelle
  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Natt til søndag skal en amerikansk soldat systematisk ha gått fra hus til hus i Kandahar i Afghanistan og henrettet familier.

Blant de 16 drepte, er ni barn og tre kvinner, melder den afghanske presidenten Hamid Karzai.

- Jeg er redd for at reaksjonene vil bli sterke på grunn av tidspunktet det kommer på. Sett i lys av at det ble store demonstrasjoner etter koranbrenningen, vil det potensielt bli et nytt opprør, sier Kristian Berg Harpviken, direktør i Prio og Afghanistan-ekspert, til VG Nett.

Ifølge den internasjonale ISAF-styrken, amerikanske militære, den amerikanske ambassaden i Kabul og Karzai var soldaten alene om drapene. Naboer forteller imidlertid en annen historie overfor nyhetsbyrået Reuters.

De hevder at «en gruppe amerikanske soldater» ankom husklyngen noen hundre meter utenfor gjerdet på ISAF-leiren ved 2-tiden natt til søndag.

- Til slutt helte de kjemikalier over de døde kroppene og brente dem, sier Haji Samad til Reuters.

BAKGRUNN: - Han gikk fra hus til hus og drepte familier

- Er norske styrker i fare etter denne hendelsen?

- Selv om dette ikke har noen ting med norske styrker og gjøre, og fant sted langt unna, kan dette få konsekvenser for norske styrker. Majoriteten av afghanerne klarer ikke skille mellom vestlige styrker, og det gjør at man også kan forvente reaksjoner mot den norske leiren, sier Harpviken.

Kan få konsekvenser

Han utelukker ikke at hendelsen kan skade forholdet mellom sivilbefolkningen i Afghanistan og internasjonale styrker.

- Det kommer litt an på hvordan sivilbefolkningen tolker dette. Taliban er tidlig ute med propaganda og fremstiller det hele som et planlagt angrep fra amerikanernes side. Mange afghanere kan velge å tro på Taliban i stedet for Nato, og da kan det fort bli problemer, sier han.

Saken fortsetter under bildet

NORDMENN: Afganske demonstranter var på ett tidspunkt få meter fra de norske soldatene under en demonstrasjon i februar. Soldatene måtte bruke tåregass for å spre folkemengden. Foto: Forsvaret

Frykter represalier

Ifølge Reuters melder den amerikanske ambassaden i Kabul søndag at de frykter represalier. Det norske forsvaret, som har styrker nord i Afghanistan, følger situasjonen nøye.

- Alle saker som er så alvorlige som dette, vil kunne ha innvirkning i hele Afghanistan. Vi følger med på situasjonen, og om dette medfører demonstrasjoner eller aksjoner i områder hvor det befinner seg norske soldater, sier John Espen Lien, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til VG Nett.

I februar ble en norsk soldat skadet av en håndgranat under et angrep på den norske Meymaneh-leiren nord i landet, men det norske forsvaret har så langt ikke fått rapporter på at det har kommet reaksjoner i området hvor Norge har stasjonert soldater.

- Vi har generelt sett godt vakthold, så jeg har ikke fått noen rapport om at denne hendelsen fører til spesielle tiltak. Vi er forberedt på demonstrasjoner, ikke nødvendigvis bare i forbindelse med denne hendelsen. Vi følger også rådene til våre samarbeidspartnere i ISAF, sier Lien.

- Hva slags press er de norske soldatene under?

- Jeg har ikke grunnlag til å uttale meg om denne hendelsen, men det vil variere fra person til person og nasjon til nasjon. Vi prøver å ivareta de norske soldatene slik at de er i stand til å utføre den tjenesten de er satt til, sier Lien.

Saken fortsetter under bildet

SKUTT HJEMME: Vitner viser hvor en hel familie skal ha blitt drept i deres eget hjem. Foto: AP

Svekker tilliten

Utenrikspolitisk forsker Helge Lurås tror hendelsen blir sett på som en av mange hendelser som svekker tilliten til utenlandske styrker i Afghanistan.

- Jeg tror egentlig ikke det vil komme så sterke reaksjoner. Sivile blir drept av vestlige styrker nesten på daglig basis, så dette bare føyer seg inn i rekken av hendelser som svekker den afghanske sivilbefolkningens tillit til vestlige styrker, sier Lurås.

Han tror drapene ikke har samme symbolske effekt som da rester av en koran ble funnet brent utenfor en amerikansk leir.

- De hadde vært i fare hvis det hadde blitt en demonstrasjon slik vi så da amerikanske styrker brent koranen. Disse drapene har ikke samme symbolske effekt, og muslimer generelt blir mer forbannet når noen fornærmer religionen deres, enn når noen blir drept, sier Lurås.

Lurås tror likevel at eventuelle demonstrasjoner vil holde seg til Kandahar-området sør i Afghanistan, hvor drapene fant sted.

- Ja, det vil det nok. Denne saken kommer på et problematisk tidspunkt siden opptøyene fra koranbrenning så vidt har rukket å legge seg, før denne saken blusser opp. Om disse to sakene smeltes sammen, kan det bli en farlig reaksjon, mener han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder