URETTFERDIG: Karina (t.v.) og Anja tror ikke det er et rettferdig valg i Russland. De stemte på Mikhail Prokhorov. Foto: Ole Kristian Strøm/VG

Valg i Russland: - Tror ikke det er rettferdig

MOSKVA (VG Nett) 22-åringene Karina og Anja tror ikke det russiske presidentvalget går riktig for seg.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

VG Nett treffer kvinnene utenfor valglokale nummer 2275, der de likevel har avlagt sin stemme.

- Vi tror ikke det er et rettferdig valg. Likevel stemmer vi, sier de to jentene.

Karina stemmer for første gang, Anja har gjort det tidligere.

- Problemet er at alle kandidatene er knyttet til Vladimir Putin, både Vladimir Zjirinovskij, Gennadij Zjuganov og Sergej Mironov.

- Det betyr at dere har stemt på Mikhail Prokhorov?

- Ja, det har vi. Men vi vet jo ikke om også han har tilknytning til Kreml. Vi håper at han ikke har det, og stemmer derfor på han.

Inne i stemmelokale nummer 2274 treffer vi kommunisten Iran Konstantinovitsj. Han tror heller ikke valgene går riktig for seg.

- Her går det bra, men jeg er redd for at det ikke er slik overalt. Putin har enorme ressurser, sier han.

- Hvordan kan det være rettferdig valg når Putin hele tiden er på tv og har så mye penger.

Valgobservatør Andrej Prokofiev, akkreditert gjennom presidentkandidat Mikhail Prokhorov, har ikke oppdaget brudd på valgreglene så langt, men er usikker på om han skal stole på at alt går riktig for seg.

- Det er ikke alltid den lokale valgkommisjonen vet reglene, men blir enige om hvordan vi skal ordne det.

Sergej Bakhmetev drar fra valglokale til valglokale for organisasjonen Golos, som overvåker hvordan valget foregår.

Artikkelen fortsetter under bildet..

PRESIDENTVALG: Kommunisten Iran Konstantinovitsj tror ikke det er et fair valg. Men i stemmelokalet der han holder til, mener han det går riktig for seg. Foto: Ole Kristian Strøm/VG


- Jeg vet ikke om vi klarer å forandre noe, men det er viktig at de vet at vi er her og følger dem, sier han - mens kollegaen Sofija ikke vil oppgi sitt etternavn eller bli fotografert fordi hun er redd for at det kan komme til å ødelegge hennes karriere.

Et stort antall politifolk kontrollerer at valget i Russland går riktig for seg. VG Nett traff 10-20 politifolk bare ved ett valglokale.

380 000 politifolk er kalt ut til å holde ro og orden. I tillegg er det mange vektere fra private sikkerhetsselskap.

Sist uke ble det avslørt at terrorister planla et attentat mot Vladimir Putin - etter dagens valg.

Vladimir Putin (59)

Statsminister. Russlands sterke mann. Var president fra 31. desember 1999 til 2008. Har dominert russisk politikk i 12 år. Ventes å ta hjem seieren uten problemer, allerede i første valgomgang.
Forventet støtte: 58-60 prosent.

Gennadij Zjganov (67)

Kommunist-leder. Veteran uten karisma, men fremstår som ærlig. Støttes først og fremst av eldre velgere med nostalgi etter Sovjetunionen. Fortsetter selv om han har tapt valg etter valg. Tar ganske sikkert 2. plassen bak Putin.
Forventet støtte: cirka 15 prosent.

Mikhail Prokhorov (46)

Uavhengig. God for mer enn 100 milliarder kroner (32. rikeste i verden). Har drevet en veldig aktiv valgkamp, og mange kjendiser støtter han, blant annet den største av dem alle, artisten Alla Pugatjova. Anklages for å være Kremls mann.
Forventet støtte: 8-9 prosent.

Vladimir Zjirinovskij (65)

Ultranasjonalisten holder koken og snakker like høyt og like provoserende som før! Nasjonalist og rasist med ikke ubetydelig støtte i det russiske folk. Er lojal mot Kreml når det gjelder¿
Forventet støtte: 8-9 prosent.

Sergej Mironov (58)

Fargeløs leder for partiet "Rettferdige Russland". Startet partiet for å være støttespiller for Putin, men har kommet på kant med statsministeren og blitt kritisk til han. Tidligere leder i overhuset (føderasjonsrådet).
Forventet støtte: 5-7 prosent.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder