KREVER RUSHDIES HODE PÅ ET FAT: Pakistanske handelsmenn demonstrerte mot adlingen av forfatter Salman Rushdie ved Aabpara-markedet i Islamabad torsdag. Foto: AFP
KREVER RUSHDIES HODE PÅ ET FAT: Pakistanske handelsmenn demonstrerte mot adlingen av forfatter Salman Rushdie ved Aabpara-markedet i Islamabad torsdag. Foto: AFP

- Én million for Rushdies hode på et fat

UTENRIKS

(VG Nett) Pakistanske handelsmenn lover en dusør på 10 millioner rupier til den som hogger hodet av forfatteren Salman Rushdie.

  • Liv Anette Kristensen
Publisert: Oppdatert: 21.06.07 21:21

- Vi vil gi 10 millioner rupier (rundt 985.000 kroner) til enhver som hogger hodet av Rushdie, sa generalsekretæren for handelsorganisasjonen i Islamabad, Ajmal Baluch, torsdag.

Kunngjøringen kom under en protestdemonstrasjon i Islamabad, og ble møtt av jubel fra de frammøtte, ifølge en AFP-fotograf som var til stede. Det melder NTB.

- «Sir» Osama bin Laden

Baluch ber også muslimske land om å boikotte britiske varer i protest mot at Rushdie sist helg ble slått til ridder av dronning Elisabeth II.

Rundt 200 protesterte mot beslutningen med å rope: «Hogg hodet av Salman Rushdie.»

Tidligere samme dag gikk en ytterliggående pakistansk parlamentariker ut og krevde at Osama bin Laden også bør kunne titulere seg med «sir».

- Muslimer bør sørge for at tittelen «sir» og alle andre æresbevisninger blir gitt til bin Laden og mulla Omar som svar på britenes skammelige beslutning om å slå Rushdie til ridder, sier Sami ul-Haq, som leder det pro-talibanske partiet Jamiat Ulema-e-Islam.

Selvmordsbomber

Mandag oppfordret religionsministeren i Pakistan til selvmordsbomber mot den indisk-britiske forfatteren Sir Salman Rushdie.

- Dette er en anledning for verdens 1.5 milliarder muslimer til å se på alvoret i beslutningen, sa Mohammed Ljaz ul-Haq, minister for religiøse spørsmål, til Pakistans nasjonalforsamling.

Fatwa

Beslutningen om å slå den kontroversielle forfatteren bak «Sataniske vers» til ridder i Storbritannia har vakt sterke reaksjoner i den muslimske verden, og en rekke britiske ambassadører har blitt kalt inn på teppet.

Også i Iran har riddertittelen skapt kraftige reaksjoner.

I 1989 ble det utstedt en fatwa av lederen av Iran, Ayatollah Ruhollah Khomeini, som beordret muslimer til å drepe Salman Rushdie for å ha fornærmet islam med boken.

Her kan du lese mer om