KREVER RUSHDIES HODE PÅ ET FAT: Pakistanske handelsmenn demonstrerte mot adlingen av forfatter Salman Rushdie ved Aabpara-markedet i Islamabad torsdag. Foto: AFP

- Én million for Rushdies hode på et fat

(VG Nett) Pakistanske handelsmenn lover en dusør på 10 millioner rupier til den som hogger hodet av forfatteren Salman Rushdie.

Liv Anette Kristensen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Vi vil gi 10 millioner rupier (rundt 985.000 kroner) til enhver som hogger hodet av Rushdie, sa generalsekretæren for handelsorganisasjonen i Islamabad, Ajmal Baluch, torsdag.

Kunngjøringen kom under en protestdemonstrasjon i Islamabad, og ble møtt av jubel fra de frammøtte, ifølge en AFP-fotograf som var til stede. Det melder NTB.

- «Sir» Osama bin Laden

Baluch ber også muslimske land om å boikotte britiske varer i protest mot at Rushdie sist helg ble slått til ridder av dronning Elisabeth II.

Rundt 200 protesterte mot beslutningen med å rope: «Hogg hodet av Salman Rushdie.»

Tidligere samme dag gikk en ytterliggående pakistansk parlamentariker ut og krevde at Osama bin Laden også bør kunne titulere seg med «sir».

- Muslimer bør sørge for at tittelen «sir» og alle andre æresbevisninger blir gitt til bin Laden og mulla Omar som svar på britenes skammelige beslutning om å slå Rushdie til ridder, sier Sami ul-Haq, som leder det pro-talibanske partiet Jamiat Ulema-e-Islam.

Selvmordsbomber

Mandag oppfordret religionsministeren i Pakistan til selvmordsbomber mot den indisk-britiske forfatteren Sir Salman Rushdie.

- Dette er en anledning for verdens 1.5 milliarder muslimer til å se på alvoret i beslutningen, sa Mohammed Ljaz ul-Haq, minister for religiøse spørsmål, til Pakistans nasjonalforsamling.

Fatwa

Beslutningen om å slå den kontroversielle forfatteren bak «Sataniske vers» til ridder i Storbritannia har vakt sterke reaksjoner i den muslimske verden, og en rekke britiske ambassadører har blitt kalt inn på teppet.

Også i Iran har riddertittelen skapt kraftige reaksjoner.

I 1989 ble det utstedt en fatwa av lederen av Iran, Ayatollah Ruhollah Khomeini, som beordret muslimer til å drepe Salman Rushdie for å ha fornærmet islam med boken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder