På bedringens vei etter Taliban-angrep

SKUTT: 14 år gamle Malala ligger på sykehus i Storbritannia etter at hun ble skutt i hodet av Talibantilhengere. Foto: AP

Malala (14) takker for støtten

(VG Nett) 14 år gamle Malala kan stå oppreist og kommunisere igjen etter at hun ble skutt i hodet av Taliban.

  • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over syv år gammel

Det skriver CNN.

Den 14 år gamle jenta ble i forrige uke skutt i hodet av tilhengere av Taliban i Pakistan. Mandag ble hun fløyet til Storbritannia, der hun er innlagt på et sykehus i Birmingham.

Historien om den tapre jenta som sto opp for jenters rettigheter til å gå på skole har gått verden rundt, og nå er hun på bedringens vei.

BAKGRUNN: Tenåring refset Taliban - ble skutt i hodet

Den siste tilstandsrapporten på den unge jenta, som er mer detaljert enn tidligere oppdateringer, antyder at hun vil bli bedre, skriver CNN.

Sykehuset friga fredag det første bildet av Malala på siden hun ble lagt inn på sykehuset i Storbritannia.

Ifølge sykehuset har 14-åringen har fått en hjerneskade, men legene mener hun fungerer bra intellektuelt. Fredag sto hun oppreist med hjelp fra sykepleiere for første gang siden hun ble skutt av Taliban-tilhengere.

- Om det er noen subtile intellektuell- eller hukommelsessvikt, er for tidlig å si, sier Dave Rosser, direktør på University Hospitals Birmingham.

Han forteller at 14-åringen etter forholdene har det bra.

Den tapre 14-åringen har fått massiv støtte i sosiale medier. Sykehuset har opprettet en bankkonto for donasjoner til jenta.

Malala forstår hvor hun befinner seg og er takknemlig for all støtten hun har fått, sier sykehuset.

På grunn av et trakeotomrør kan hun ikke snakke, men hun kommuniserer med de ansatte på sykehuset skriftlig.

Bildespesial: Fordømte angrepet mot Malala (14)

Malala ble kjent verden over for å ha blogget om Talibans overgrep for den britiske rikskringkastingen BBC. Regjeringen i Islamabad tidelte henne i fjor den første nasjonale fredsprisen i Pakistans historie.

Pakistanske regjeringsstyrker greide i 2009 å få kontroll over Swat-dalen, etter at voldsomme kamper hadde drevet rundt en million mennesker på flukt. Men området rystes fortsatt av sporadiske kamphandlinger og annen vold.

Forrige helg varslet Taliban at de vil drepe Malala dersom hun våknet opp fra koma.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder