UROLIG: Svart røyk stiger opp over Bangkok etter at flere bygninger er satt i brann. Mange utenlandske investorer vurderer nå å trekke seg ut av Thailand. Foto: Reuters

Uroen i Thailand bekymrer investorer

Urolighetene i Thailand skremmer utenlandske investorer. Det kan få alvorlige konsekvenser for landet.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Thailand er et av Sørøst-Asias mest attraktive markeder for utenlandske investorer. Men den siste tidens uroligheter gjør at mange velger å se mot andre og mer stabile markeder som ikke er preget av så stor politisk uro som Thailand.

Allerede før den siste tidens opptrapping av volden hadde den politiske krisen gitt økonomiske konsekvenser. Den siste ukens hendelser har fått mange utenlandske selskaper til å innføre mer drastiske tiltak for å trygge sikkerheten til sine ansatte.

Les mer:Ansatte innesperret i brennende fjernsynsstasjon

Rødskjortene har forskanset seg i Bangkoks finansdistrikt, og dermed får mange selskaper merke konflikten direkte på kroppen.

Nær flyplassen

Noen selskaper vurderer å flytte ansatte til hoteller i nærheten av den internasjonale flyplassen i Bangkok slik at de lettere kan evakueres dersom voldelighetene sprer seg. Andre vurderer å flytte hele virksomheten til andre land i regionen, skriver Wall Street Journal.

- Dersom krisen ikke snart blir løst, lov og orden gjeninnført og en troverdig forsoningsprosess satt i gang, vil Thailand trolig miste mange direkte, utenlandske investeringer i lang tid framover, sier Manu Bhaskaran, administrerende direktør i konsulentselskapet Centennial Asia Advisors i Singapore.

ALT OM BRÅKET I THAILAND

- Mange investorer spør seg sikkert nå om det i det hele tatt er lurt å involvere seg i Thailand, sier David Fernandez ved den amerikanske investeringsbanken J.P. Morgans kontor i Singapore til Wall Street Journal.

Lagt på is

Det tyske selskapet Tüv Süd er blant dem som har stanset virksomheten for en stund. Selskapet driver innen oljesektoren i hele Asia og var i ferd med å starte et nytt stort prosjekt i Thailand da urolighetene tilspisset seg.

Les også:Fullt kaos i flere thailandske byer

- Nå har vi lagt det på is på grunn av den ustabile situasjonen, sier selskapets Asia-sjef Ishan Palit.

Han forteller at selskapets konsernledelse er ivrige etter å ekspandere i Asia, men at de nå foretrekker Malaysia og Indonesia framfor Thailand.

Turisme

Thailands finansminister Korn Chatikavanij mener myndighetene nå er i ferd med å få kontroll på situasjonen, og at utenlandske selskaper ikke har mye å frykte.

Dersom onsdagens hendelser viser seg å være begynnelsen på slutten av protestene, mener han konsekvensene for landets økonomi være «overkommelige».

Les også:Ledere for rødskjortene: - Vi overgir oss

Thailands største industri er imidlertid turismen. Dersom turistene uteblir, blir økonomien ødelagt.

Myndighetene forsøker derfor å berolige turistene med at urolighetene er konsentrert til et lite område i Bangkok, og at de kjente og populære turistdestinasjonene ikke er rammet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder