Slik reagerer verdens ledere på bin Ladens død

(VG Nett) Et samlet kor av verdens toppledere mener drapet på Osama bin Laden er et langt skritt fremover i kampen mot terror.

 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over ni år gammel

Mandag morgen norsk tid kunne USAs president Barack Obama annonsere at verdens mest fryktede og ettersøkte terrorist, Osama bin Laden, var drept på et skjulested utenfor den pakistankse hovedstaden Islamabad.

Siden nyheten sprakk, har verdens toppledere sluttet seg til et unisont kor av glede over at den saudiarabiske terroristen endelig er tatt.

VG Nett gir deg oversikten over reaksjonene rundt om i verden:

**USAs president Barack Obama: - Bin Ladens død markerer den viktigste oppnåelsen mot Al-Quaida til dags dato. I natt er vi nok en gang minnet på at USA kan gjøre alt vi bestemmer oss for.

**Afghanistans president Hamid Karzai: - Osama bin Laden ble straffet for sine handlinger. Taliban bør ta lærdom av dette. Taliban bør avstå fra kamper.

**Pakistans utenriksdepartement: Bin Ladens død er et stort tilbakesteg for terroristorganisasjoner rundt i verden.

**Norges utenriksministerJonas Gahr Støre: - Hans død vil svekke terrornettverket al-Qaida. Likevel vil trusselen fra al-Qaida-nettverket bestå. Det er en fragmentert organisasjon som har vist evne og vilje til å bruke terror mot sivile i sin kamp. Osama bin Laden har neppe vært den sentrale kraften i nettverket de siste årene, men hans lederrolle har likevel vært betydelig.

**Britenes statsminister David Cameron kaller aksjonen en stor suksess, og sier nyheten vil være en stor lettelse for mange mennesker i verden.

**Frankrikes utenriksminister Alain Juppe sier Bin Laden's død er en seier for alle demokratier som kjemper mot den avskyelige plagen terrorisme.

**Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle: - Det er gode nyheter for alle fredselskende og frittenkende mennesker i verden at det kan settes sluttstrek for denne terroristens blodige spill. Han har livet til tusener av uskyldige mennesker på samvittigheten.

**Italias utenriksminister Franco Frattini sier Bin Ladens død er en seier for det gode over det onde, for rettferdighet over grusomhet.

**Russisk ledelse i Kreml: - Alle terrorister blir innhentet av gjengjeldelse. Bare en felles front mot terrorisme kan bringe resultater, og Russland vil øke sitt bidrag for å få til dette.

**Israels statsminister Benjamin Netanyahu: - Dette er en triumf for rettferdighet, frihet og verdiene som deles av alle demokratier som kjemper skulder ved skulder mot terrorisme. Staten Israel deler gleden med det amerikanske folk etter likvideringen av bin Laden.

**Vatikanet (via pressetalsmann Federico Lombardi): - Som alle vet, hadde Osama bin Laden et dypt ansvar for å fremme splittelse og hat mellom mennesker, for å forårsake drapene på utallige mennesker og for å misbruke religion til disse formålene. Osama bin Laden vil måtte stå til ansvar overfor Gud for sine gjerninger

**NATO: - Dette er viktig for sikkerheten til NATOs allierte og alle nasjonene som har hjulpet oss i vårt forsøk på å bekjempe trusselen global terrorisme for å gjør verden til et sikrere sted for alle, skriver NATO i en pressemelding.

** Frankrikes president Nicolas Sarkozy: - Nå har det blitt utrettet rettferdighet for hans ofre. I dag går våre tanker til dem og deres familie.

**Utenriksminister Jonas Gahr Støre: mener drapet på Osama bin Laden er et gjennombrudd i kampen mot internasjonal terrorisme.
- Hans død vil svekke terrornettverket al-Qaida. Likevel vil trusselen fra al-Qaida-nettverket bestå. Det er en fragmentert organisasjon som har vist evne og vilje til å bruke terror mot sivile i sin kamp. Osama bin Laden har neppe vært den sentrale kraften i nettverket de siste årene, men hans lederrolle har likevel vært betydelig, sier Støre til NTB.

**FNs generalsekretær Ban Ki-moon: - Dette er et vendepunkt i vår felles, globale kamp mot terror.

** FNs sikkerhetsråd: De 15 landene, inkludert vetomaktene USA, Russland og Kina, kaller den amerikanske militæroperasjonen til bin Laden «en kritisk utvikling» i kampen mot terrorisme.

Mer om

 1. Terrorisme

Flere artikler

 1. Støre: - Et gjennombrudd i kampen mot terror

 2. Her får Obama nyheter om Osama

 3. Tidligere forsvarstopp Sverre Diesen om bin Ladens død: - Får ingen konsekvenser for norske soldater i Afghanistan

 4. Kommentar: - Ekstremistens høyttaler

 5. Clinton: Pakistan hjalp til med bin Laden-aksjonen

Fra andre aviser

 1. - Gjennombrudd i terrorkampen

  Fædrelandsvennen
 2. - Al-Qaida er svekket

  Bergens Tidende
 3. - Et gjennombrudd i kampen mot terror

  Aftenposten
 4. - Ingen følger for NATO-planene

  Fædrelandsvennen
 5. Stoltenberg: - Et gjennombrudd i terrorkampen

  Aftenposten
 6. - Terrorfare på kort sikt

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no