ULYKKELIG: Amir Ali Hajizadeh beklager sterkt Irans nedskyting av det ukrainske passasjerflyet. Foto: ATTA KENARE / AFP

Tar på seg ansvaret: - Skulle ønske jeg var død

– Jeg skulle ønske jeg var død, sier Amir Ali Hajizadeh ifølge iranske medier. Han er øverstkommanderende for den Islamske revolusjonsgardens flyvåpen, og tar nå på seg det personlige ansvaret for flykatastrofen i Iran.

  • Øystein David Johansen
  • Eirik Mosveen

Soldaten som avfyrte missilet som traff det ukrainske passasjerflyet, trodde det var snakk om en krysserrakett, opplyser den iranske Revolusjonsgarden, ifølge NTB.

Kommunikasjonen i området var nede som følge av såkalt jamming, og soldaten var derfor alene om å fatte den skjebnesvangre beslutningen, sier brigadegeneral Amirali Hajizadeh.

Ifølge ham trodde soldaten at Boeing 737-flyet var en krysserrakett og hadde bare 10 sekunder på seg for å avgjøre om det skulle angripes eller ikke, skriver NTB.

– Skrekkelig og forferdelig, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven, om ulykken som krevde 17 svenskers liv.

Det var nyhetsbyåret AP som lørdag morgen først siterte statlige iranske medier på at det ukrainske flyet ble skutt ned. Til sammen 176 mennesker omkom i flystyrten tidlig onsdag morgen.

Det er «menneskelig svikt» som førte til nedskytingen, heter det i uttalelsen AP refererer.

Les også: Video kan vise at det ukrainske flyet ble skutt ned over Iran

De ansvarlige vil bli holdt ansvarlig, heter det i uttalelsen ifølge BBC.

Den iranske presidenten, Hassan Rouhani, skriver på Twitter at nedskytingen er «en stor tragedie og en utilgivelig feil».

– Mine tanker og bønner går til de etterlatte som nå er i sorg, skriver presidenten.

Iran har i flere dager avvist at flyet ble truffet av en iransk missil. Canadas statsminister uttalte torsdag at informasjon fra en rekke kilder tyder på at passasjerflyet ble skutt ned.

USAs president Donald Trump har uttalte seg blant annet slik om årsaken til flystyrten.

– Noen sier det var en mekanisk svikt. Personlig tror jeg ikke det engang er et spørsmål.

Det har foreløpig ikke kommet offisielle reaksjoner fra USA etter Irans innrømmelse.

Flyulykken skjedde kort tid etter at Iran hadde sendt flere raketter mot amerikanske mål i Irak.

Fredag sa Iran at landet selv vil laste ned informasjon fra de svarte boksene som var om bord i flyet.

les også

De døde i flystyrten i Iran

-Trist dag

Irans utenriksminister Javad Zarif har også bekreftet nedskytingen via Twitter - og ga USA deler av skylden for at nedskytingen kunne skje:

– En trist dag. Foreløpige konklusjoner fra den interne militære granskingen: Menneskelig feil i en krisesituasjon skapt av USAs handlinger, førte til en katastrofe, skriver Zarif.

Han legger til at Iran beklager, angrer og sender kondolanser til ofrenes familier og de berørte landene.

At Iran nå likevel innrømmer at de står bak nedskytingen, skyldes ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars en direkte ordre landets øverste leder ayatolla Ali Khamenei, skriver NTB.

Khamenei ble ifølge Fars orientert om nedskytingen fredag og innkalte da landets nasjonale sikkerhetsråd. Der ble det gitt klar beskjed om at informasjonen skulle gjøres kjent, ifølge Reuters.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier følgende i en uttalelse til VG:

– Dette er en forferdelig og dypt tragisk hendelse, og det er svært viktig at alle sider ved hendelsen avklares. Det er bra at Iran er åpen om nedskytingen. Men nå må det gjennomføres en grundig og uavhengig gransking, der endelige funn og konklusjoner gjøres offentlig kjent.

Löfven: Forferdelig

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier han ser med stort alvor på det han kaller en forferdelig hendelse.

– At et sivilt fly skytes ned, enten det har skjedd med vilje eller ikke - er en handling som må fordømmes, og som Iran må ta fullt ansvar for, sier Löfven.

Det var 17 personer hjemmehørende i Sverige ombord i flyet, ti av dem svenske statsborgere.

Canadas statsminister Justin Trudeau sier lørdag morgen norsk tid at han forventer at Iran «viser ansvarlighet» etter innrømmelsen av den fatale flynedskytingen.

Trudeau var allerede torsdag ute og viste til at han hadde sett etterretningsopplysninger som tydet på at flyet var skutt ned av Iran - til tross for at regimet i Teheran på dette tidspunktet hardnakket hevdet det motsatte.

Canada er ved siden av Iran selv landet som ble hardest rammet; hele 63 kanadiere var ombord og mistet livet. Det går ikke direktefly fra Teheran til Canada, og ruten via Kiev var populær og prisgunstig.

Erstatning

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver i en Facebook-post lørdag morgen at han nå forventer en fullstendig og åpen gransking, at de døde skal returneres til Ukraina, og at Ukraina skal kompenseres for tapet.

– Nå må etterforskningen fortsette uten noen flere forsinkelser. Våre 45 eksperter som er i Iran, må få fulle tilganger og bli møtt med fullt samarbeid fra Iran, skriver Zelensky.

Ukrainians Internationals flight 752 var på vei fra Teheran til Kiev da det ble skutt ned få minutter etter avgang. Det var elleve ukrainere ombord.

SØRGER: Folk har lagt ned blomster på Borispil-flyplassen i Kiev i Ukraina, hvor flyet var på vei. Foto: Efrem Lukatsky / AP

Mer om

  1. Iran

Flere artikler

  1. Sjefen for Irans luftfartsorganisasjon: Flyet ble ikke truffet av et missil

  2. Opprørspoliti utkommandert i Teheran

  3. Iran bekrefter: To missiler traff flyet

  4. New York Times: Slik hemmeligholdt de nedskytingen av passasjerflyet i Iran

  5. Ukrainas president: Lydopptak beviser at Iran visste om nedskytingen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder