STATSMINISTER: Jacinda Ardern. Foto: EDGAR SU / REUTERS

New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene

New Zealands statsminister Jacinda Ardern innfører umiddelbare forbud mot alle våpentyper brukt under moské-massakren i Christchurch.

Det hadde gått under ett døgn fra 50 mennesker ble skutt og drept under fredagsbønnen i Christchurch, til statsminister Jacinda Ardern sa at landets liberale våpenlovgivning snart blir historie.

– Våre våpenlover skal endres. Det har vært forsøk på å gjøre det i 2005, 2012 og i 2017. Nå er tiden inne for å gjøre det.

Natt til torsdag norsk tid kunngjorde statsministeren innføringen av et umiddelbart forbud mot militæraktige halvautomatiske våpen og automatvåpen, samt forbud mot større magasiner og modifiseringer.

Han solgte fire våpen til terroristen: Tar ikke noe ansvar

Midlertidig tiltak

Ardern sier forbudene er et midlertidig tiltak for å forhindre at folk hamstrer disse produktene i tiden fram til en permanent våpenreform er en realitet.

– Kort sagt, hvert halvautomatiske våpen brukt i terrorangrepet på fredag, vil bli forbudt i dette landet, sier Ardern.

Byen som ble rammet to ganger: – Nå er folk også redde for å bli skutt

Hun la til at magasiner med høy kapasitet og installasjoner tilsvarende såkalte «bump stocks» også er forbudt. «Bump stocks» er en innretning som gjør at halvautomatiske våpen i praksis oppfører seg som helautomatiske våpen.

Det ble blant annet brukt av drapsmannen i Las Vegas, som tok 58 liv og skadet over 850 mennesker i 2017.

Hadde våpenlisens

Politiet tror Brenton Tarrant (28) står bak begge moské-angrepene i Christchurch. Han brukte til sammen fem skytevåpen, deriblant to hagler og to halvautomatiske våpen.

Han hadde lisens for å bære alle, og det var blant annet dette som fikk Ardern til å reagere.

Hevder skyteklubb var arnested for massedrapsmenn

Ifølge Reuters er 29 av de rundt 50 som ble skadet i angrepet fremdeles innlagt på sykehus. Åtte av dem ligger fremdeles på intensivavdelingen. Mange av dem måtte gjennom flere operasjoner på grunn av kompliserte skuddskader.

Politiet opplyser at alle de 50 ofrene nå er identifisert. Det er ventet en stor begravelse av mange av de døde fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder