NY STATSMINISTER?: Boris Johnson er en av favorittene til å overta rollen som statsminister etter Mays avgang. Foto: Rui Vieira / TT NYHETSBYRÅN

Boris Johnson etter Mays avgang: - Det er på tide å levere brexit

Fredag kunngjorde statsminister Theresa May at hun går av som partileder og statsminister. Det blir dermed opp til noen andre å rydde opp i brexit-kaoset.

En av de heteste kandidatene er Boris Johnson, som etter at en gråtkvalt May annonserte sin avgang tok til Twitter.

– Det er nå tid for å følge hennes oppfordringer: Å komme sammen og levere brexit, skriver Johnson.

May fratrer som partileder 7. juni, og kampen om ny leder i partiet vil dermed være i gang.

Få en innføring i de mulige kandidatene litt lenger ned i saken.

les også

Theresa Mays tidligere rådgiver: – Vil bli husket som en som prøvde

Ifølge førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, vil en ny statsminister kunne være klar i slutten av juli. Han mener det er for tidlig å si hvem som vil erstatte May, fordi det fortsatt er mange som ikke har lansert sitt kandidatur.

– Det kommer alltid noen som man ikke regner med. Rabb og Johnson står høyest på bookmakernes liste - også fordi de er kjent og det ikke er noen andre som helhjertet har sagt at de vil stille. Dette endrer seg når flere blir nominert. Jeg regner med at det blir en syv-åtte stykker som vil komme til å kjempe, sier Mustad til VG.

Han tror en ny leder vil være på plass i slutten av juli.

Mustad forteller at den nye partilederens oppgave vil være å samle partiet og ikke minst stake ut en kurs for brexit-planen, som han mener har tre alternativ:

  • Brexit uten en avtale 31. oktober
  • Utsette brexit ytterligere, for å prøve å forhandle frem en ny avtale
  • Oppløse Parlamentet og utløse nyvalg

– De to første alternativene er viktigst. Boris Johnson og Dominic Raab kommer til å se rolig og nøkternt på brexit uten en avtale. Mens Hunt er en «stayer», (person som stemte for at Storbritannia skulle bli i EU jour.anm.) mens Landsome nok ønsker å forhandle en ny avtale.

I tillegg til brexit vil også den nye partilederen få hendene fulle med å rydde opp i et parti som er totalskadet av brexit-kaoset.

– Partiet er mer splittet enn det noengang har vært. Det vil bli en vanskelig prosess for den nye partilederen å samle et parti som splittes i alle retninger, og samtidig også stake ut kursen for brexit.

TÅREVÅTT: Det var en tydelig preget Theresa May som fredag meldte sin avgang. Foto: TOBY MELVILLE / X90004

Boris Johnson

Boris Johnson (54), ofte bare omtalt som «Boris» eller «BoJo», bekreftet torsdag i forrige uke at han «selvfølgelig» vil stille som kandidat når det konservative partiet skal velge sin nye leder.

Johnson er dypt kontroversiell, men også den klart mest populære kandidaten på grasrota i partiet.

Johnson er tidligere ordfører i London og var en av frontfigurene i «ut»-kampanjen foran folkeavstemningen om brexit i 2016.

Han stilte også som lederkandidat da David Cameron gikk av som statsminister etter å ha tapt folkeavstemningen.

Men statsministerposten gikk til Theresa May. Hun utnevnte Johnson til utenriksminister, en post han hadde fram til juli i fjor. Da gikk han av i protest mot Mays brexitstrategi.

Johnson er kjent som karismatisk og talefør, men har også vakt oppsikt med upassende uttalelser. Innad i partiet er det svært delte meninger om ham.

les også

Farages brexit-parti soleklart størst: Ligger an til å gjøre brakvalg

Jeremy Hunt

Jeremy Hunt (52) overtok som utenriksminister da Boris Johnson gikk av. I folkeavstemningen i 2016 stemte Hunt for å bli værende i EU, men han har i ettertid vært kritisk til det han har kalt en «arrogant» tilnærming til brexit fra EUs side.

Hunt er en tidligere forretningsmann som snakker flytende japansk.

Han er kjent som en seig politiker som er mild og behersket i tonen, og som gradvis har vært i stand til å styrke sin posisjon i regjeringen.

STEMTE MOT UTMELDING: Jeremy Hunt, som selv stemte mot at Storbritannia skulle forlate EU under folkeavstemningen i 2016, er en mulig arvtager. Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN

Dominic Raab

Dominic Raab (45) er kjent som en knallhard EU-skeptiker med svart belte i karate.

Han kom inn i Camerons regjering i 2015 og støttet brexit i folkeavstemningen året etter. Da May overtok, ble Raab justisminister.

Senere overtok han som brexitminister, en post han hadde fra juli til november i fjor. Da gikk han av i protest mot skilsmisseavtalen som var forhandlet fram med EU.

De siste månedene har Raab fremstått som i kampanjemodus.

KANDIDAT: Dominic Raab anses å ha gode muligheter til å stikke av med nøklene til det gjeveste kontoret i Downing Street. Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN

Michel Gove

Michael Gove (51) sto side om side ved Boris Johnson i kampen for å få Storbritannia ut av EU. Da Johnson stilte som statsministerkandidat, støttet Gove ham. Men så trakk Gove støtten i ellevte time for å stille som kandidat selv.

Det spektakulære sviket endte med at begge to tapte for May.

– Hva enn karisma er: Jeg har det ikke, sa Gove selv da lederkampen pågikk.

Han kom inn i regjeringen i 2017 og har vært miljøvernminister. Det er en rolle som jevnlig har latt ham skape overskrifter med nye miljøinitiativer, og Gove er kjent som en intelligent politiker som liker radikale nye grep.

VIL UT: Michael Gove stemte selv for å forlate EU og har vært en støttespiller for Boris Johnson. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Sajid Javid

Sajid Javid (49) er tidligere finansmann og sønn av en pakistanskfødt bussjåfør. Han regnes som en representant for et moderne, multikulturelt og meritokratisk Storbritannia.

Javid er økonomisk liberal. I 2016 stemte han for å bli værende i EU. I 2018 ble han utnevnt til innenriksminister.

STEMTE FOR EU: Sajid Javid er Storbritannias nåværende innenriksminister. Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN

Andre kandidater

Også en rekke andre regjeringsmedlemmer og parlamentarikere er blitt nevnt som potensielle kandidater, inkludert Andrea Leadsom (56), en brexittilhenger som kom på annenplass da May ble valgt til å overta etter Cameron i 2016.

To andre navn er Matt Hancock (40) og brexitmotstander Amber Rudd (55).

I tillegg har den nyutnevnte utviklingsministeren Rory Stewart (46) og den nye forsvarsministeren Penny Mordaunt (46) indikert at de kan være interessert i å stille.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder