Foto: VG/PRIVAT

Dette er de gjenværende IS-kvinnene

Fire kvinner med norsk statsborgerskap, med til sammen fire barn født i den såkalte Islamske staten (IS), sitter fortsatt internert i to ulike leirer i Nord-Syria.

 • Nilas Johnsen

Beslutningen om å hente hjem en norsk IS-kvinne (29) og hennes to barn fra en interneringsleir i Syria ble fattet av regjeringen allerede i månedsskiftet september/oktober i fjor.

Selv om Frp var med på diskusjonene i regjeringen, og først nøyde seg med å ta dissens, så viste hjemhentingen seg å være så politisk betent at partiet denne uken valgte å gå ut av regjering.

Det kan komme flere vriene saker:

Alle de fire IS-kvinnene som fortsatt er internert i Syria kan ha krav på konsulær bistand dersom de ber om det, og alle barna født av norske mødre i Syria kan bli norske statsborgere dersom det kan bevises slektskap via DNA. Per nå har ingen av dem en aktiv søknad til UD om konsulær bistand.

Regjeringen har gjort det klart at det ikke er aktuelt å hente flere av IS-kvinnene på nåværende tidspunkt, men KrF har som standpunkt at alle barn av IS-kvinner bør hentes sammen med sine mødre, og sterke krefter i Venstre har uttalt det samme.

BAKGRUNN: Slik var IS-kvinnens ferd fra Oslo til Syria

– Hypotetisk problemstilling

I forrige uke spurte VG utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) hvordan regjeringen ville reagere dersom barna til andre IS-kvinner blir syke og mødrene ber om hjelp til å hentes hjem. Hun svarte at problemstillingen var «hypotetisk».

– Det ligger ingen presedens for å hente andre mødre. Dersom de andre mødrene ønsker å få barna sine til Norge, så er regjeringen åpen for å vurdere det, svarte Eriksen Søreide.

– Skulle IS-kvinner ønske å komme hjem uten noen form for assistanse fra Norge, så må de regne med å bli straffeforfulgt, fortsatte hun.

LES OGSÅ: UD baserte seg på journalene formidlet av IS-kvinnens advokat

Advokatfullmektig og folkerettsjurist Mads Harlem, som jobbet med saken til IS-kvinnen som nå er hentet hjem, har fortalt VG at han står klar til å bistå de øvrige kvinnene, dersom de ber om bistand.

Tre av IS-kvinnene ble kjent med hverandre gjennom organisasjonen Islam Net, og hadde bånd til Profetens Ummah. Den fjerde var én av tre konvertitter som dro til Syria fra Nord-Trøndelag.

Dette er er fortellingen om hvordan de gjenværende IS-kvinnene ble med i terrorstaten, og hva status er for deres eventuelle retur til Norge:

Aisha Kausar Shezadi (28)

FORTSATT I SYRIA: Aisha Shezadi (28) var den mest kjente kvinnen i det ekstreme islamistmiljøet på Østlandet i Norge, og var identifisert i VG og andre norske medier allerede før hun dro til Syria. Foto: Knut Erik Knudsen

Internert i Roj-leiren: Shezadi ble landskjent da hun reiste rundt og holdt foredrag for skoleklasser med ansiktssløret nikab. VG avdekket at hun blant annet hyllet Taliban i foredragene. Shezadi ble ansett som en lederskikkelse blant kvinnene i det norske islamistmiljøet.

Da hun dro til Syria i 2014 tok hun med en sønn fra Norge, som mistet livet under dramatiske omstendigheter. I Syria har Shezadi vært gift med IS-krigeren Bastian Vasquez, som hans kone nummer to. Etter at Vasquez døde, ble Shezadi gift på nytt med en mann fra Tunisia. Hun har en ny sønn på to år, som er født i terrorkalifatet.

I 2015 avdekket VG hvordan Shezadi hyllet livet i den brutale terrorstaten, og oppfordret flere til å komme til Syria.

I fjor sommer ble det kjent at hun hadde sluppet ut av IS-området, og hun ba UD om hjelp til å komme hjem. Men da VG kontaktet Shezadi i fjor vår, uttrykte hun et ønske om å dra til Pakistan i stedet.

Hun har ikke trukket søknaden, men UD har likevel avsluttet konsulær bistand, etter at Shezadi har sagt til mediene at hun ikke lenger vil hjem til Norge. Dersom hun returnerer til Norge venter trolig tiltale for å ha sluttet seg til en terrororganisasjon.

Les også: Islamist-kvinne: Sier hun ikke gjorde noe galt i Syria

Trønderkvinne (33)

KONVERTITT: 33-åring fra Nord-Trøndelag Foto: Privat

Internert i al-Hol: Den etnisk norske kvinnen, oppvokst i Verdal, er internasjonalt etterlyst. Hun konverterte til islam etter en reise til Egypt i 2010, og kort tid senere konverterte hennes norske ektemann. Paret dro til Syria høsten 2014, der mannen ble drept vinteren 2015.

Parets felles venn, Kristian Michelsen, dro også til IS-området etter oppfordringer fra de to vennene. Han hoppet senere av fra IS ved å rømme fra Syria til Tyrkia. Han ble overført til Norge og dømt for terror.

Kvinnen dukket i april i fjor opp i al-Hol leiren, der hun i et intervju med Aftenposten forsvarte IS-kalifatets grusomme handlinger med et ekstremt syn på islam. Hun sa hun helst vil bo blant muslimer, men at hun vil til Norge for å få utført en medisinsk operasjon. Hun sa også at hun savnet norsk mat som fiskegrateng, og kattene sine.

Etter det VG er kjent med, er hennes helsetilstand dårlig, og hun trenger hjelp for å bevege seg rundt i leiren. Kvinnens mor har fortalt at hun frykter at datteren er blitt utsatt for tortur i interneringsleiren.

Det er uklart om kvinnen ønsker en retur til Norge. Hun har ikke en pågående søknad om konsulær bistand. Hun vil med stor sannsynlighet bli siktet for både deltagelse i og rekruttering til en terrororganisasjon dersom hun returnerer.

Les også: Etnisk norsk IS-konvertitt setter sinnene i fyr

Storesøster fra Bærum

DRO I 2013: Den eldste av «To søstre» Foto: Privat

Internert i al-Hol: I oktober 2013 forsvant de to søstrene, da på 16 og 19 år, fra deres hjem i Bærum. Kvinnene er omtalt i boken «To søstre», av forfatter Åsne Seierstad. Faren deres har flere ganger forsøkt å hente hjem sine døtre.

Storesøsteren skal ha giftet seg med en fremtredende islamist med eritreisk bakgrunn, som selv dro fra Norge til Syria for å bli IS-kriger. De to skal ha fått to døtre i IS-området. Barnefaren er antatt drept, men dette er ikke bekreftet.

Aftenposten har skrevet at kvinnen er i live i al-Hol leiren. Hun ønsker å returnere til Norge med sine to små barn, men vil ikke gi dem fra seg. Hun vil ikke si hva hun mener om terrorstaten, men forteller at hun har opplevd grusomme ting. Hun har ikke bedt om konsulær bistand.

Les også: Aftenposten: Søstrene fra Bærum er i live i Syria

Lillesøster fra Bærum

DRO I 2013: den yngste av «to søstre» Foto: Privat

Internert i al-Hol: Skal ha forlatt Norge i oktober 2013 da hun var 16 år, etter at storesøsteren skal ha dratt henne inn i et radikalt miljø. Faren har fortalt at jentene hadde vært vanlige, skoleflinke jenter, som hadde gjennomgått en rask radikalisering i løpet av noen måneder.

VG har fått opplysninger om at den yngste jenta skal ha blitt skadet i Syria for noen år siden. Skal ha fått en datter i IS-området, og er ifølge Aftenposten nå i al-Hol leiren sammen med storesøsteren. Har ikke søkt om konsulær bistand.

Les også: Syria-søstrene med klar beskjed til faren: Dra hjem til Norge!

VGs omfattende spesial om Syria-farerne: DETTE ER ARVEN ETTER IS

Mer om

 1. Den islamske staten (IS)

Flere artikler

 1. Ber UD hjelpe flere av IS-kvinnene

 2. IS-kvinnen (29) erkjenner ikke straffskyld

 3. Jobbet i månedsvis med hemmelig hjemhenting

 4. PST: Dette bildet knytter Syria-kvinnen (29) til IS

 5. Slik var IS-kvinnens ferd fra Oslo til Syria

Fra andre aviser

 1. Aisha Shezadi: – Ikke vær idiot. Ikke gjør samme feil som jeg gjorde.

  Aftenposten
 2. 21 foreldreløse, utenlandske barn hentet ut av Al-Hol. Hva skjer med de 203 som er igjen?

  Aftenposten
 3. Bærumssøstrene rømte til i Syria. Nå kan de bli hentet til Somalia.

  Aftenposten
 4. Norge hentet én IS-siktet kvinne hjem. Nå kan norske myndigheter bli bedt om å hente resten.

  Aftenposten
 5. PST orienterer om pågripelsen av terrorsiktet kvinne

  Fædrelandsvennen
 6. IS-siktet kvinne på vei til Norge. Dette er historien hennes.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder