VIKTIG SYMBOLSAK: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan besøkte i 2018 Aya Sofia sammen med sin kone Emine. Her holder han opp hånden i en såkalt rabia-hilsen, assosiert med Det muslimske brorskap. Foto: Kayhan Ozer / Presidency Press Service

Tyrkia: For 86 år siden ble moskeen museum – nå annulleres avgjørelsen

Tyrkias øverste domstol har fredag annullert et vedtak fra 1934 som gjorde Aya Sofia-byggverket i Istanbul til et museum. Nå ligger alt til rette for at bygningen igjen kan fungere som en moské.

 • Håkon Kvam Lyngstad
 • Ingeborg Huse Amundsen

President Recep Tayyip Erdogan har over mange år ønsket å omgjøre den kjente turistmagneten til moské.

I en tale fredag kveld lover Erdogan at den første muslimske bønnesamlingen skal finne sted i moskéen 24. juli. Han presiserer at bygget fremdeles vil være åpent for alle som ønsker å besøke det.

– Som alle tyrkiske moskeer, vil dørene være åpne for både lokale og utlendinger, muslimer og ikke-muslimer, sier han.

Landemerket Aya Sofia (eller Hagia Sofia) er blitt en tung ideologisk symbolsak i Tyrkia, og debatten bidrar til å skape enda mer splittelse i befolkningen.

I løpet av sin snart 1500 år lange levetid, har et av verdens mest kjente bygg vært både kirke, moské og museum. Bygningen har siden 1985 stått på UNESCOS Verdensarvliste.

Vekker reaksjoner

Aya Sofia-saken går rett inn i kjernen av en større utfordring i Tyrkia. Det tyrkiske samfunnet preges i stor grad av skillet mellom de religiøse Erdogan-tilhengerne og de sekulære som hegner om arven etter landsfader Atatürk.

Avgjørelsen om å omgjøre verdensarvsbygget til en moské har vekket store reaksjoner, også utenfor Tyrkias grenser.

– Vi er skuffet over Tyrkias avgjørelse om å endre Hagia Sofias status, sier talskvinne Morgan Ortagus i den amerikanske utenriksdepartementet ifølge Reuters.

BØNN: En besøkende ber i Aya Sofia under coronapandemien 26. juni. I dag rommer bygget elementer fra både kristendommen og islam. Foto: OZAN KOSE / AFP

Den russisk-ortodokse kirke uttaler fredag at det er beklagelig at kirkens bekymringer i saken ikke ble tatt hensyn til. De sier ifølge Reuters sier de at avgjørelsen kan føre til enda større splittelse.

«Beklagelig» mener også EUs høyrepresentant for utenrikspolitikk, Josep Borrell, at avgjørelsen er.

Også Hellas’ kulturminister Lina Mendoni har reagert på avgjørelsen. I en uttalelse kaller hun utviklingen «en provokasjon mot den siviliserte verden», melder AFP.

– Nasjonalismen utvist av Erdogan tar landet hans tilbake seks århundrer, sier Mendoni, som har vært kulturminister siden juli i fjor. Hun er partiuavhengig, og har bakgrunn som arkeolog.

Lanserte forslaget i 1994

Ifølge grunnloven er Tyrkia fortsatt en sekulær republikk, men Recep Tayyip Erdogan har gradvis visket ut skillelinjene mellom religion og styre, og promoterer islam blant annet gjennom det statlige religionsdirektoratet Diyanet, bygging av islamske skoler og moskeer.

Bakgrunn: Slik blir Erdogans Tyrkia mer islamisert

Allerede i 1994, da Erdogan stilte til valg som borgermester, tok han opp muligheten for å gjøre om praktbygget til moské. I årene med Erdogan ved makten har Aya Sofia fått både bønnerom og imam.

Rommer 1500 år med historie

Bygget ble i sin tid oppført som en katedral på ordre fra den østromerske keiseren Justinian i år 537. I nesten tusen år var dette kristendommens største kirke. Men i 1453, under sultan Mehmet II i Det osmanske riket, ble kirken omgjort til moské.

Så kom Mustafa Kemal Atatürk og grunnla Tyrkia på ruinene av det osmanske imperiet, og endret status på bygget i et ledd i sin sekularisering av samfunnet. Siden 1934 har Aya Sofia vært et museum til glede for Istanbuls millioner av betalende turister.

Les også

 1. Regjeringen med nye reiseråd: Nå kan du reise uten karantene til disse landene

  Fra og med 15. juli kan du igjen reise til flere europeiske land uten å sitte i karantene når du kommer hjem.

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Recep Tayyip Erdogan
 3. Istanbul
 4. Islam
 5. Politikk
 6. Religion
 7. Utenrikspolitikk

Flere artikler

 1. I dag holdes den første muslimske bønnen i Hagia Sofia på 89 år

 2. Hagia Sofia – en felles arv

 3. Etter 86 år kan museumet blir moské

 4. Gjør om verdenskjent museum til moské: - Vi trenger ikke flere moskéer i Istanbul

 5. Hagia Sofia tilhører alle

Fra andre aviser

 1. Tyrkia har fjernet Hagia Sofias status som museum

  Aftenposten
 2. Erdogan vil omgjøre Hagia Sofia til moské

  Bergens Tidende
 3. Hagia Sofia har blitt moské, men det handlar meir om nasjonalisme enn religion

  Bergens Tidende
 4. Museum kan bli moské. – En hån mot kristnes følelser.

  Aftenposten
 5. Erdogans misbruk av religion

  Fædrelandsvennen
 6. Hagia Sofia kan om to uker på nytt bli moské

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no