PÅ VEI: Theresa May på vei mot parlamentet onsdag ettermiddag. Der skal hun ha sagt at hun er villig til å trekke seg dersom brexitavtalen godtas. Foto: Victoria Jones / PA Wire

Brexit utsettes etter May-kunngjøring

De folkevalgte i Underhuset har godkjent enigheten mellom EU og Storbritannia om å utsette brexit til tidligst 12. april. Statsminister Theresa May har sagt at hun er klar for å gå av før «fase to» i Storbritannias skilsmisse fra EU.

 • Harald Berg Sævereid
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

Brexit skulle egentlig finne sted ved midnatt norsk tid fredag 29. mars. Enigheten med EU, som onsdag kveld ble godkjent i det britiske parlamentet, innebærer at datoen utsettes med minst to uker til 12. april.

Alternativet er at utmeldingsavtalen som er forhandlet fram blir godkjent i løpet av inneværende uke - da vil vil utsettelsen bli forlenget helt til 22. mai, melder NTB.

Avstemningen kom etter en dramatisk kveld, der statsminister Theresa May i et siste desperat forsøk på å få igjennom en forhandlet Brexit-løsning, fortalte sine partifeller i det konservative partiet at hun tilbyr seg å gå av som statsminister før tiden, dersom de stiller seg bak hennes forslag. Et forslag som ved to anledninger er blitt stemt ned med et stort flertall.

«Jeg vet at det er et ønske om en ny tilnærming og nytt lederskap i den andre fasen av brexit-forhandlingene, og jeg vil ikke stå i veien for det», står det i en uttalelse fra May.

Theresa May har trolig fått økt støtte til sitt brexit-forslag ved utspillet, sier førstelektor og Storbritannia-ekspert Øyvind Bratberg til VG.

– Om Theresa Mays tilbud er nok til sikre brexit-forslaget hennes et flertall, er kanskje ikke sannsynlig, men det er likevel vanskelig å se en annen bærekraftig løsning slik situasjonen er i dag, sier Øyvind Bratberg ved Universitetet i Oslo til VG.

NY FOLKEAVSTEMNING: Det skal ha vært en million mennesker som i helgen gikk i demonstrasjonstog for at Storbritannia på ny skal holde en folkeavstemning om hvilken tilknytning britene skal ha til EU. Foto: Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN

Alternative forslag nedstemt

Onsdag kveld stemte det britiske parlamentet over åtte forskjellige forslag til en Brexit-løsning etter at det britiske parlamentet nå har overtatt kontrollen over britenes utmelding av EU. Ingen av forslagene som lå på bordet fikk stort nok flertall. Dermed er uklarheten like stor som før om hvor veien går videre i den kaotiske prosessen.

– Dette viser at det ikke fins noen enkle alternativer her. Det fins ingen enkel vei framover, sa brexitminister Stephen Barclay da han fikk ordet etter opplesningen av resultatet.

Det beste alternativet, fastholdt Barclay, er fortsatt avtalen regjeringen har forhandlet fram med EU, melder NTB.

– Mange av disse åtte alternative forslagene overlapper hverandre, sier Bratberg som ikke tror at sist helgs store demonstrasjon for en ny folkeavstemning, hvor angivelig seks millioner mennesker deltok, vil føre fram.

– Noe er åpenbart i bevegelse, men det har vært en minimal interesse i favør av en ny folkeavstemning i den politiske eliten i Storbritannia. Om det skulle komme dit hen, ville det være en overraskende helomvending, sier Øyvind Bratberg.

Ny leder etter avtalen godkjennes

George Freeman, en konservativ parlamentariker, sier han aldri har opplevd et møte som ble så lamslått som etter Mays uttalelse. Men det kan se ut som om det lykkes.

Han beskriver at May sitt utspill ble fulgt av en rekke taler fra parlamentarikere som hadde sittet på gjerdet eller stemt nei, som nå vil stemme for avtalen.

May ser altså ut til å ha skaffet seg økt støtte i egne rekker, men det kan koste henne støtte fra opposisjonen i Labour. Parlamentarikere fra Labour som har vært tilbøyelige til å støtte brexitavtalen, vil trolig bli mer skeptiske dersom De konservative blir ledet av for eksempel Boris Johnson eller Michael Gove, konkluderer Sky News sin politiske analytiker Tom Rayner.

En kilde i Statsministerens kontor sier til TV-kanalen at jakten på Mays erstatter som partileder, og dermed som ny statsminister, vil skje etter at en brexitavtale er på plass. Dersom parlamentarikerne stemmer ja til statsministerens avtale, så vil prosessen om en ny leder kunne starte fra 22. mai.

SNART SLUTT: Storbritannias statsminister Theresa May tilbyr sine konservative partifeller å gå av før tiden, om de støtter hennes løsning for en Brexit med EU. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / X90200

Norge-løsning

Seig og sta er ofte brukte karakteristikker av Storbritannias statsminister Theresa May. Nå ser det altså ut som om hun bøyer av.

Skulle det komme til en tredje avstemning i parlamentet om statsministerens brexit-forslag, forlanger statsminister May at det skjer fredag 29. mars, dagen som i utgangspunktet var satt som den historiske dagen Storbritannia skulle si farvel til den Europeiske Unionen. Eller senest mandag 1. april.

Lenge har en såkalt norsk løsning vært et tema i den britiske brexit-debatten. Et britisk medlemskap i EØS. I den senere tiden har dette oftere blitt nevnt. Men som en av ekspertene som ble intervjuet av Sky News onsdag kveld sa det:

En norsk løsning passer for et lite land med en stor grad av indre enighet. For et stort land som Storbritannia vil en slik avtale med EU, hvor medlemslandene og EU-kommisjonen fremdeles kontrollerer reglene, fortone seg uholdbar.

Les også

 1. May tilbyr seg å gå av for å redde brexit

  Theresa May er klar for å trekke seg som statsminister dersom det kan redde brexitavtalen.
 2. Brexitprosessen: Tre ministre trekker seg

  Tre juniorministre har ifølge Sky News trukket seg etter at Det britiske Underhuset vedtok at parlamentarikerne skal…

Mer om

 1. Brexit
 2. Britisk politikk

Flere artikler

 1. May tilbyr seg å gå av for å redde brexit

 2. Theresa May gir ikke opp håpet om å få sitt brexit-forslag vedtatt

 3. Brexit-samtaler har strandet, lederne skylder på hverandre

 4. Nederlag for Corbyn

 5. Underhuset har stemt ned brexitavtalen for tredje gang

Fra andre aviser

 1. Fire brexit-forslag stemt ned i Underhuset

  Fædrelandsvennen
 2. Flertall for å utsette brexit

  Fædrelandsvennen
 3. Brexitkaoset fortsetter: Ikke flertall for noe som helst

  Bergens Tidende
 4. Tiden i ferd med å renne ut for May

  Bergens Tidende
 5. May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit

  Bergens Tidende
 6. May ber Parlamentet stemme over ny brexit-avstemning

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no