BASEN: Et udatert bilde viser kaiområdet i Severomorsk, hvor den russiske nordflåten har sin base. Foto: STRINGER, EPA

14 døde etter brann i russisk undervannsfartøy

Minst 14 personer mistet livet i en brann om bord på et russisk undervannsfartøy i Barentshavet mandag.

Det bekrefter det russiske forsvarsdepartementet ifølge nyhetsbyrået TASS.

Nyhetsbyrået skriver at mannskapene skal ha blitt forgiftet da de inhalerte giftige gasser da fartøyet tok fyr.

Ifølge pressemeldingen fra Forsvarsdepartementet var fartøyet designet for å studere bunnforholdene for den russiske marinen, og skal ha vært på oppdrag for dem da brannen brøt ut.

Nøyaktig hvor ulykken inntraff er foreløpig ikke kjent, men ifølge Forsvarsdepartementet skal fartøyet ha vært i russisk farvann. Det skal nå befinne seg i den arktiske havnen Severomorsk, hovedbasen til den nordligste russiske flåten.

President Vladimir Putin møtte tirsdag forsvarsminister Sergej Sjojgu for å bli orientert om ulykken, før Sjojgu ble sendt til Severomorsk.

Putin beskrev ulykken som et stort tap for den russiske marinen, og sendte kondolanser til ofrenes familier. Ifølge presidenten var syv av mannskapet «kapteiner av første rang», og ytterligere to hadde blitt hedret som «helter av Russland», skriver RIA Novosti.

Raskt slukket

Det har foreløpig ikke kommet noen opplysninger om årsaken til brannen. En etterforskning av brannen er iverksatt, ledet av øverstkommanderende i marinen, skriver Forsvarsdepartementet.

De opplyser at brannen raskt ble slukket «takket være teamets uselviske handlinger».

Det russiske Forsvarsdepartementet avviser at det skal ha vært en gasseksplosjon om bord, skriver RIA Novosti.

En ikke navngitt kilde sier til den russiske TV-kanalen RBC, som er kjent som en pålitelig kilde, at hendelsen skjedde klokken 20.30 lokal tid mandag. Brannen skal ha brutt ut om bord i en atomdreven ubåt av typen AS-12, bedre kjent under navnet «Losjarik».

Ifølge Moscow Times har denne typen ubåter vært i bruk i den russiske marinen siden 2003, og er spesialdesignet for forskning, redningsaksjoner og spesielle militære operasjoner.

Ifølge Wikipedia kan ubåtene ha et mannskap på 25, og skal være 60 meter lange.

Avmerket på kartet er havnen Severomorsk beliggende på et avstengt område like utenfor Murmansk:

Dødligste siden 2008

Oberstløytnant og talsmann Ivar Moen i Forsvarets operative hovedkvarter sier til VG at nyheten om brannen først nådde dem gjennom mediene.

– Det har ikke vært noen henvendelser til Forsvaret fra russiske myndigheter eller nordflåten vedrørende støtte i forbindelse med en aksjon. Det var nytt for oss, og vi registrerte det gjennom mediene, sier Moen.

Han sier at Forsvaret monitorerer situasjonen, men ikke foretar seg noe mer per nå.

Ulykken er den dødeligste i den russiske marinen siden 2008. Da mistet 20 personer livet da et brannslukkingssystem ved et uhell ble utløst i en atomubåt. De 20 døde etter å ha pustet inn freongass, som ble sluppet ut da brannslukkingssystemet ble utløst, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder