Kaos i Ecuador – regjeringen rømmer hovedstaden

Ecuadors president flytter regjeringskontoret fra hovedstaden på grunn av voldsomme protester over økte drivstoffpriser.

Demonstrasjonene startet forrige torsdag da regjeringen kuttet subsidier til diesel og bensin, i tråd med gjeldsavtalen landet har inngått med Det internasjonale pengefondet (IMF).

På ett døgn økte diesel- og bensinprisene med henholdsvis 120 og 30 prosent – noe som utløste store og voldsomme demonstrasjoner, blant annet i hovedstaden Quito.

Protestene førte til at landets president Lenin Moreno samme kveld erklærte nasjonal unntakstilstand. Nå flytter han regjeringen til kystbyen Guayaquil for å forsvare seg mot de illsinte demonstrantene.

Tirsdag ble det også innført portforbud rundt regjeringsbygninger og andre strategiske områder mellom kl. 20 og 05, skriver Reuters.

FLAGG: En demonstrant holder det ecuadorianske flagget opp foran tusenvis av demonstranter i hovedstaden Quito tirsdag. Foto: IVAN ALVARADO / X01744

Rundt 600 demonstranter arrestert

Tirsdag barket demonstranter igjen sammen med politistyrker i Quito, og rev ned sperringer på vei mot presidentpalasset i sentrum av hovedstaden.

Ifølge Reuters er 600 mennesker arrestert siden demonstrasjonene startet.

Avtalen inngått med IMF har til hensikt å få bukt med landets skyhøye gjeld, og å stimulere til økt økonomisk vekst. Ecuadors subsidiering av drivstoff, en ordning som har eksistert i 40 år, koster landet rundt 12 milliarder kroner i året.

Avtaleinngåelsen var spesielt upopulær blant aktørene i samferdselssektoren, som svarte med å organisere de største demonstrasjonene i landet på ti år. Andre berørte grupper, som innfødte og unge mennesker, er også representert.

Med mindre de økonomiske tiltakene trekkes tilbake, blir det ingen dialog, var beskjeden i en uttalelse fra presidenten for landets forbund for innfødte.

KAOS: Det har oppstått kaos i Ecuador som en følge av motstanden mot presidentens beslutning om å fjerne drivstoffsubsidier. Foto: IVAN ALVARADO / X01744

Skylder på politisk motstander

Moreno har imidlertid vært tydelig på at han ikke kommer til å snu i beslutningen om å fjerne drivstoffsubsidier. Samtidig inviterer han demonstrantene til en såkalt «broderlig dialog».

Han har også uttalt at demonstrasjonene er organisert av landets tidligere president og hans politiske motstander Rafael Correa.

– Det som skjer i Ecuador nå er ikke et uttrykk for opinionens misnøye over regjeringens beslutning. Vandaliseringen og volden er et organisert politisk forsøk på å destabilisere regjeringen og bryte offentlig orden, sier Moreno ifølge New York Times.

Correa, som nå lever i selvvalgt eksil i Belgia, kaller anklagene fra presidenten for løgner i et intervju med Reuters. Han mener demonstrasjonene er et resultat av innstramningstiltak som går imot hans egen politikk.

– Folk klarte ikke mer, det er realiteten, sier Correa, som tidligere var Morenos mentor.

SAMMENSTØT: Tirsdag var det nye sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Ecuadors hovedstad Quito. Foto: IVAN ALVARADO / X01744

Da Moreno ble innsatt som president i 2017, var landet allerede i en gjeldskrise etter at forgjengeren hadde tatt opp enorme lån for å finansiere blant annet motorveier og skoler.

Siden da har presidenten gått vekk fra Correas venstreorienterte politikk, gjennom en reduksjon i offentlige utgifter og en opptrapping av boring etter olje i Amazonas.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder