SOLDATER: Soldater fra den syriske hæren nær den tyrkiske grensebyen Ceylanpinar. Bildet er fra torsdag denne uken. Foto: STRINGER / REUTERS

Avtale mellom syriske myndigheter og kurdiske styrker

OSLO/BEIRUT (VG) Nå vil Assad-regimet gå inn i krigen i nordlige Syria, der de vil kjempe sammen med kurderne mot Tyrkia. En ny avtale kan sette den blodige konflikten på hodet.

Søndag kveld kunne flere nyhetsbyrå melde om en avtale mellom syriske myndigheter og den kurdiske SDF-militsen. De skal ha møttes på en russisk flybase i Syria. Avtalen skal ifølge AFP gå på at syriske militærstyrker skal bli utplassert ved grensen mot Tyrkia.

Søndag kveld snakket VG med Andam Aziz, som blant annet er talsperson for det kurdisk-syriske partiet PYD i Norge.

– Jeg snakket nettopp med mine kontakter i nordøstlige Syria. Avtalen mellom det syriske regimet og den kurdiske selvstyreregionen kommer etter Russlands ønske. Avtalen er kun militær foreløpig. Det er blitt en enighet om at Assads styrker skal plasseres i byene Manbij, Kobane og langs hele grensen fram til Qamishli. Der skal de kjempe i fronten sammen med SDF mot tyrkerne og deres militser.

FÅ EN RASK INNFØRING: Den nye Syria-krisen kort forklart

Advarte mot allianse

Flere eksperter advarte mot at en allianse mellom syriske myndigheter og kurdere kunne skje da USAs president Donald Trump ga tyrkerne fritt spillerom nord i Syria.

Dette vil bety massive endringer i maktforholdene i Syria, noe som også vil få betydning for de titalls tusen kvinnene og barna som sitter i leirer som Al-hol-leiren.

En allianse vil dessuten være et forsøk på å unngå et ytterligere blodbad i regionen.

LES OGSÅ: Slik vil Tyrkia utvide Syria-angrepet

Syriske styrker på vei mot kurdernes hovedsete

Fra kurdernes hovedsete Qamishli meldes det om en svært dramatisk situasjon søndag kveld.

Det statlige syriske nyhetsbyrået Sana melder at syriske militæravdelinger forflytter seg nordover for å «stå opp mot den tyrkiske aggresjonen» på syrisk jord, skriver NTB. Den kurdiske administrasjonen i Nordøst-Syria sier det samme, ifølge Sky News.

– Situasjonen er svært ille nå. Jeg tror det syriske regimet kanskje vil ta kontroll i Qamishli i natt eller i morgen. Vi vet ikke hva som skjer, sier en kurdisk journalist i Syria til VG søndag kveld.

– Jeg sendte nettopp meldinger med en journalist som fortalte et reportere rømte Qamishli nordøst i Syria fordi syriske myndigheter var på vei. «Det er over», sa hun, skriver journalisten Shane Bauer på Twitter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder