VAKTHOLD: En betjent står vakt utenfor fengselet Georgia Diagnostic Prison i Jackson hvor Warren Hill (innfelt) har ventet på dødsstraffen i over 20 år. Foto:AP/AFP,

Omstridt henrettelse i USA: Utsatt tre ganger - nå er Warren (54) henrettet

Forsvarer: – Et grotesk justismord

Hadde en IQ på under 70

I flere år har advokatene til amerikanske Warren Hill (54) vært klare på at han er psykisk utviklingshemmet. Natt til tirsdag ble han henrettet etter 23 år på dødscelle.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Henrettelsen av den 54 år gamle amerikaneren har vært svært kontroversiell.

Årsaken er at amerikaneren har en IQ på under 70, som er grensen for psykisk utviklingshemming. Ifølge The Guardian har ni eksperter diagnostisert ham som «mentalt tilbakestående», som er en offisiell terminologi i USA.

– Et grotesk justismord

Tre ganger har domstolen utsatt henrettelsen, senest i juli 2013. I februar samme år ble henrettelsen utsatt kun én time før 54-åringen skulle få den dødelige giftsprøyten.

– Alle eksperter - både statens og Hills - er tilsynelatende enige i at han er utviklingshemmet, sa dommerne Rosemary Barkett og Stanley Marcus i en uttalelse den gangen.

De siste årene har advokatene til 53-åringen kjempet for at han skal få leve. De har argumentert for at en henrettelse vil være et justismord, men tirsdag var kampen offisielt over.

Høyesterett mente at forsvaret ikke har klart å bevise «utover enhver rimelig tvil» at Hill var psykisk utviklingshemmet - og nektet derfor å utsette henrettelsen ytterligere.

Etter over 23 år på dødscellen i det statlige fengselet i Jackson, ble amerikaneren erklært død klokken 01.55 norsk tid, melder AP.

– Domstolen har i dag tillatt et grotesk justismord i Georgia. De har tillatt å henrette en mann som utvilsomt var utviklingshemmet, sier forsvarer Brian Kammer i en uttalelse til AP.

– Urettferdig

I 1991 ble 53-åringen dømt til dødsstraff etter å ha drept en medfange mens han sonet en livstidsdom for drapet på kjæresten sin fem år tidligere.

Både menneskerettigheters organisasjoner og FN har de siste årene protestert, og eksperter på mental helse har kalt dommen for et justismord.

– Verdenssamfunnet ser med bekymring på at Georgia er i ferd med å utføre en grotesk og urettferdig henrettelse. Det er ingen mening i å henrette barn, sinnssyke eller de som lider av psykisk utviklingshemming, skrev FNs rapportør Christof Heyns i en uttalelse i 2013.

USAs høyesterett stemte mot å henrette mentalt utviklingshemmede i 2002, men ga samtidig statene autoritet til å bestemme hva som er mental tilbakeståenhet.

Georgia har landets strengeste praksis på området, da de mener utviklingshemming må kunne bevises «uten tvil».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder