LYS FOR MEDSTUDENTER: Venner og familie samles utenfor skolen der de 16 utvekslingsstudentene som døde i Germanwings-flystyrten tirsdag gikk. Foto:Martin Meissner,Ap

Tysk småby sørger over 16 tiendeklassinger: Beboer: - Hele byen er i sjokk

Klassekamerater, lærere og familie samlet utenfor skolen tirsdag

Medelever til VG: - Ufattelig at en hel skoleklasse er borte

HALTERN AM SEE/ OSLO (VG) Blant ofrene etter A320-flyulykken er 16 tyske skoleelever. Etter et utvekslingsopphold i Barcelona var de tirsdag på vei hjem.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Med kofferten full av nye opplevelser gikk tiendeklassingene om bord på ulykkesflyet Germanwings A320, som styrtet over de franske alpene, tirsdag morgen. Etter en uke i Spania, skulle de hjem til klassekamerater og familie.

Elevene gikk på Joseph-König-Gymnasium i den tyske byen Haltern am See og var rundt 15 år gamle. Sammen med elevene var to lærerinner fra samme skolen.

Fikk sjokkbeskjed på skolen

For Joseph-König-elevene Sophia (14), Lucia (14) og Jona (13) i niendeklasse, startet tirsdagen som en helt vanlig skoledag. Men midt på dagen ble alle elevene kalt inn til et ekstraordinært fellesmøte. Her fikk de den hjerteskjærende beskjeden om at en gruppe medelever og to lærere trolig var omkommet i flystyrten.

– Det var vanskelig å forstå at så mange ungdommer som oss var borte, sier Lucia til VG.

– Det er bare skrekkelig, sier Jona.

Skolen holdt stengt resten av dagen, og alle elevene fikk tilbud om krisehjelp.

ELEVER VED SKOLEN: Jona (13), Sophia (14) og Lucia (14) utenfor skolen tirsdag. Foto:MONA GRIVI NORMAN,

De tre klassekameratene var blant mange hundre som hadde møtt opp utenfor skolen tirsdag kveld. Alle kom de for å tenne lys, legge ned blomster og minnes de døde.

Det er viktig at alle tar vare på hverandre nå, sier de tre, som alle gikk i niende klasse – klassen under elevene som døde.

LES OGSÅ: Ulykken oppsumert - Dette vet vi

Veldig trist stemning

VGs reporter Mona Grivi Norman snakket med flere elever utenfor skolen tirsdag kveld. Hun forteller at stemningen er veldig trist. Over alt står mennesker og holder rundt hverandre. Flere gråter mens de legger ned roser og kort på trappen utenfor skolen.

Etter at Jona, Sophia, Lucia og de andre ble orientert om flyulykken tirsdag formiddag ble skolen raskt stengt. Det vil heller ikke bli noen undervisning onsdag, sa borgermester Bodo Klimpel i byen på en pressekonferanse tirsdag.

– Dette er en spesielt vanskelig situasjon for oss og for våre lærere, som har mistet to kollegaer, sa borgermesteren.

SAMMEN: Venner, skolekamerater og familie av de døde elevene holder rundt hverandre utenfor skolen Joseph-König i småbyen Haltem am See. Foto:Mona Grivi Norman,

Beboer: – Hele byen er i sjokk

PÅ SKOLEN: Karina (21) møtte opp for å vise sin støtte. Foto:MONA GRIVI NORMAN,

Byen som elevene kommer fra, Haltern am See, har rundt 37.000 innbyggere og ligger i delstaten Nordrhein- Wetsfalen.

– Hele byen er i sjokk. I denne byen kjenner alle hverandre, sier Daniel Scharlau, som er bokhandler i Haltern til den tyske avisen HalternerZeitung.

Også Karina Blechinger (21), som bor i den lille byen, møtte opp utenfor skolen tirsdag kveld.

– Jeg satt på Facebook ved lunsjtider da nyheten dukket opp. Først ble jeg hel sjokkert og nektet å tro det. Det er uendelig skrekkelig, sier hun til VG.

– Jeg ville komme hit for å vise respekt for foreldrene til de døde elevene. Jeg kan ikke tenke meg hvor fælt de må ha det nå.

SAMLER SEG: Venner, familie og andre elever ved Joseph-Köening skolen i Tyskland samles tirsdag etter at 16 elever og to lærere ved skolen døde i en flystyrt. Foto:MONA GRIVI NORMAN,

De tyske elevene hadde besøkt skolen Giola i den spanske byen Llinars del Vallés like ved Barcelona. De hadde vært innlosjert hos lokale familier, som tirsdag fulgte dem til flyplassen.

Ordfører Marti Pujo i den spanske byen sier til den franske avisa La Provence at disse familiene nå er i sjokk.

Skoleklassen fra Tyskland var blant de 144 passasjerer og en besetning på seks personer som var ombord på ulykkesflyet da det styrtet. Blant de døde var det også to babyer, melder flyselskapet Germanwings.

Operasangere blant de døde

BLANT DE DØDE: Maria Radner Foto:Twitter,

Tirsdag kveld melder franske medier at det var 82 menn og 60 kvinner blant de døde. Det var 67 mennesker fra Tyskland, 45 fra Spania, samt noen fra Tyrkia og Nederland.

Det skal også ha vært en person fra Belgia, to australiere, en danske og en israeler om bord.

Blant de døde er også to operasanger som hadde vært i Barcelona og holdt konsert. Både Oleg Bryjak (54) og Maria Radner har tidligere deltatt i forestillinger verden over.

Radner skal ha vært ombord på flyet sammen med sin mann og baby, skriver BBC.

– Vi har mistet en fantastisk sanger og en fantastisk person. Vi er lamslåtte, sier regissør ved operaen i Düsseldorf Christoph Meyer om Bryjak.

Sangerne var på flyet hjem etter å ha opptrådt i operaen Siegfried i Barcelona.

Australierne ombord var en eldre dame og hennes voksne sønn, sa Australias utenriksminister Julie Bishop tirsdag kveld.

– Våre tanker er med familiene til ofrene etter denne forferdelig tragedien, sier hun.

BLANT DE DØDE: Oleg Bryjak Foto:TWITTER,

Turister på vei hjem

Det skal ha vært alt fra tyske turister på vei hjem fra ferie, til mennesker på jobbreise om bord på flyet. Blant annet var det representanter fra et katalansk selskap som hadde vært i Colonia, og to ansatte i farmasiselskapet Bayer, ombord.

Det skal også ha vært ansatte fra det spanske klesmerket Desigual, Delphi Automotive og Fuji ombord på flyet. Det er firmaene selv som har varslet dette.

Så langt har ikke identiteten til passasjerene blitt offentliggjort, men den franske presidenten François Hollande sier at ingen har overlevd.

– Vi ønsker ikke å gå ut med ytterligere informasjon om passasjerene før alle pårørende er varslet, sier talsmann for Germanwings Thomas Winkelmann.

Ifølge CNN er en lokal skole for 11-14 åringer i området der flyet styrtet blitt ryddet for barn i byen Seyne-les-Alpes. Det er hitt likene etter ulykken skal fraktes, forteller Sandrine Julien fra rådhuset i byen.

Grafikk: Tom Byermoen, VG Foto: ,

LES OGSÅ: Spansk avis: Styrtet på 2700 meters høyde

ULYKKEN KORT OPPSUMMERT:

** Et Germanwings A320-flyet tok av fra Barcelona klokken 10.01 tirsdag morgen med kurs for Düsseldorf. Det skulle lande i Tyskland 11.55.

** Det var 150 mennesker om bord på flyet. 144 passasjerer, to piloter og et kabinpersonale på fire. Spanske myndigheter melder at 45 av passasjerene er spanjoler. Mange skal også være tyske, ifølge tyske medier.

** Ca. 47 minutter etter adgang fikk flyet problemer og kontrolltårnet sendte en nødmelding til luftfarsmyndighetene da de ikke fikk kontakt med flyet. «Mayday, mayday, mayday», skal meldingen ha lest.

** De svarte boksene fra flyet er funnet. Flyet har styrtet i de franske alpene nær byen Digne-les-Bains. Det skal ligge et kjent skisenter kalt «Pra Loup» i nærheten av krasjstedet.

** Ingen har overlevd, sier den franske presidenten François Hollande. Dette er ikke bekreftet av flyselskapet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder