SAMMENSTØT VED SINJAR: Det stiger røyk etter sammenstøt mellom kurdiske styrker og ekstremister fra ISIL i utkanten av Sinjar 5. august. Titusener av yezidier flyktet opp i fjellet for å slippe unna ISIL. 20.000 skalnå være reddet ut og i sikkerhet. Foto:Stringer/iraq,Reuters

Irak: – ISIL har drept 500 yezidier i Irak

Ekstremistgruppen ISIL har drept 500 mennesker fra yezidi-minoriteten i Irak og lagt dem i massegraver, ifølge irakiske myndigheter.

  • Ingvild Sagmoen
  • Eirik Landsend Henriksen

Artikkelen er over fem år gammel

Myndighetene har bevis for at flere kvinner og barn ble gravlagt levende, sier Iraks menneskerettighetsminister Mohammed Shia al-Sudani til Reuters, melder NTB.

I tillegg er 300 kvinner tatt til fange av opprørsgruppen Den islamske staten (ISIL), sier han.

Søndag kveld opplyser USAs forsvarsdepartement om at de har gjennomført ytterligere to luftangrep mot ISIL i Nord-Irak, melder NTB. Angrepene ble gjennomført i nærheten av byen Erbil.

Truet med å drepe yezidier

Lørdag kveld sa øyenvitner at ISIL truet med å drepe 300 familier fra Iraks religiøse minoritet yezidiene i byene Koja, Hatimiya og Qaboshi, om de ikke konverterte til Islam. Det er foreløpig ikke kjent om det er disse menneskene som skal ha blitt drept.

- Dette er grufulle og sjokkerende nyheter. Det verste er at erfaringen tilsier at de kan bli drept selv om de konverterer, fordi ISIL tror ofrene da kommer til himmelen, sier utenlandssjef i Norsk Folkehjelp, Kathrine Raadim.

- 20.000 har flyktet fra Sinjar-fjellet

Over 40.000 yezidier har i dagesvis gjemt seg i fjellene over byen Sinjar i Nord-Irak. De er dehydrerte og sultne, på flukt fra ISIL i 45 graders varme.

Søndag har minst 20.000 av flyktningene flyktet og er i sikkerhet, sier kurdiske selvstyremyndigheter til AFP.

Lørdag kveld meldte kurdiske sikkerhetsstyrker at de hadde åpnet opp en vei ned fra fjellet. De sa det er de amerikanske luftangrepene mot ISIL som gjorde det mulig å åpne veien.

De siste dagene har kurdiske styrker og amerikanske fly kommet med nødhjelp i form av mat og vann til flyktningene. Den kurdiske tv-stasjonen Rudaw har lagt ut en video fra da kurdiske styrker landet på fjellet med ris og vann. I løpet av sekunder var helikopterne omringet av tusenvis av menn, kvinner og barn i desperat jakt etter noe å spise eller drikke.

Fredag begynte USA å slippe mat og vann ned til flyktningene som er fanget på fjellet, og startet samtidig luftangrepene mot ISIL-opprørerne som omringet fjellet.

VG/NTB

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. – ISIL har fanget 50 kristne familier i bygning

  2. Mange tusen flyktninger fanget på fjell i Irak: Vitner: ISIL truer med å henrette 300 familier

  3. Her får beleirede krigsflyktninger amerikansk nødhjelp

  4. Norsk Folkehjelp: - ISIL truer med å drepe tusen familier

  5. Utsultede irakere flykter til borgerkrigsherjede Syria

  6. USA: Vil ikke iverksette redningsaksjon på Sinjar-fjellet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder