FORTSETTER: En eldre mann sitter alene i ruinene etter et flyangrep mot et område i Aleppo nord i Syria. Krigen fortsetter for fullt foran den planlagte fredskonferansen i Sveits onsdag. Foto: REUTERS

Iran får ikke være med på fredskonferansen for Syria

Iran er ikke lenger invitert til å delta på den syriske fredskonferansen i Sveits onsdag, opplyser en FN-talsmann.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Dermed vil den syriske opposisjonsgruppen Nasjonalkoalisjonen likevel bli med.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon valgte mandag kveld å trekke tilbake invitasjonen etter store protester mot den iranske deltakelsen, deriblant fra USA og den syriske opposisjonsgruppen Nasjonalkoalisjonen.

Opposisjonen truet selv å utebli fra samtalene i Sveits hvis også Iran skulle være med.

USA, EU-land og flere land i Midtøsten hadde stilt krav om at iranerne klart og tydelig ga beskjed om at de godtar at det skal forhandles om en overgangsregjering, noe Iran aldri skal ha gjort. Mandag kveld gjorde Irans FN-utsending det klart at iranerne ikke ville delta i fredssamtalene dersom det stilles et slikt krav.

Skuffet over Iran

FNs generalsekretær opplyste søndag at han hadde invitert iranerne til den første dagen av konferansen i Montreux. Men protestene lot ikke vente på seg, og dagen etter måtte en skuffet Ban vurdere invitasjonen på nytt.

- Generalsekretæren er dypt skuffet over at Iran sier noe annet offentlig enn hva de har sagt til ham privat tidligere, sa Bans pressetalsmann Martin Nesirky.

Iran er president Bashar al-Assads nærmeste allierte utenfor Syrias grenser.

- Vi har alltid avvist alle forhåndsbetingelser for å delta på Genève 2-møtet om Syria. Basert på den offisielle invitasjonen som vi har mottatt, vil Iran delta på Genève 2 uten forhåndsbetingelser, sa det iranske utenriksdepartementets talsmann ifølge det statlige nyhetsbyrået ISNA mandag.
Uttalelsen var stikk i strid med hva FNs generalsekretær hadde fått inntrykk av etter langvarige samtaler med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif de siste dagene.

- Må stille krav

Også Norges utenriksminister Børge Brende (H) mener det må stilles betingelser til Irans bidrag under forhandlingene.

- Når det gjelder Irans deltakelse, så må de i så fall akseptere at man skal jobbe for en våpenhvile, og at målet er etablering av en bredt sammensatt overgangsregjering i Syria, sier Brende til NTB.

Tonen er den samme fra EUs utenriksministre, som sier president Bashar al-Assads avgang må være et klart premiss når partene møtes til fredssamtaler i Montreux. De minner om uttalelsen fra juni 2012, da FNs daværende spesialutsending Kofi Annan samlet representanter for vetomaktene i FN i Genève i et forsøk på å få slutt på den da gryende borgerkrigen i Syria.

Ministrene avviser videre Assad-regimets plan om å holde ordinært valg i juni og fastholder at det må være opp til en overgangsregjering å avholde nyvalg i Syria.

- Små forventninger

Forsker og Iran-ekspert Kjetil Selvik ved Christian Michelsens Institutt (CMI) i Bergen poengterer at striden om Irans deltakelse må ses i sammenheng med krigssituasjonen og landenes allianser med regimet i Damaskus eller forskjellige opprørsgrupper.

- Iran er en veldig viktig partner i konflikten. Om målet med konferansen hadde vært å løse spørsmålet om en overgangsregjering, måtte Iran vært med, sier Selvik.

Men fordi ambisjonsnivået er langt lavere, er Irans deltakelse langt mindre viktig. Selvik antar at USA har lovet opposisjonsbevegelsen Nasjonalkoalisjonen at Iran ikke skulle delta. Derfor ble det problematisk for USA når FNs generalsekretær likevel valgte å invitere Iran.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder