Edward Snowden har lekket opplysninger om etterretningsorganisasjonen NSAs overvåkingsaktiviteter, og blant annet er det avslørt at NSA har overvåket Tysklands statsminister Angela Merkels (bildet) personlige mobiltelefon. Foto: Thomas Peter/REUTERS/NTB scanpix

Tyskland vil avhøre Snowden i overvåkingssak

Vil dra til Russland for å avhøre den spionsiktede amerikaneren.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Utvalget har enstemmig vedtatt at vi vil avhøre Snowden, sier Roderick Kiesewetter som er formann i undersøkelsesutvalget. Det er De grønne-politikeren Hans-Christian Ströbele som har tatt initiativ til granskningen, og det er ventet at utvalget skal avhøre 100 vitner i saken.

Kiesewetter sier at det er utelukket å invitere Snowden til Tyskland, men medlemmer av utvalget skal enten reise til Moskva eller avhøre Snowden via videoforbindelse.

Snowden lekket opplysninger om etterretningsorganisasjonens overvåkingsaktiviteter, og blant annet ble det avslørt at NSA hadde overvåket Merkels personlige mobiltelefon.

USA har siktet Snowden for spionasje og krever ham utlevert, men Snowden er innvilget midlertidig asyl i Russland.

Under et møte med USAs president Barack Obama i forrige uke sa Merkel at Tyskland og USA fortsatt har problemer som må løses i spørsmålet om overvåking. Obama lovet å ha en «cyber-dialog» mellom landene, om dataovervåking og innsamling av opplysninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder